Óriási bajban a Fidesz – itt egy rossz hír a mai napra

nol.hu

Kritikus munkaerőhiánnyal kénytelen szembenézni az építőipar. Tavaly közel húsz százalékos visszaesést szenvedett el ez az iparág. Igény volna az újépítésű lakásokra, de nincs elég munkás, aki felépítse az ingatlanokat.

Az ASSA ABLOY Hungary építőipari vállalat a hozzánk eljuttatott sajtóközleményében azt írta, hogy „Magyarországon kritikus munkaerőhiánnyal küszködik az építőipar.” A sajtóközleményből az is kiderül, hogy „Az uniós forrásból épülő beruházások és a lakossági piac fejlődése is kell az idénre várható öt százalékos piacbővüléshez”. De így sem biztos, hogy meglesz.

A sportberuházások és az egyéb ipari létesítmények tartják életben az iparágat. Vagyis a Fidesz kormányzat házi beruházásai (vizes vb, a pályázat visszavonása ellenére továbbra is napirenden lévő olimpiai beruházások) nélkül teljesen halott lenne a magyar építőipar, ami részben annak köszönhető, hogy nem hajlandóak új munkaerőt beengedni az országba, a magyarokat pedig a demokrácialeépítő intézkedéseivel elűzik az országból.

Korábbi terve volt a kormánynak, hogy „kulturálisan beilleszkedésre alkalmas” bevándorlókkal kívánnák orvosolni a Magyarországon egyre inkább égetőbb munkaerőhiányt, mint később kiderült, ukrán vendégmunkásokra vár a Fidesz. De ők sokkal inkább Lengyelországba szeretnének menni dolgozni, nem pedig Magyarországra. A lengyel nyelv könnyebben elsajátítható az ukránoknak, és nem utolsó szempont számunkra az sem, hogy a lengyel politika nem ápol olyan szoros barátságot az oroszokkal, mint a magyar. Ukrajnában márpedig mostanság meglehetősen rossz az oroszok megítélése, a Krím-félsziget elcsatolása miatt, és a Kelet-Ukrajnában zajlott szakadár tevékenységek miatt.

Az ASSA ABLOY Hungary sajtóközleményében azt írja, hogy a megoldás új foglalkoztatottak bevonása lenne. A Fidesz azonban teljesen elzárkózik minden olyan véleménytől, ami annak pártján van, hogy be kellene engedni az országba dolgozni vágyó embereket.

„Továbbra is a szakemberek hiánya jelenti a legnagyobb problémát a kivitelezők számára, ami időről időre a beütemezett határidők csúszását hozza magával a beruházásokban. Az ebből adódó kötbérek komoly fenyegetést jelentenek számukra” – írja a sajtóközlemény. Kötbérekről természetesen szó sincs a vizes világbajnokságot érintő építkezési csúszásoknál. A Fideszhez közel álló érdekcsoportokat jól ellátja munkával, ha esetleg hónapokat csúsznak, egy rossz szót sem kapnak, nemhogy kötbért.

Míg a piacról megélni kívánó cégek küzdenek, addig a Fidesz sleppje egyre-másra kapják a megbízásokat, például a hamarosan startoló budapesti vizes világbajnokság helyszínein. Az óriási csúszásokról szóló Magyar Nemzet cikkét nemrégen szemléztem.


A cikket beküldte az Ellenszélnek: Nagy Zsolt

loading...