Elképesztő történetet osztott meg Kádárról és Orbánról a népszerű blogger

forrás: 168ora.hu
A modoros.blog.hu oldalon találtunk egy Kádár Jánosról szóló történetet, amit nem kommentálunk, nem is tükrözi feltétlenül a mi véleményünket, mindössze vitaindítónak szánjuk. Várjuk a kommenteket. Ti mit gondoltok erről?
Talán tabukat döntögetünk mai összeállításunkkal, de mondjuk ki: a Kádár-rendszer Mátyás király uralkodása óta a magyar nép legsikeresebb, legboldogabb, leggazdagabb időszaka volt – nem véletlenül hozza ki szinte minden független felmérés Kádárt legnépszerűbb történelmi személyiségünknek. Ez nem érzelmi kérdés: ezek a puszta tények. Persze, nem mindenkinek alakult úgy akkoriban az élete, ahogy szerette volna, de nem hiszem, hogy mások egyéni szerencsétlensége, rossz sorsa miatt a többségnek utólag rosszul kellene magát éreznie. A magyar lakosság túlnyomó többségének igenis hatványozottan jobb sora volt, mint korábban vagy azóta bármikor.

Békés gyarapodás, kiszámíthatóság: az értelmetlen, pusztító, idegen érdekekért vívott és elvesztett háborút gyors talpraállás, majd hosszú, békés évek váltották föl. Az újjáépítés soha nem látott mértékben adott munkát, új otthont a nemzetnek. A Horthy-korszak úrhatnám- és cselédtársadalma után olyanok juthattak összkomfortos lakáshoz és diplomához, akik húsz évvel korábban soha nem álmodhattak volna ilyenről.

Tényleg jó volt magyarnak lenni: bizony, utoljára akkor lehettünk büszkék magyarságunkra. Nyugaton elismeréssel hívtak minket a legvidámabb barakknak, a csehszlovákok csak szimplán irigykedtek, a románoknak nem volt mit enniük, a lengyelek meg akkor még tényleg szerettek minket. Kádár János tényleg megoldotta zseniálisan lavírozó külpolitikájával, hogy a kecske is jóllakjon, és az a bizonyos káposzta is megmaradjon.

Többszázmillióan jártak a világszerte elismert Ikarus-buszokkal, ették a lédús szabolcsi almát – a nyugatnémetek meg a DDR-esek pedig itt, a Balatonnál találkozhattak és költhették pénzüket. Bauxitbányászat, vaskohászat. Akkor még voltak bányáink, volt iparunk, volt mezőgazdaságunk. Persze most sokan jönnek, hogy elvették a földjüket meg a birtokukat – de tegyük szívünkre a kezünket: igazságos az, hogy a társadalom csak egy szűk rétege rendelkezik az erőforrások fölött és ott basáskodik egy hatalmas földdarabon, amit meg se tud művelni, másokkal dolgoztat éhbérért, a hasznot meg szépen zsebre rakja? A választ kinek-kinek a lelkiismeretére bízom, de amúgy nem. Legyen elég annyi: a korszerű termelőszövetkezetekkel, a gépesítéssel sokkalta hatékonyabban lehetett belső ellátásra is termelni – méltán vált KGST-szerte, de Nyugaton is hőn keresetté a magyar áru.

Rubik-kocka, Az idő urai, Panyova, BudaPrint, Egervin, Tisza, Globus, Kanizsai bútor, Kispesti traktor, Váci úti Hajógyár! Milyen hajókat gyártanak manapság? Már a kenut is Kínából hozzák. Csepeli Vasmű, Ganz-Mávag, Alföldi porcelán, Pécsi kesztyű…

Sportélet! A magyar sport a legjobbak között volt az egész világon relatív és abszolút értelemben is. Az olimpiai örökrangsoron elfoglalt helyünk sem a módszerváltás utáni sokszor szűk hét esztendőnek köszönhető… hanem inkább annak, hogy korábbi sikeres sportnemzetek bomlottak fel azóta, így még mindig valahogy meg tudtunk maradni az elitklubban. El tudjátok képzelni, milyen az, amikor a teltházas Népstadionban a magyar válogatott tétmeccsen is győzelmi esélyekkel lép pályára, és egy döntetlen után kifütyüljék? Ugye nem? Ma már egy Luxemburg feletti 1-0-val kiizzadt győzelem után is ódákat zengenek a csapatról. Régebben a kijutás volt a minimális elvárás, nem a harmadik-negyedik hely, meg a tisztes helytállás…

Kádár János maga. Ez egy végtelenül szerény, puritán ember volt. Sosem tagadta meg munkásparaszti származását, és élete végéig csak egy kis kertesházban lakott, amikor egyes elvtársak már fényűző, hivalkodó villákat-erődöket építtettek maguknak a hegyen. Kádár János olyan ember volt, hogy te vagy én vagy bárki odament hozzá egy május 1-jei ünnepségen, akkor mindig volt hozzá egy jó szava – soha nem volt fellengzős vagy leereszkedő, nem voltak allűrjei. Egyszerűen emberi volt, és az is tudott maradni – nem részegült meg a hatalomtól.

És igen, a szovjet megszállás, ami miatt a mai napig árulónak nevezik. Képzeld csak magad a helyébe! Te mit tettél volna? Nézed, ahogy a börtönökből kiszabadult köztörvényesek fosztogatnak, gyilkolásszák a szerencsétlen kiskatonákat, terrorizálják a lakosságot? Nem volt más választása, rendnek kellett lennie. Akkor lett volna hazaáruló, ha hagyja káoszba süllyedni a népét – így csak a nagyobb bajt előzte meg. Pedig megtehette volna ő is, hogy dobbant, mint azok, akiket ma meg hősként tisztelünk… akik aztán a 80-as, 90-es években bársonyszőnyegen, kackiásan vonultak vissza Magyarországra… de hát a rendszer mégis ezeket tünteti ki, nem azt, aki jóban-rosszban kitart a hazája mellett. Nem baj, én nem vártam soha semmiért hálát, magam miatt tettem. Nem tudtam volna elszámolni a lelkiismeretemmel.

Rend volt! Mindamellett, hogy igenis volt sajtószabadság. Most neked az a sajtószabadság, ha leírom, hogy húzzanak az oroszok a picsába? Mindenki tudott a sorok között olvasni, mert ma szerinted másképp van? Igen, rend is volt. Aki erőszakoskodni vagy bűnözni próbált, azt azonnal elkapták és lecsukták. Ma mi van? Írjunk kérvényt, megvizsgálják, beterjesztik, felterjesztik, elbírálják – és közben kirámolták a lakásodat. Munkanélküliség se volt – gondoskodtak róla, hogy mindenki dolgozhasson. Aki meg nem akart dolgozni, azt vitték KMK-ra, nem volt mese.

 

389 Comments

 1. JEZUSOM! Nektek nincs meg mi az a Modoros Blog? LOL Ez most olyan mintha a Hircsardarol ideztetek volna…

  Ez is a Modoros Blogrol van:

  A mániákus állatvédő mindig ijesztő és gyanús, de a biológiailag eredendően erősebbre kódolt empátia miatt elsősorban hölgyekre (gyermektelen hölgyekre fokozottabban) jellemző. A macskás kategória alapból legendás és félelmet keltő (tudjuk: a macska természetesen lenézi, megveti és kihasználja), de a kutyás nő még gyanúsabb.

  Gondolt már bárki bármi rosszra, amikor egyedülálló nőt látott nagytestű kankutyát sétáltatni? Meg eleve: azt a mocskos, ázott, büdös, loncsos, szőrös kis ebet odaadóan puszilgatni, aki a napi sétája során tíz perce még sok-sok másik aranyos kis kutyus szottyos valagát nyalogatta, szagolgatta, esetleg még desszertként elfogyasztott egy-két darab friss kakit is, némi pisilefetyeléssel? Ezek lehetnek bármilyen ásványvízen, Kobe-marhán nevelt, saját tévével rendelkező elkényeztetett dögök, a friss szarnak egyik se tud ellenállni, mert egyszerűen ilyen ocsmány férgek. Az ember legjobb barátai.

