Gyerekek lázadnak Orbán ellen: megreccsenhet a rendszer?

Forrás: nol.hu

A fiatalok hallatják a hangjukat

Az elmúlt években egyre többször láthattuk, hogy a fiatal generáció keresi az útját a politikába. Ma a legfiatalabbak a középiskolás diákok, szinte még gyerekek, akik nem akarják engedni, hogy Orbánék tombolása tönkretegye az ő jövőjüket. Mára nagy ellenállást hirdettek.

A Független Diákparlament ma arra készül, hogy több ezer diákkal egyetemben keményen beszóljon a kormánynak – számol be a hvg.hu. Egyfelől arra kérik a diáktársaikat, hogy tüntetőleg hagyják ki a mai napot az iskolában, délután pedig csatlakozzanak a Budapestre szervezett óriástüntetéshez. A „Menj suliba – demonstrál az oktatásért” nevű Facebook eseményre idáig 11 ezer ember a részvételét és további 35 ezer, hogy érdeklődik.

A fiatalok felszólítják egymást, hogy

„Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik!”

A gond persze az, hogy miközben a gyerekeket is megilleti a szólásszabadság, eközben tankötelezettség is vonatkozik rájuk, így az efféle diáktüntetések jogi háttere kissé szabályozatlannak tűnik. A Diákparlament úgy igyekszik feloldani ezt a konfliktust, hogy a diáktársakat nem „szimpla lógásra” buzdítja, hanem arra, hogy beszélgetéssorozatokat szervezve kezdjék el megvitatni a közélet kérdéseit.

Azt egyelőre nem látjuk még, hogy pontosan mit érhetnek el ma a diákok. De amikor a fiatalok megmoccannak, ott mindig nagy események várhatók. Az új generáció Orbán iránti ellenszenve pedig világosan rámutat, hogy a miniszterelnök elvesztette a legitimitását fiatalok között, így várható bukása már csak idő kérdése. Ezért is kell támogatnunk ezeket a tiszta lelkű gyerekeket.

loading...