Kéri László lerántotta a leplet Orbán titkáról: amit mondott, az mindent megfordíthat

A 168 órának adott interjút a sokak által szeretett és tisztelt Kéri László. Ebben olyan dolgokat árul el és mond ki először a nyilvánosság előtt, ami szó szerint a feje tetejére állíthatja a magyar közéletet.

Már az interjú eleje végtelenül szívbemarkoló. Kiderül ugyanis, hogy Kéri tanította Orbán Viktort az egyetemen, ám 2010 óta szóba sem tud már állni egykori tanítványával. Mint mondja,

„miről is csevegnénk? Talán csak a családtagjai tudnak beszélgetni vele, más nem. Elsőéves egyetemista kora óta ismerem, hullámzó, konfliktusos volt a viszonyunk.”

Ám nem áll meg ennyinél, hanem Orbánt jellemezve úgy folytatja, hogy

„hepciáskodó, önérzetes magyar hős, aki utólag mindig sikernek mutatja a történelmet. A 20. század volt az ezeregyszáz éves magyar történelem egyik legkudarcosabb időszaka”.

és hozzáteszi, hogy emellett

„Orbán közben visszaél az emberek makrogazdasági tudatlanságával, bármit mondhat nekik, elhiszik, ha sokszor mondja. A választók a fenébe kívánják az ellenzéket, mert ők mindig csak a gondokról beszélnek.”

Majd az általános politikai elemzés után Kéri rákanyarodik Orbán óriási ballépésére és arra, hogyan próbálta a miniszterelnök kijavítani a hibáját:

„Orbán ebben az ügyben csak egyszer hibázott: engedte Simicska Lajost, hogy kiépítse gazdasági teljhatalmát. Egy idő után azt vette észre, hogy Simicska ennek segítségével már a politikai hatalmat is megszerezheti. Mesebeszéd, hogy a két figura közötti harc a G-nappal kezdődött. Orbán rájött, hogy a gazdaságban is versenyeztetni kell az embereit, nem szabad, hogy egy is közülük egyeduralkodóvá váljon.”

Ám mindehhez azt is hozzáteszi, milyen sérülékeny a fideszes uralom a miniszterelnök nélkül:

„Nélküle egy-két héten belül összedőlne. Nem tudom elképzelni, hogy valaki hozzá hasonlóan gyors stratégiai döntéseket tudna hozni.”

Végül a jövővel kapcsolatban sötét jóslatot fogalmaz meg arra az esetre, ha újabb 4 év orbáni kormányzatot kellene az országnak elszenvednie:

„Első körben lenyúlták az alkotmányos berendezkedést, a közmédiát. Új alkotmányt, választási rendszert, médiatörvényt alkottak. A hatalmi szféra átalakítása után a második négy év a tulajdonviszonyok radikális átalakításával és az új burzsoázia kinevelésére ment el. Kiszorították Simicskát, és a gazdasági életet felosztották maguk között, szétcsorgatták az uniós pénzeket. Most már csak a lakosság van hátra, őket lehet fosztogatni.

Ez utóbbi nagyon félelmetes eshetőség. Muszáj mindent megtennünk, hogy ne következzen be!

loading...