 2. Mind igaz. Kádár idejében százszor jobb volt. Írom ezt úgy, hogy nem voltam párttag. Aki dolgozott az tudott egyről a kettőre jutni. Dolgoztunk, gyerekeket neveltünk, iskoláztattuk őket, építkeztünk, el tudtunk menni üdülni. Most? Megpróbálunk elvegetálni, hogy ne kelljen felélni azt amit összeraktunk. A mostani fiatalok csak akkor tudnak elindulni az életben ha a szülők segíteni tudnak. Szülni? Minek? Nincs lakás, csak albérlet, a ma meglévő munkahely lehet, hogy holnap már nincs. Ha van akkor is max. minimálbér. Siralmas a helyzet ebben az országban. Rabszolgatartó társadalom lettünk.

 3. Egyetértek! Hosszú és békés, nyugalmas korszak volt. Minden ember tudott boldogúlni. Nem voltak haramiák , mint most , akik kiszívták az emberek vérét, bármennyit dolgozott.

 4. Akkor is lehetett gazdagodni. A 70-es éve végétől a feleségem “maszek” volt. Nekünk és a családnak minden meg volt. Évente 4x utaztunk. Nem felvágok csak a tényeket írom le. 2x külföld / Horvát, Ausztria, Olasz 4x, Francia -4x-, Bulgária, Algír, Marokko, Thaiföld, Szingapur, Bali, Reunion, Brazilia, Krim, Egyiptom, stb. 2x itthon 3-5 napra. Társasági élet, havi 4-5 összejövetel. Akik nekünk dolgoztak meg tudták venni a kocsit, nyaralót, utazni tudtak. Nemcsak annak ment aki közel volt a tűzhöz, hanem annak aki jó árút termelt, árult. Nem csak a fiatalság miatt nosztalgiázok.

 5. Kádár János az egyetlen olyan ember volt politikusként, aki emberként kezelte az állampolgárait, és nem rabszolgaként! A mostani elit nagyon nagy szarba lenne, ha az ő rendszere egy két évre vissza jönne! Sok szarházi nyaka ki lenne tekerve!

 6. IGEN!!! Valós tények ezek és bizony most a romániából áttelepült kötvényesek akarják ,,learatni a babért”, hogy nekik jó, a magyar honban élő, a háború után felépített szép kis hazánkat VISSZATASZÍTJÁK oda, ahonnan elindult annó?!!! ÖRDÖG és POKOL!!!

 7. Igen, ez így igaz,dehol szerepelt a cikkben Orbán?Bár aki ebben az országban él tudja ,hogy Ő pont az ellenkezőjét valósította meg hazánkban….

 8. Nem kell “véres szájú” komcsinak lenni a felsoroltak nagy részének egyetértéséhez.Volt egy időszak,amikor az erőszak után erőszak jött,háát azt Kádár nagyon megbánhatta.(Lásd az utolsó felszólalást.)Egyébként a nagy elnyomásról a mai vezetői “elit” tanúskodhatna.

 9. Na ügön, a szegényparaszti -ma már idealisztikusak minősülő vályogházak, kis ablakos, tehénszarral felkent agyagos padlós dohos parasztházak után a kétszobás, tiszta, fürdőszobás panel is előrelépés volt, az ötven filléres középiskolai étkezés, az öt forintos ebéd, az ingyen tanulás és művelődés, a jókedvű brigádmozgalom, gulyásfőzős kommonyista szombat, és kalákában egymásnak épített ház sokat lendített a rendszeren, de aki Moldova Györgyön nőtt fel és olvasott dolgokat pl a Szent Tehénről vagy a vasútról, az tudta hogy a fényes máz alatt rothad a rendszer.

  Maga Moldova is megjegyezte egy írása végén hogy ezek után aki azt hinné hogy ő utálja ezt a rendszert az téved, mert az a rendszer amely ennyi gazemberséget, csórást-lopást dilettantizmust elvisel, az csak jó rendszer lehet.

  DE hogy aktuálpolitikai vetületet is megtárgyaljok, maga orbány úr is ismeri a magyarság Kádár-rendszer felé viszonyuló nosztalgiáját, pont ezért folytatja ott, ahol Kádár abbahagyta.

 10. igen, ez volt a Kádár korszak.A nyugalmas,kiszámítható,békés korszak.Ahol mindenki még a cigányok is dolgoztak,.És még a cigányok is elvégezték az általános iskolát.Ahol nem voltak Farkas Flórik,Rogánok,,Némethek.Ahol évtizedre is lehetett terveznie egy családnak.Ahol akart az nyaralt is.Ahol az állami vállalatok lakásépítési alapot képeztek a nyereségükből és a dolgozóiknak juttattak lakásokat.Ahol
  az állami vállalatok jóléti alapot képeztek, hogy ovodát és bölcsődét működtessenek,És mindezt párszáz rabló rendszerváltás álcája alatt elrabolta a néptől.

 11. Meg kell nézni,a sok akkori üldözött,elnyomott a rendszerváltáskor mind milliomos volt!nem érdekes?Vezető pozícióban ültek,de üldözöttek voltak,most szidják azt a rendszert

 12. Egyetértek a leírtakkal. Amit hozzátennék: akkoriban elfogadtam az államosítást, a hatalmas birtokok felosztását. Ma már úgy látom, jobb lenne, ha kulturált Eszterháziak, Károlyiak lennének a meghatározók Mészárosok, Rogánok, Lázárok helyett.

 13. úgygondolom,hogy az a korszak volt magyarország aranykora.én is akkor voltam fiatal(1958-ban születtem).és valóban nem volt különösebb gond a kádár rendszerrel.nemvoltam párt tag,se kisz tag,de ezeknek nem éreztem sosem a hátrányát.dolgozhattam,felnevelhettem viszonylag jó módban a gyerekeimet.nem kellett félni attól,hogy holnap mi kerűl az asztalra.volt munka bőven.a mai fiataloknak csak a demagógiát nyomják ,hogy milyen volt anno.én ha lehetne visszamennék az időben.

 14. Minden szavával egyet értek ! Aki nem abban a korban élt ,fogalma sincs arról ,hogy mennyivel volt boldogabb a mi életünk !!! Az sem igaz ,hogy nem mondhattam el a véleményemet , abban az időben is voltak gerinctelen emberek ,de tudtunk hova fordulni jogorvoslatért !!!!

 15. Rendben,fogadjuk el,hogy így volt. De mondjátok már el nekem,ki a fene csinálta,hogy vége legyen ?! Volt itt valami forradalom ? Netán ellenforradalom? Vagy népfelkelés ? Mert én nem tudok róla. Vagy inkább arról van szó,hogy derék kommunista / szocialista vezetőink észlelték,hogy az egész hazug rendszer KGST-stől ,Varsói Paktumostól CCCP-stől recseg,ropog és mielőtt összedőlt volna,megcsinálták a maguk kis rendszerváltását? Amit amúgy a szabadkőműves Gorbacsov már lezsírozott Régennel ? Velem katonaként még az olaszok felől jövő NATO támadás kivédését gyakoroltatták,aztán Horn Gyula a Tv híradóban pedzegette,hogy be kéne lépnünk a NATO-ba ! És azok a díszpintyek,akik úgy lerakták nálunk a szocializmus alapjait,hogy azóta se találjuk, közölték velünk,hogy eztán kapitalizmust építünk ! Bagóért eladták az országot ,cserébe dagadhatott a svájci bankszámlájuk, gyárainkat bezárták ,mi meg mehettünk munkanélküli segélyre. És ezek a gazemberek most több száz párt színeiben akarják osztani nekünk továbbra is az észt ? Hát egy lószart,mama ! / hogy az egyik főgazembert idézzem /

 16. Az, hogy Kádár a legnépszerűbb történelmi személyiség, érzelmi kérdés, ami történelmi tényeken alapul. Szerintem azért lehet Kádár és rendszere népszerű, mert most annyira sz@r. Most szembesülhetnek azok, akik a gengszterváltáskor örnendtek, mire szavaztak. Persze még ma sem ismerik el, ma is az átkost szapulják. Nem ismerik el, hogy ez az “átkos”. Mi valódi kommunisták, akik tanultunk marxizmusz, tudtuk hogy az esztelen privatizáció az ország eladásával, kirablásával egyenértékő. Pedig azok is tanultak marxizmust, akik a gengszterváltást végrehajtották. Csak ők azt tanulták meg belőle, hogy ha van értéktöbblet, akkor az miért ne lehetne az övék.

