Világbotrány a világbajnokság helyett: egy évet csúszhat a vizes VB?

Kép forrása: MTI

Egy éves csúszásban vannak a vizes világbajnokság előkészületei. Egymást követik a botrányok a vizes vb-t körül. Sorra derülnek ki olyan információk, hogy növekszik az épületek építésének költségei, és hogy még így is – a temérdek elszórt pénz ellenére -, iszonyatos csúszásban vannak az építkezések – írja a Magyar Nemzet.

Az utóbbi hetekben-hónapokban rengeteget lehetett arról olvasni, hogy a tervezett sokszorosára emelkedett az az adófizetők zsebéből kivett összeg, ami elsüllyed a vizes vb magyar mocsarában. Korábban a Hír Tv írta meg honlapján, hogy az eredetileg negyvenmilliárd forintból megszervezendő világbajnokságra további több mint hétmilliárdot csoportosítottak át, indoklás nélkül. Így a költségek már elérik a százmilliárd forintot.

Azt, hogy miért ugrott több mint a duplájára a felhasznált pénz, sem a főváros vezetője, a fideszes Tarlós István, sem a kormány nem indokolta. Továbbra is menekülnek bármiféle kommunikáció elől, persze leszámítva a szüntelen sorosozást, de amikor lényegi kérdésekben – például a közpénzek esztelen költése – kellene valamit mondani, csendben vannak, vagy csak annyit mondanak erre is: „Soros”. Lényegében – a saját szemszögükből – jól csinálják, mert mostanság a magyar média nagyon sokat foglalkozik a tüntetésekkel és minden mással, csak az igazán fontos, a Fidesznek sokat ártó kérdésekkel nem. Pont ez a célja a Fidesznek azzal, hogy CEU-val, sorosozással, civil-törvénnyel elterelik a figyelmet a felháborító lopásaikról.

Amellett, hogy a fenti témák is roppant fontosak, másról is beszélnünk kell: a Magyar Nemzet információi szerint még mindig a tenderek kiírásával és azok érvénytelenítésével vannak elfoglalva az illetékesek, úgy, hogy közben már csak nyolcvanhat nap van hátra a kezdésig.

Állítólag a Duna Arénával nem lesznek csúszások, de a balatonfűzfői uszoda felújítására kiírt tendert a napokban érvénytelenítették. Hogy mikor kezdődhetnek el a munkálatok és hogy mikorra fejeződnek be, senki sem tudja. Lehetetlennek tűnik, hogy a július 14-i kezdésre bármi is legyen a felújításból. A teljes káoszt az is jellemzi, hogy a vízilabdameccseknek otthont adó Hajós Alfréd uszoda mobil lelátójának építője a mai napig kérdéses… Az viszont nyilvánvaló, hogy a Magyar Nemzet forrása azt nyilatkozta a lapnak: egy év kellene még ahhoz, hogy minden a helyére kerülhessen.

Az építkezései csúszások és a tervezett összeg többszörösének felhasználása mellett az is fejfájást okozhat a szervezőknek, a kormánynak (na, és az adófizetőknek is), hogy a jegyeladások is rosszul mennek. Sokkal lassabban kelnek a jegyek, mint azt remélték. A kormány kommunikációja és kampánya a vizes világbajnokságot illetően nem olyan intenzív, mint amikor sorosozni „kell”. Itt ugyanis csendben is tudnak lopni, a hírverésre nincs szükségük, mivel akkor még több ember szerezne tudomást arról, milyen arcpirító rablás zajlik a világbajnokság körül.

A Fidesznek az az érdeke, hogy inkább Sorosról, a CEU-ról meg a civilekről szóljon a közvita.


A cikket beküldte az Ellenszélnek: Nagy Zsolt

loading...