A dolgozókat kinyíró csapást mérne a Fidesz Magyarországra – itt az év legfájóbb intézkedése

Komoly változásokat tartalmazó – munka törvénykönyve jelenleg hatályos szabályaira vonatkozó törvényjavaslatot kívánnak megszavaztatni – melynek következményei Önt is érinthetik:

  • A törvénytervezet érinti a munkaidő-keretes foglalkoztatás meghosszabbítását a jelenlegi 6 hónapról 36 hónapra.
  • A beosztás akár egy nappal a munkanap előtt is megváltoztatható lesz amennyiben a munkavállaló jóváhagyja
  • A tervezet havonta egy pihenőnapot ír elő a munkáltatónak ezáltal a munkavállalót hosszabb ideig lehet beosztani pihenőnap nélkül.

A kormány már az elmúlt héten szerette volna szavazásra bocsájtani, de végül is úgy döntöttek, hogy elnapolják az új módosítások parlamenti szavazását.

Az első és legnagyobb vitát kiváltó javaslat a munkaidőkeret jelentős megemelése. Jelen pillanatban a munkaidőkeret maximum 4 hónap lehet de kollektív szerződés esetén 6-12 hónapra is lehet bővíteni. A javaslat 36 hónapra növelné ezt az időt.

A munkaidőkeret azt jelenti, hogy a munkáltató amennyiben a tevékenysége megkívánja az általában ismert munkarendtől eltérően rugalmas munkarendbe osztja be a dolgozóit. Aki munkaügyekben járatlan annak írom, hogy a hétvégi munkavégzések, idénymunkák, készenléti munkák, projekt munkák de akár üzemek speciális termelése is ezt a formát követeli meg. A lényege, hogy az elszámolás végén lehet a speciálisan beosztott munkavállalók pótlékait és extra jövedelmét kifizetni.

A tervezetben szereplő 36 hónap azt jelenti, hogy a túlórapénzeket, a változó munkarendből következő pótlékokat egyéb járandóságokat elviekben a munkavállaló 36 hónap múlva kaphatja meg, azaz akár három évet is végig dolgozhat úgy valaki, hogy az extra járandóságait nem kapja meg. 

A másik módosítási javaslat arról szól, hogy a munkavállaló jóváhagyásával módosíthatóvá válik a beosztása egy adott napra, ha olyan körülmény merül fel melyet előre nem lehetett látni és a munkáltató működéshez szükséges. Minden más esetben a beosztást minimum egy héttel előbb kell közölnie a munkáltatónak.  Tehát ezután nagyobb szabadságot kap a munkáltató a beosztástervezést illetően a munkavállaló jóváhagyásával.

A tervezet havonta egy pihenőnap kiadását írja elő a munkáltató számára. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalót hosszabb ideig lehet beosztani pihenőnap nélkül.

A szabadság kiadását is érinti a tervezet. Eddig a szabadságot a munkanapra kellett kiadni, amely a hét minden napja lehet kivétel a hivatalos munkaszüneti nap. A módosítással munkaszüneti napok is munkanapnak számíthatnak ezáltal a szabadságot ki lehet írni erre a napra is.

Eddig jutottunk a tájékoztató cikk írásában, amikor jött a friss hír:

A parlament gazdasági bizottsága ma délelőtti ülésén  a munka törvénykönyve módosításáról szóló, az Országgyűlés előtt lévő javaslat visszavonását kezdeményezte.

Az ülésen a képviselők a szakszervezeti vezetők meghallgatása után 11 igen szavazattal és 1 tartózkodással döntöttek a visszavonás mellett.

A bizottsági ülésen felszólaló Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke egybehangzóan azt kérték a bizottságtól, hogy ne támogassa a javaslatot, mert az szerintük növelné a munkavállalók kiszolgáltatottságát.

Korábban Kósa Lajos már beszélt arról, ha a bizottságban nem születik egyetértés, visszavonhatják a javaslatot.

Tehát kedves olvasóink: vigyázzunk – figyeljünk, mielőtt az összes szabad lehetőségünket egy tollvonással eltörlik!!! Figyeljünk – értelmezzünk – hívjuk fel egymás figyelmét bármilyen törvénytelenséget észlelünk, jelenleg a szakszervezet közbelépése kellett ahhoz, hogy az ORBÁNISZTÁNI jogtalanságok NE LÉPHESSENEK ÉLETBE!!!


A cikket az Ellenszélnek beküldte: Szepesiné Jutka

loading...