 17. Ha meg a tobbi is felsorolna!Ezek csak lesik az allami tamogatast meg a vissza nem terintendo kedvezmenyes kolcsont, orszagszerte gaz szemet mindenut!A,dolgozoit nem jelenti be azon torik a fejuket,hogy lehet az adod elkerulni.Mig a dolgozok a minimalberbol adoznak ok meg csak kivesznek a nagy kalapbol,de vissza semmit nem adnak.Sot kepesek sajat magukat is minnimumra bejenteni! De 15 millas autoval furikazik!Ez nem tunik fel senkinek,,A faluba 4-5 csalad munka nelkul jol el a be nem jelentet dolgozoik meg nyomorognak.Akik nekik megkeresik az urhatnam eletre valot az se becsulik.

 18. Első betűtől az utolsóig egyetértek az írásban foglaltakkal. Annyit fűznék hozzá hogy drága Édesanyám ötünket egyedül nevelt. Soha nem kapott a helyi tanácstól egyetlen forintot sem. Mindent magának kellett megoldania ötőnk fölnevelésével kapcsolatba. Mégsem elégedetlenkedett, mert tudta,- tapasztalta hogy ha dolgozik, még többet dolgozik- meg tudja oldani a gondjait. Igen! Mindenről lemondott értünk, sovány volt mint az agár, de tudta hogy nekünk már sokkal jobb életünk lesz mint amilyen neki jutott. Hozzátenném még hogy gyerektartást nem kapott, mert mákvirág apánk a “Napnál volt fűtő”, így nem lehetett levonni tőle egy fityinget sem. És tényleg jobb lett sokkal az életünk! Nem tudok elég hálával gondolni mindazokra- élén Édesanyámmal!- akik lehetővé tették a nagyságrendekkel élhetőbb életet számomra és mindazok számára akik hajlandóak voltak tenni magukért, családjukért. Minden idők legjobb dolga akkor volt a magyar kisembernek.

 19. Péter ne keverjük a történelmi időket.Átkos rendszer a Rákosi rendszer volt a padlás leseprésével stb. 1956-ig tartott.

 20. Igen, ezzel egyet is értenék, de a legtöbb ember ’89-ig érti, azaz a Kádár-rendszert is idesorolják. Ez az, amivel én nem értek egyet. A Rákosi rendszert valószínűleg senki sem sírja vissza.

 21. Nem volt munkanélküliség, nem volt hajléktalan, nem volt ennyi lopás ,rablás, bűncselekmény, mert a legkisebb lopásért is olyan büntetést kapott, hogy ezerszer meggondolta tegye e.Most az ember alól a lábát kilopják, büntetlenül.Nem voltam párt tag akkor sem és most sem.Békességben nyugalomban éltünk.8 óra munka után volt ideje az embereknek a családra, pihenésre.

 22. Ez marhaság: “a Kádár-rendszer Mátyás király uralkodása óta a magyar nép legsikeresebb, legboldogabb, leggazdagabb időszaka volt ” Mátyás despotaként a magyar történelem legnagyobb adóztatója volt, Kádár az eladósítója. A fénykor: 1867-1914 Ferenc Jóska nevével jellemezhető.

 23. Aki ennyi marhaságot képes összehordani, az egyéb bűncselekményre is képes. Mindezen túl: Kádár egy igazi címeres gazember volt, véreskezű kommunista, a saját párttársainak és a nemzetének árulója, többszörös gyilkos. Nem véletlenül bolondult meg élete végére.

 24. Helyesbiteni szeretnék,nem mi tartunk rabszolgákat,hanem a mi gyerekeink és unokáink a rabszolgák. A többivel maradék nélkül egyettértek!

 25. Te ostoba, ott voltál ahol mesélték neked a hülyeségeket. Az eddig beírt véleményeket olyanok írták, akik átélték , megtapasztalták azt amiről vélekednek. Én például már 72 éves vagyok, de örülök annak, hogy nem manapság vagyok fiatal, mert rémes nézni a kilátástalanságot. Most csak az boldogul aki beáll Fidesz seggnyalónak, vagy kussol. Ez lenne a nagyon jó élethelyzet? Nem tudod mit beszélsz, szócsöve vagy valakiknek!

 26. Kicsi fiatalnak látlak! Neked magyarázták a padlás söprést! Nem védem Rákosit!! De akkor ezt kelle6t csinálni. Gondolkozz 45-től- 53 ig. ÚJRAÉPŰLT a földig rombolt magyarország. Ne4m mint Mozes swzárazlábbal keltee elődeink át a dunán! El kellett takarítani a romokat. Nyugatra vitt ipari gépeink helyett úúujat kellet gyártani. Beindítani a mezőgazdaságot. Villamisítva lett az ország. Személyes tapasztalatom Kevermesen megtörtént a villamisítás. Igaz gyéren világitották meg az utcákat, 4-5 égő pislogott. Ne feljsd azt sem, hogy a NÉPSTAION mikor épült! 40 ezer ember nézte a mérkőzéseket, igaz nem VIP páholyból. Pártucat rendőr biztosított a rendőrárokból! ami a Rákosi utáni rendszert illeti, nem KÁDÁR tehet arról, hogy mi történt 988 elött közvetlenül, hanem a jelenleg bukásra álló ellenzék vezetői.( az árulók)A korában a tájékoztatás az akkori sajtó lehetőségei szerint reális volt. Most???? Ma olvasta! “Kádár házát le dózerolnák” Csak egyet felejtettek el a cikkben leírni! Kádár János néven abban az évben gyermek nem született. Kádár Jánosként nem is lakhatott ott! A mai sajtó csak ferdíteni tud, azért, hogy uszítson. A földhívatal nyílvánnosságra hozhatná, hogy milyen ingatlan volt nevén! Egyet tudok és mindenki tud! Jelenlegi utolsó nyughelyét kirabolták! Itt tenném fel a kérdés Pitér belügyminiszternek! Ha egy örök lakhelyen lakó házaspárt úgy rabolnak ki, hogy a nyugvó fejét levágják és el viszik nem kiemelt bűncselekmény-e? A rendőrpalota levizelése ugye FONTOSABB?!!

 27. Szép volt! Jó volt! És a hétköznapjainkban, átlagos életünkben a demokrácia is tökéletesen érvényesült!
  Helyesbítés egy korábbi kommenthez: KMK (közveszélyes munkakerülés) csak abban az esetben volt, ha valaki a rendőrséggel, büntetőjoggal koccanva, nem tudta igazolni, hogy miből él. A htb családanyán senki nem kérte számon, hogy miért “nem dolgozik”.
  Egyébként valóban örülök, hogy az életem döntő része a “Kádár-korra” esett. Még betegséggel is megáldott a jó Isten, így a rendszerváltáskor nem váltam munkanélkülivé az 50-es, 60-as éveimre.

 28. Íme, látjuk, tapasztaljuk és “élvezzük” az “ellenkezőjének” az eredményét!!Ennyire tudunk élni az un . szabadsággal, hogy mindenki mindenkit gyűlöl és ismét millió koldusok országa lettünk, akik meg dolgoznak és van állásuk, rabszolga bérért egyik hónapról a másikra élnek védtelenül, mert bármikor az utcán találhatják magukat. Nincs tökéletes rendszer, vagy társadalom, nem szerettem “sok-sok mindent” anno azt sem, de hogy lét és közbiztonság volt a tömegek (milliók) számára, az biztos!! És azt Kádár politikája teremtette meg…amit ha tetszik, ha nem el kell ismerni.!!

 29. Én azt mondom a nagyrésze igaz!!! Azért azt nem lehet tagadni, hogy az Egyetemekre Főiskolákra való bejutáshoz valamilyen káder keresztapának a támogatása kellett!! A többiek pedig megkapták a felvételin megfelelt, de helyhiány miatt sajnos felvételt nem nyert, című értesítést!!!

 30. HŰŰŰŰ HA !! Nagyon közel lehettél a tűzhöz, ha évente 4 szer utazhattál Nyugatra a “valuta keretedből”, amikor három évente lehetett menni egyszer…!!
  Nagyon úgy festesz Öreg, hogy akkoriban Te voltál a mai Mészáros Lőrinc..és Rogán Anti és társai……!!, Én nem dicsekedtem volna most a helyedben az akkori életszínvonaladdal, mert még élünk páran, akik tudják, emlékszünk arra, hogy kik és hogyan szereztek ilyen vagyonokat és milyen kapcsolatokkal, főleg ha “maszekok” voltak, ui.az akkori rendszer nem éppen támogatta a kisiparosokat, vagy a maszek zöldségeseket, butikos kereskedőket!!

 31. Ez a “miért is” olyan bájos, tartalmas, tudásszomjról árulkodó. De ott a Google, ha a történelemkönyvek nem felelnek meg.

 32. Ezt “kik” verték beléd??? Tényszerű ismeret kevés szorult a kis agyacskádba , az már biztos!! Provokátor és besúgó vagy, arc és név nélkül!! Akkorriban is voltak ilyenek, nem is kevesen, sőt ma Ők regnálnak!!

 33. Ki szeretné, ha a kerítésén belül a szomszéd elkezdeni építeni egy kicsi házikót magának?
  A II. világháború után milliók haltak meg.
  Meghúzták a vérrel áztatott kerítés, az Odera folyónál!
  A Te kerítésed, e-ehhez képest a bolha tökén a pattanás!
  Az 56-os forradalom a nyugat kész átverése volt!
  A vérrel áztatott kerítésen átnyúlni?
  A Magyarok áldozatok voltak!
  Szerencsére a nagy Sztálin helyett Hruscsov,
  aki utálta a Magyarokat de mégis sikerült megegyezni.
  És?
  Nem taposták Ukrán tankok a Magyarokat!
  Kádár érdeme, hogy lett 1989!
  A szarháziaknak lett mit elkótyavetyélniük!
  És?
  Felépíteni a Tolvajok birodalmát! https://uploads.disquscdn.com/images/e8c9f15608b45235f5ce2623763871ea550a0dcfbfa2ded0d2092c20aa7245a6.jpg

 34. Igen Zoltán, így volt! Oxfordra meg végképpen nem jutott ki akárki! De a végig “a kommunisták ellen lázadó” (???) Orbán Viktor mégis kijutott! Kiknek is a támogatásával? Erről miért nem mer beszélni?

 35. De csak annyiban hogy a kiegyezés becsábította a spekuláns és a működő tőkét, a szakembereket ami folytán soha nem látott gazdasági fellendülést hozottA nagy baj, hogy a korhadt fél-feudális rendszer Horthy bukásáig megmaradat.(majd 1947-ig jött két biztató év.)Kossuth a kiegyezésre azt írta, hogy amiért a kisebbségek ügyét nem rendezték a szomszédok a nyugat az ellenségünk lesz.Szerintem a trianoni jogfosztás is az emlitettek bosszúja.Én így látom a fénykort.

 36. Ahogy egyre szarabbak a baloldal választasi esélyei, úgy próbálkoznak a pribékjeik egyre elkeseredettebb dolgokkal. Mint ez az agyrém itt… 😊😊😊

 37. Nagy Imrét meg Kádár akasztotta. Meg a Rajk sztoriról se feledkezzünk meg. Ilyen volt ez a végtelenül puritán jóember. (a házairól, dobogókői nyaralójáról, külön moziterméről, vadászatairól és miegyébről ne is szóljunk. Meg az 56 – os kivégzettekről.)

 38. Kedves Mária néni. Én örülök annak, hgy Önnek jó most. Bizonyára meg is dolgozott érte. Ön a józan, dolgozó többségről ír. Tudja hogy hányan vannak? Állítólag 4,2 millióan. Az “átkosban “8 millióan voltunk. Tudja, hogy ennek a 4,2 milliónak hány százaléka dolgozok minimálbéren? 40 %-a. Lehet, hogy Önnek akkor volt rossz, de higgye el, sokkal többen vannak, akiknek akkor volt jó és most nyomorognak.

 39. Én például 69 vagyok, s bizony vannak emlékeim, nem meséből, hanem a saját életemből: a házkutatásokról, apám bebörtönzéséről, rokonaim kitelepítéséről, megveréséről, a javaik államosításáról, B listáról, származás miatti egyetemi eltanácsolásról, aztán 56 a pincében, az ország elárulása: ki is hívta be a szovjeteket? – utána akasztások, kivégzések, meghurcolások, egyházak üldözése, a besúgók, spicli házmesterek, III/III – as “barátok” : a diktatúra – proletárdiktatúra – áldásos tevékenysége. Benne Kádár tagadhatatlan felelősségéről. Hiába kacsingatott, jópofizott, egy igazi bolsevik diktátor volt. Ez lett volna Magyarország fénykora? Maga nem ebben a világban él? Ki is az ostoba?

 40. Hazugság. Még pedig azért, mert általánosít. Biztos, hogy volt ilyen eset is, de nem ez volt a jellemző.

 41. Ti “vertétek” belém, vagy a felmenőid, belénk, akik bizony nem így látjuk az akkori időket. A saját bőrömön tapasztaltam. Úgyhogy itt te ne provokátorozz és besúgózz: azok ti voltatok meg a cimboráitok. Aztán te hiányold az arcomat, mikor neked sincs?

 42. Igaza van. Nem is értem, hogy olyanok, akik akkor éltek, hogyan ajnározhatják most a véreskezű gyilkos Kádárt.

 43. Kádár egyetlen helyes cselekedete az volt, hogy Nagy Imrét felakasztatta. Egyívású büdös komcsi volt mindkettő, népnyúzó gazemberek, moszkovita hazaárulók.

 44. Kedves, vagy nem is annyira kedves Mária néni, hát bemutkoztál. Remélem ma is kezet csókoltál a hőn szeretett Viktorodnak

 45. Elég vegyes a kép itt a horászólások között kb. ilyen megosztott a társadalom is a Kádár-rendszer megítélésében. Vannak akik az egekig magasztalják, ők a fiatalságuk után nosztalgiáznak (ebbe tartozok én is) és vannak, akik valamilyen okból pocskondiázzák. Vagy azért mert ezt hallották a TV-ben, ezt tanítják az iskolában, vagy éppen az átkosban volt elnyomatásban részük (ők tudják miért) és most szedték meg magukat mások kárára. Aztán vannak olyanok is, akiknek érdemleges véleményük nincs, csak imádnak trollkodni, másokat sértegetni. Ilyen pl, Mária néni néven károgó hozzászóló, akinek mindenkihez volt valami “kedves” szava, aki nem úgy gondolkozok, ahogy ő. Hát ilyenek vagyunk mi, magyarok.

 46. Nos ez ebben a formában nem igaz,mert mindenki be tudott jutni ha volt esze hozzá,az csak plusz pont volt ha valamelyik rokon a párt tagja volt,vagy poziciót töltött be,ellenben mi van ma? Akinek van pénze az be tudja vásárolni a csemetéjét az egyetemekre,az szépen végigbukdácsolja,végig bulizza az egészet,utána meg kiveszi a vakbeledet jobb esetben,vagy ha az nem sikerül,akkor boncol.

 47. A “Modoros Blog” egy agyhalott idióta üres locsogása, egy troll oldal, akit olyan emberszerű lény üzemeltet, akinek nagyobb a lábmérete, mint az IQ-ja.

 48. Három gyermekkel özvegyen diplomához segíthettem mindhármat.Saját szorgalmuk, tehetségük elegendő volt az egyetemre bejutáshoz Karácsony előtt nem várt értesítés, egy havi árvaellátás támogatásról.A gondoskodás érezhető volt.

 49. Olyan mennyiségű hitelt görgetett maga elé Kádár elvtársunk, hogy a 80-as évek végén már csak recsegett-ropogott a gulyáskommunizmus, ha politikailag nem omlott volna össze, akkor gazdaságilag ment volna tönkre rövid idő alatt.

  Nem tudom, úgy tűnik, sokan nem emlékeznek arra, hogy a boltban sorba kellett állni déli gyümölcsökért, a család nem mehett külföldre, csak ha a fele ittmaradt, nehogy disszidáljon mindenki, aki kiutazott, ő is csak párttitkári vagy ha nem volt párttag, akkor munkahelyi/iskolai jellemzés után tehette ezt meg, pénzt alig lehetett váltani, nehogy már akár csak egy kazettás magnót is behozhassunk az országba. A rendőrségen kért engedélyt egyik iskolatársam, hogy a haját úgy vágathassa le, ahogy tervezte. Rövidre. Nem “huligán-módra”. És még sorolhatnám.

 50. Hol vagy Moderátor? Ezt a “Mária néni” névvel ellátott gyűlölködő, véresszájú, semmit nem értő, gondolkodni képtelen véglényt takarítsátok ki a portálról. Rátok hoz szégyent, hogy itt rontja a levegőt.

 51. Már rég bemutatkozott, s mindenki tudja, hogy az idős Mária néni, nem is néni, hanem egy ……….. /ide mindenki gondoljon amit akar./
  Örülök, hogy egyre kevesebben veszik észre hergelő modorát.

 52. Miért ne mernék beszélni róla? Orbán Viktátor is annak a rendszernek volt a diákja!! Oxfordra, pedig a mi Orsós Viktorunk a Soros támogatással jutott ki!! Még akkor is így van ha az csak egy tanfolyam (egyfajta továbbképzés) volt!! Amit hazánk “dicső” nagyembere félbe hagyott!!!

 53. Jellemző, hogy az írót, ha jól látom, úgy hívják: 168 óra. Ritka aljas egy írás és nagyfokú tudatlanságra utal. Úgy “védi” Kádárt, hogy közben megkérdőjelezi őszinte kommunista voltát. Kádár nem ügyeskedett és alakoskodott. Tudta, hogy csak a Szovjetunió fegyveres ereje tudja biztosítani az imperialista világgal szemben Magyarország függetlenségét. A szovjet csapatok meg nem szállták meg az országot 1956-ban, hanem még a 2. világháború következtében voltak itt és hogy az igazi kommunisták a népi demokrácia védelmében kénytelenek voltak a segítségüket kérni a nyugatról támogatott és szervezett ellenforradalmi bandák leverése érdekében az a magyar honvédvezérkar árulása ill. gyávasága miatt volt. Amit pedig magáról az időszakról leír, az legfeljebb a hazugsággal etetett korosztályoknak újdonság, olyanoknak, akik kb. 1980 után születtek bele a jóba és fogalmuk sincs a valóságról. Én viszont egy 70 éves kommunista vagyok, aki valóban élt abban az időben és kellő ismeretekkel rendelkezem. És nem csak éltem, hanem építettem a szocialista jólétet, amit 1990 után 4 év alatt romba döntöttek Antallék. Vajon ez a kis okos azt is tudja, hogy 1990 és ’94 között több kár érte gazdaságilag ezt az országot, mint a 2. világháború alatt? A magyar gazdaság és társadalom 1945 és között többet gyarapodott és fejlődött, mint előtte 1000 év alatt összesen és a megtermelt vagyon az országon belül maradt, mert a Szovjetunió azt nem vitte el, mint most az EU multicégei, és ebből úgymond “támogatják” az ország gazdaságát. És ezt minden hülye barom elhiszi. Az évente az országból kikerülő vagyon kb. 15 %-át adják vissza támogatás címén.
  Egyébként meg a szocialista sajtó a kb. 45 év alatt sokkal kevesebbet hazudott, mint a mai média 1 nap alatt és csak az aljas gazembereknek kellett a sorok között olvasni.

 54. Olybá tűnik számomra, hogy neked sikerűlt bejutni!! Azért gondolod úgy hogy:” ez ebben a formában nem igaz,mert mindenki be tudott jutni”!! Aztán pedig sorolod a kitételeket!! Egy eset: Tarcalon a kőbányában dolgozó, nyugdíjas volt művezető fiát azzal a kitétellel vették volna fel az orvosi egyetemre, ha visz egy olyan igazolást ami szerint a papa fizikai munkás volt!! A papa bejött az igazolásért, amit a “jóakarói” természetesen nem adtak ki!! Összeesett a folyosón és szívinkfartusban meghalt!! Na ezeket az eseteket sem kell letagadni ez is sajnos a Kádárrendszer része volt!!! Még akkor is ha ezért nem Kádár volt a felelős hanem túlbuzgó kishivatalnokai!!!

 55. Azért én emlékszem arra, hogy egy útlevélkérelmet először a munkahelyi felettes bírált el, és ha nem tetszett a “pofája” a beosztottnak, akkor megvétózta az utazási terveket. Ma szabadság van, a személyivel az egész EU-t be lehet barangolni, csak sok ember már Szentendréig sem tud eljutni, mert nem telik a HÉV-re.

 56. Vagy jogász, azaz ügyész lesz vagy bíronő és hoz ám olyan ítéletet mint Kolontárnál 10 halott senki nem hibás. Azaz olyan abszurd és életszerütlen ítéleteket melyért nem felelős, de kikészít elé állított embereket és sorsokat. Majd ha nagy nehezen kiderül még is marhaságot döntött majd a nép az adófizető fizet kártérítést, nem a bírónő nem az ügyésznő nem a – nép. Íróasztalt és széket tesznek segge alá. papírt tollat kap és havi 4-500 ezrese fizut, majd halad felfelé lehet Polt Péter utoda. Semmiért sok pénz csak könyökölni kell ma.

 57. Így látom én is meg még sok millió, mert így van. Munka van. Úgy tudom a Gulágon is volt. Fel is épült a transzibériai vasútvonal. Igaz minden méteren egy halott, éhen, fagy, betegség és egyéb által. Volt munka? Volt. Ez olyan mint a beteg váró lista is, példának pont ide való. Most, hogy 77 éves anyámat viszem különböző vizsgálatra tapasztalom. Elmondják, vezetőink elmondják csökkent a várólista. És tény. Számszakilag csökkent. Ezzel a statisztika tényszerűen alátámasztja kevesebb a várakozó. Ennyi. De a valóság is ez , csökkent. Mert a legtöbb beteg idős , és nem éri meg mire oda kerül. Azaz meghal várakozás közben. És igen, tény – így csökkent. Így vállveregetés után kitüntethetik egymást vezéreink, mert tény kevesebb a várakozó. 100000 helyett 90000 mert 10000 várakozás közben elhalálozott. Csökkent? Igen csökkent.

 58. Közöd? Rengeteg. Hisz az Ön elmebetegsége és rossz látása miatt hályog a szemén az ön X-e keresztje, választáskor behúzott jele pont annyit ér mint egy normális látó emberé. Azaz a még nem beteg emberek sorsát is beteggé teszi azaz szarabbá. Mondom én jobboldali keresztény emberként . Kádár rendszerben születtem 1969 ben és éltem meg gyerekkorom. Gyerekként nem féltem. Ma felnőtt technikusként 26 éves tapasztalattal félelemben élem életem. Mit eszek holnap? Hogy fizetem ki a… Mikor hív a NAV, hogy tartozom, mikor visznek tartozásom miatt közmunkára betegen. És nem gyógyulok mert nincs mitől. Ma itt vegyszeres gyógyítás van. Azaz receptet írnak fel. Recepttől nem gyógyul senki én sem. Ha kiváltani megvenni nem tudom akkor? Balatoni szív szanítórium, Hárs hegyi pihentető vagy Buda ligeti tüdő szanatórium helyett gyógyszert írnak fel. Porckorong vagy váll kopás netán derék csontra nincs ám gyógyfürdő bérlet. Recept és vegyen 5000 ért Kalciumot ami D vitamin és K vitamin nélkül csak érfalakba épül be és lesz rugalmatlan majd agyvérzés. Ma nem gyógyítanak meg profitot tolnak a gyógyszergyáraknak. 1998 ban azt mondtam és hittem Orbán és a fiatalok ifjusági szervezete. Ma azt mondom Zsidesz és Orsós egy geci akasztani való, de rögtön Fletó mellé ! Hit gyüli a Német Sanya taxis szektája pont a Zsidesz tette egyenlővé a 2000 éves keresztény egyházzal azaz történelmi egyház lett a Hit gyüli. Bizony. Komcsikat utálni kell. Helyes. Akkor Tasnádi a III/III -as , miért a nemzetbiztonsági tanács vezetője? Zolnai Gusztáv pufajkás aki sajátjaitól lopott . Így MAZSIHISZ vezetőként kirúgta az. És lám bekerült fel fele bukott Lázár János mellé tanácsadónak 1 . 1 ,millás fizetéssel. Feltó 2006 ban lőtt? Igen. Elszámoltatás? Budaházy kiderítette Sukorót Fletó sunyiságát. 2006 ba töntetett, előtte Medgyesi csalása ellen is hidat Erzsébet hidat foglalt? Ma Medgyesi a ciceró Fidesz utazó nagykövete 3 -as metrónál bábáskodott. Elszámoltatás? Budaházy-t ismétlem már 11 éve hurcolják. Miről beszél öcsém? Zsinagógára milliárdok, de Rákosi komcsi Mátyás felrobbantott Mária Regnum templomra egy vasat se?

 59. Sajnálom Zoltán, hogy meg kell hazudtolnom. Én is magyar ösztöndíjjal tanultam Lengyelországban a 70-es, 80-as években. És úgy jutottam ki, hogy nem volt se párttag, se állami kitüntetett, se befolyásos ismerős a családban. Egyszerű falusi lány voltam akinek volt elég esze ahhoz, hogy megérdemeljen egy ilyen ösztöndíjat. És még rajtam kívül 18-an jutottak ki abban az évben hasonló adottságokkal. Nem kell minden
  pletykának bedőlni, vagy általánosítani.

 60. Azért azt nem mondanám, hogy Magyarországon minden gyerek éhezik. Mert 3 millió gyerek nincs. Viszont vannak felnőttek, öregek, akik éheznek. És jön a tél, amikor majd fáznak és talán meg is fagynak.

 61. Igen, Magyarországon minden nyugdíjas éhezik, egy millió meg is fagy. 2 millió fiatal kivándorolt és nincsenek CT-sem.

 62. Elég sajnálatos, hogy a megnyilvánulásai teljesen ellentétesek a profil leírásával. ‘jóravaló nénike’??? Talán találóbb lenne, rosszindulatú, műveletlen, udvariatlan, érzelmi sérült öregasszony.

 63. Nem minden nyugdíjas éhezik, például én sem. Igaz, ehhez le kellett dolgoznom keményen negyvenöt évet és jó sok járulékot befizetni. De azért azt látom, hogy nem mindenki van ebben a helyzetben, van aki tehet róla, és van aki nem. Két millió fiatal még nem vándorolt ki, de a valós félmilliós szám is magas. Ha fiatal lennék, feltehetően már én is máshol élnék. De most már ez marad.

 64. A járulékokat 1987-ben vezették be, úgyhogy nem igaz, hogy 45 évig járulékot fizetett.
  Másrészt a járulékok még 20 éve is néhány ezer forintok voltak, úgyhogy az egy éves összes járuléka nem lenne elég most egy EKG-ra sem. Mi fizetjük az adónkból a maga eltartását. Legyen hálás nekünk!

 65. Maga meg egy öreg ,ráncos kukkeres öregasszony, mit ítélkezik! Magát jóravalónak titulálja,és komcsizik. Lehet,hogy a komcsi sokkal jobbra való,mint maga.

 66. Drága Ibolya Attól hogy ön a szerencsés kevesek közzé tartozik, az még nem jelenti azt hogy amit leírtam az nem igaz!! Sajnos nem az volt az általános ami önnel történt!!!

 67. Péter: Nem tudom hogy ön hol él, Azt sem állítom, hogy az elbírálásnál külömbséget tettek a vidék és a városból pályázók között!! De az álltalam leírt esetnek a feleségem szemtanúja volt!! Az ő irodájának ajtajában halt meg az illető!!! Bizton állíthatom hogy erősen működött egy bizonyos szűrő!!! Keresték az okokat amivel elutasíthatták a jelentkezőt mert kellett a hely a protekosoknak!! Én is A Kádárrendszer pártiak közzé tartozom, ennek ellenére!! De azért túlfűtött nosztalgiázás utáni vágyunkban ne feledkezzünk meg a hibáiról sem!! És főleg ne tegyünk úgy mintha ezek nem is léteztek volna!!!

 68. Akkor ebbol kovetkezik, hogy ez az ures, idiota frocsoges a tomeggyilkos, barcsak-sosem-szuletett-volna-meg kadarrol csak vicc! Egy maroknyi idiotan kivul senki sem sirja vissza azokat a szanalmas, szar evtizedeket, amikor kadar diktatura tombolt Magyarorszagon. Es vannak barmok, akik szerint, ma 2017-ben van diktatura….
  Szomoru mennyi degeneralt van Magyarorszagon!

 69. Még jó hogy te a fő degenerált nem szaporitod a számukat. Te külföldön élsz.Mr Bell de Generált..Tudod-e .hogy hány család él ma. az 56 és 89 között épült házakban?És ezt másoknak is illő lenne észbe tartani.

 70. Ez valóban így volt igaz. Nagyon sokan visszasírjuk azt az időt. Akkor még a kiskeresetű ember tanácsi lakást kapott, rengeteg új ház épült, és mindenki be tudott fizetni egy szövetkezeti lakásra. Volt munka, volt megélhetési lehetőség. Most mi van? Egyeseknek nagyon-nagyon jó világ, a többség meg éhezik és FÉL A JÖVŐTŐL.

 71. a 2 között az a külömbség hogy KÁDÁR JÁNOST SZERETTE A NÉP úgy is nevezték KÁDÁR APÁNK ! ezt a gecorbáncot meg nem , sőt úúúútálja !!!!!!!!

 72. K.M.K. ha valaki tudja még hogy mi a rövidités ? Abban az idöben azoknak kellett félnie akik nem dolgoztak ! Ma azoknak akik dolgoznak !

 73. Te meg egy elvakult ,modortalan, beteges fidesz bérenc vagy. Te loptad szét az országot Mészáros haveroddal együtt. Biztos burzsuj voltál,és Kádárék elvették a vagyonodat,azért hőbörögsz most.

 74. Hát még most sokkal nagyobb adósságot görget a kormány,és alig van vagyona,mert mindent eladott,és felélt,

 75. Ti még Mária nénit valós személynek gondoljátok? Fizikai értelemben van ugyan valaki a személyisége mögött de ő egy bértollnok, elsődleges célja a gyűlölet kelltés!!! De nálam nem ért célt mert megértettem vele mondhat és tehet bármit én akkor is “szeretem”!!! És képzeljétek hatott!! Bár nem tudom mikor fog újra kipécézni magának!!!

 76. Es akkor mi van? Kadar epitette? Hany ember el olyan hazban, amit az 1800-as evekben epitettek? Ennek mi a relevanciaja? Segitek. Semmi.
  Kadar egy mocskos, tetves proli volt, aki a moszkvai akaratot testesitette meg Pesten.
  Ami az igazan rohejes, hogy itt mindenki beszoopta a modoros blog vicces irasat es rarapult, mint a zold legy a szarra, holott a modoros blogrol mindenki tudja, hogy szatirikus es rohogni kell rajta. Csak ti vettetek komolyan…

 77. De az sem volt általános, amiről Ön beszél. Nem vitatom, hogy ez is előfordult, de a családunkból a gyerekeim, unoka öcséim, hugaim, mind protekció nélkül kerültek be az egyetemekre, csupán a felkészültségük alapján.Lehet, hogy nem elsőre, de másodikra biztos. Ma az államilag támogatott szakokra a felvételizőknek vajon hány százaléka jut be a tudása alapján?

 78. Ha kérhetném fejtse már ki részletesebben mire gondol!! Mert szerintem ez a legegyszerűbb s egyben a legostobább is ha annyit ír hogy ez így egyszerűen nem igaz, de sajnos ezzel nem mondott semmit!!! Írásom melyik részére gondol??? Jó lenne tudnom önnek melyik az az EZ!!!

 79. Éppen, hogy azt írta, hogy nem volt! “Nénike”! Nem tudom mennyi idős, de a jellemzői biztosan eltúlzóak! 🙁

 80. Azon kevesek közé tartoztam, akik tettek is a Kádár rendszer ellen. Nem keveset. Őszintén undorodtam az ideológiájától és a gyakorlatától is. Nehéz a vezeklés, de bizony bánom már, mint a kutya , amelyik hetet kölykedzett…A fent leírtakkal 90% ban egyetértek, még akkor is, ha egy kissé egyoldalúan ecseteli a kádárizmust. A máról, a mi valóságról csak és kizárólag negatív jelzőkkel tudnék írni, de látom a túlnyomó többség is így van ezzel.

 81. Eppen vissza nem sirom, egyedul azok miatt az emberek miatt akik még éltek akkor és szeretet volt kozottunk…..viszonyitva a fováros helyzetét …nem volt ennyire lepukkant Budapest

 82. Ha az édesapja a “Napnál volt fűtő” akkor bizonyára elvitték munkatáborba!! Mert Kádár rendszerben nem tűrték az ilyen állást, hogy a Napnál fűtő!! Könnyen a Recski munkatáborba találta magát a sunnyogó!!!

 83. Kádár, bár maga is gyilkos volt,igyekezett kompenzálni megativ tapasztalatait és helyettesiteni valami emberivel

 84. Drága Mária: Bizony ön elköveti azt a hibát hogy a családja és a saját példája miatt azt hiszi mindenki olyan szerencsés volt mint önök!! Nem akarok ebből partalan vitát!! De engedje meg hogy még egy esetet leírjak önnek!! Volt a Borsodi Sörgyárban egy ikerpár férfi munkatársam!! A Zalka Máté Gépipari Szaközépiskolába Miskolcra jelentkeztek14-évesen tovább tanulni!! A felvételüket elutasították!! Érdeklődésükre elmondta az egyik tanár négyszemközt a Édesapjuknak, hogy az Ő háború előtti űgyvédi beosztása, és a nevükben szereplő Y- miatt osztályidegennek nyílvánították őket és ez volt az elutasítás valódi oka!! A nevük: Haraszty Csaba, és Haraszty Attila volt!! 1944- ben születtek!! 1958-ban igenis még élt ez a szemlélet, és rossz beidegződés a Kádárendszerben!!! És ha gondolja és érdekli Elmesélem az én és a nővérem továbbtanulási próbálkozását is!!!

 85. Biztos vagy benne? dohány ipari technikumra jelenkeztem elutasitottak: hozzak igazolást hogy nem sváb vagyok … az anyám Helena Brunecker na akkor most mi van okos tojás. Persze félig sváb vagyok most sem tagadom

 86. Munka mellett tanultam, középiskola, főiskola, 1972-1980 pedig sohasem voltam párttag, protekcióm sem volt, csak egy kis akarat semmi más, aki akart tanulhatott, lehetőség volt, nappali, esti, levelező.

 87. Mint minden rendszerben ,mindig is volt ,hogy a saját életét tette biztonságossá ! Deeeeeee ! A Kádár Rendszerben ,volt munkánk ,egyik hónaptól a következő fizuig kihúztuk ,,,,adósság nélkül , Azt hiszem az akkori emberek ,minden évben el mentek nyaralni , mindig volt az asztalon, ebéd , vacsora ! sok-sok dologra volt Állami támogatás , Nőttel a házak mint a gomba , és ha beadtuk a lakás igénylést , előbb -utóbb kaptunk valamilyen kis lakást , ahonnan tovább tudtunk lépni ! / Amit azóta 80%-a az embereknek ebben rendszerben mindent elvesztett / 🙁 Nem is halottam akkoriban e szót !!!,,,,, hajléktalan ,vagy munkanélküli !!!!! Csak nézzük ill gondoljunk vissza a Váci útra !!!!! telis-tele volt Gyárakkal . ha kiléptél valahonnan csak végig mentél rajta .és minden kapuban ki volt írva Nagy betűkkel ,hogy milyen felvétel van ! Sokáig nem lehettél munka nélkül MOST MI VAN A VÁCI ÚTON ??? BANKOK IRODÁK ! DE KINEK ? KIKNEK ? NOS SZERINTEM A KÁDÁR RENDSZERBEN , NAGYON ISMERT VOLT 1 MONDAT !!!! ÉLNI ÉS ÉLNI HAGYNI !!!!!!!!!!Ez a rendszer az amúgy is gazdag embereknek tett jót , a szegények még szegényebbek lettek , hajléktalanok , munkanélküliek , válások , öngyilkosságok ,,,,, sőt drasztikus gyilkosságok ! Tegnap pl Salgótarjánban voltam , az M 3-on mentünk ,,,, és csak ámultunk ,hogy mekkora területek gyönyörűen megművelve ,,,,,, ! De semmit nem termelnek benne ! MIÉRT ???? 🙁 Mennyi munkanélkülinek lehetne ezeken a földeken munkája,főleg az ott élőknek . :(((

 88. Én a Pécsi Börtönben dolgoztam és szerettem volna ösztöndíjasként kimenni Amerikába. Az Államtitkár megkérdezte: Van e ismerőse, barátja, rokona, barátnője, a Központi Bizottságba?
  Nincs!
  Akkor ne is álmodjon Amerikáról
  Ezt a Központi Bizottság hülye gyerekeinek találták ki, valami Soros nevű, akinek talicskával tolják ki a pénzt, hogy gardírozza az ifjú kommunistákat. Kik voltak azt már tudjuk-……..!
  Így én itthon maradtam, de elintézte az államtitkár, hogy azonnali leszereléssel elhagyhattam a BV-t

 89. Egy ismerős ikerpár jelentkezését utasították vissza a miskolci Gépipari Szakközépből mert az Apjuk ügyvéd volt a háború előtt, és a nevük y-ra végződött (Haraszty) Ezért osztályidegennek nyílvánították őket 1958-ban. Villanyszerelő Szakmunkások lettek!!

 90. Sokkal jobb volt a Kádár idejében,mert megfizethető lakások épültek,amibe sokan még most is élnek,a rezsi akkor sem volt nagyon olcsó,de még a szegényebbek is kitudták fizetni,arra már nem is emlékezem volt e olyan hogy víz díj,de ha volt is biztosan minimális,ha nem emlékezem rá!!!!Az átlag ember akkor sem dúskált,de még téli szalámit is tudtunk venni néha!!Épültek óvodák,iskolák,és akkor még a tanárok a szünetben nem egymással beszélgettek hanem még játszottak is a gyerekekkel,és figyeltek rájuk nem úgy mint most!!!!!A szakszervezetektől a gyermekesek néha kaptak kedvezményes üdülési beutalót!!!!Azóta sem láttam még a Balatont sem!!!!A közbiztonság is sokkal jobb volt,azelőtt még a 7-8 éves gyereket is elengedhettük az iskolába ha közel volt,most a 16-éveset is féltem!!!!Eltud menni csak az emberek néha olyanok mint az állatok!!Persze nem általánosítok,most is vannak nagyon rendes emberek,de már olyan vegyes emberekből állunk,hogy néha ok nélkül belekötnek fiatalba,öregbe!!!!Az előtt bűn volt ha valaki nem dolgozott,most lassan dicsőség,és több pénzt kapnak,mint aki dolgozik!!!!Azelőtt az emberek figyeltek egymásra,most néha az egyházban lakók,még csak nem is köszönnek egymásnak!!!Régen az orvosok addig nem mentek haza,amíg beteg volt a rendelő előtt!!!Azelőtt megakarták gyógyítani a betegeket most meg csak fel írják a gyógyszert ha nem használ nem nézik meg miét nem gyógyul a beteg,csak másik gyógyszert írnak fel amitől az emberek még jobban betegek lesznek!!!!Hát ezekért és még sok másért is sokkal jobb volt a Kádár rendszerben!!!!És ezt tapasztalatból tudom!!!!Most is vannak kivételek,csak sajnos egyre kevesebben!!!Régen tényleg az embereket szolgálta a kormány a rendőrség,ma az becsületes embereknek is félni kell mindegyiktől,sajnos!!!!!

 91. Ide másolom István Németh hozzászólását!!
  “Én a Pécsi Börtönben dolgoztam és szerettem volna ösztöndíjasként kimenni Amerikába. Az Államtitkár megkérdezte: Van e ismerőse, barátja, rokona, barátnője, a Központi Bizottságba?
  Nincs!
  Akkor ne is álmodjon Amerikáról
  Ezt a Központi Bizottság hülye gyerekeinek találták ki, valami Soros nevű, akinek talicskával tolják ki a pénzt, hogy gardírozza az ifjú kommunistákat. Kik voltak azt már tudjuk-……..!
  Így én itthon maradtam, de elintézte az államtitkár, hogy azonnali leszereléssel elhagyhattam a BV-t” Igen igaza van nem szabad minden pletkának bedőlni, de a tények előtt sem kell behunyni a szemünket!!!

 92. Nem kell erölködnöm igazat mondok!!! Ide másolom neked István Németh hozzászólását amely igazolja, hogy bizony a továbbtanulás és a káder képzésben működött az a szűrő!!!
  “Én a Pécsi Börtönben dolgoztam és szerettem volna ösztöndíjasként kimenni Amerikába. Az Államtitkár megkérdezte: Van e ismerőse, barátja, rokona, barátnője, a Központi Bizottságba?
  Nincs!
  Akkor ne is álmodjon Amerikáról
  Ezt a Központi Bizottság hülye gyerekeinek találták ki, valami Soros nevű, akinek talicskával tolják ki a pénzt, hogy gardírozza az ifjú kommunistákat. Kik voltak azt már tudjuk-……..!
  Így én itthon maradtam, de elintézte az államtitkár, hogy azonnali leszereléssel elhagyhattam a BV-t”

 93. 1987 előtt is vontak le nyugdíjjárulékot, nem akkor vezették be, csak akkor változtattak a rendszeren, tehát igaz, amit írtam. Maga nem tudhatja, hogy mennyi járulékot fizettem, de maradjunk annyiban, hogy nagyon sokat, és nem kell hálásnak lennem, mert biztos, hogy inkább én tartottam el magát, mint fordítva.

 94. Hát igen a Kádár rendszer élhető volt nem úgy, mint az elmúlt 27 év. Akkoriban ha nem válogatnak az iskoláztatásnál lehet, hogy előbb lett volna anarchia. Most akárki fia borja mehet továbbtanulni csakhogy a szelektálás most is működik csak mások válogatnak.

 95. Akkor mindent loptatok, hitelre kaptatok, még mindig nyögjük az adósságot amit hagytatok magatok után.

 96. Mária néni /www.ellenszel.hu /! ahogy látom a fotóját ,,,önnek már nem sok van hátra ,,,,,,:) nem mind 1 ? Amíg gyárak voltak , volt munkánk ,ételünk , életünk !!!!

 97. Milyen művelt uri asszony , apád is proli volt anyád is mit próbálsz itt kitőrni a nyomorból kis mocsok

 98. Es volt pofaja panaszkodni, hogy az osztondijabol nem tudott megelni, az egyetem mellett meg munkat is kellett vallalnia. Ki mondta neki, hogy az egesz pereputtyat vigye magaval? Az osztondijat egy szemelyre adtak, o pedig a feleseget es a lanyat (mozeskosarban) is vitte magaval.

 99. Azt hiszem nem szabad figyelembe venni bármit mond is hiszen az a célja, hogy minket itt összeugrasszon

 100. nehogy elhidd már ezeket az ordas hazugságokat meg kell nézni mennyi volt az állam adóság és mennyi most

 101. Ja a kizsákmányoló rabszolgákat tartókat nem nagyon csípték és te csak egy kicsi kis ember vagy , van még rajtad kívül miljom

 102. Én erre a részre válaszoltam! Bevallom, hogy nagyon nehezen értem a szövegét, de hát mit lehet várni egy kissé fogyatékostól?
  Bocsi, hogy ellenkezni merészeltem, egy magasabb szinten lévővel! Nekem nem mesélték, hanem tapasztaltam, amit írtam. Az igaz, hogy a származás egy továbbtanulási lehetőséget úgy kb. 56-ig jelentősen befolyásolta, de utána már nem nagyon fordultak elő ilyen esetek. Persze kirívó esetek az ország bármely oktatási intézményénél előfordulhattak, de már nem volt országosan jellemző.
  “Én azt mondom a nagyrésze igaz!!! Azért azt nem lehet tagadni, hogy az Egyetemekre Főiskolákra való bejutáshoz valamilyen káder keresztapának a támogatása kellett!! A többiek pedig megkapták a felvételin megfelelt, de helyhiány miatt sajnos felvételt nem nyert, című értesítést!!!”

 103. itthon voltam sorkatona, de mégis “dobbantottam” nyugatra 1973-ban. Németek közé kerültem kint is fejeztem be az egyetemet, de amint lehetett hazajöttem 1990-ben. Az NSzK sokkal sikeresebb, szociálisabb világúvá vált a háború után elég gyorsan, mint az itthoni már az ötvenes évektől. Össze kellene hasonlítani és nem nosztalgiázni fölöslegesen az akkori országaink életszínvonalát és szabadságát az állampolgároknak. Itthon csak azt ismertük meg a kádári sikereset az volt az elérhető abban a politikai környezetben. Bukása előre látható volt, –
  noha pár évtizedig “ment a szekér”, de az emberi gyarlóságra, felelőtlenségre etc nem számítottunk.

 104. Akkor a fideszes barátai is söpredék? Mert mind kommunisták voltak anno!! Nem kéne minden oldalra belépnie és alpári módon viselkednie! Senki nem kiváncsi magára és a hozzászólásaira!!

 105. Kardos Péter! Náladnál hülyébb ezt ma még nem mondta senki nekem. Mondhattok bármit. Abban az országban, ahol 3,6 millió autó van, ott nem éheznek csak azok, akik nem akarnak dolgozni. Kádár zsarnok volt. Menj ki a 301-es parcellához, és számláld össze, hány embert akasztottak fel. Haynau csak halvány másolat Kádár mellett.

 106. fiktív

  egy napja

  a 2 között az a külömbség hogy KÁDÁR JÁNOST SZERETTE A NÉP úgy is
  nevezték KÁDÁR APÁNK ! ezt a gecorbáncot meg nem , sőt úúúútálja
  !!!!!!!!

  Mária néni

  14 órája

  Akkor maga lopta el a koponyáját?

  nos ez a barom vénasszony álarca mögé bújt fasisztafitymaszista faszarc ilyeneket firkálmányoz ..

  sajnos ezek – fasisztafitymaszista csürhebandacsorda és a seggnyalói – ilyenek !

 107. A börtönből is kiszabadultak ez is igaz mert minden gátszakadáskor a szenny is ömlik a tiszta vízzel,de az ávósok talán parancsra nem viselkedtek lovagiasan. Igaz nem is ez volt a szokásuk. Csak egy példa: október 25.-e Kossuth-térre zúdított golyózápor az FM. padlásáról. A téren mind volt börtönből szabadultak hullottak halomra? November 4.-e után 230 embert akasztottak fel és 18 ezret zártak börtönbe. Ez is Kádár tudtával történt és ne csak onnan nézegessétek amikor 63-ban volt sokaknak amnesztia és 70 körül már el lehetett éldegélni ezt nem vonom kétségbe egy melósnak szerényen és én az voltam,fizikai pártonkívüli lakatos és hegesztő. 1956.-ban 13 éves voltam és nem hülye hogy ne lássam hogy a furu lukba is bebújtak az ávéhás tisztek akikből később felállt a karhatalom mikor előmerészkedtek. Kádárra esküdtek fel és megbízható támaszai lettek az új rezsimnek. A bicikliműszerész Kádár valóba egyszerű munkás szerepben jelent meg csak akinek 56 után leverték a veséjét az evéssé vigasztalta hogy mérnökként ládaszegező melós lehetett. 58-ban ipari tanuló lettem kisz tag szóval nekem nem volt problémám. Voltak akik 88-89.-ig meg voltak figyelve mint megbízhatatlanok.Ez is ahhoz a korszakhoz tartozott.

 108. Igen, ez így volt! Nemcsak én látom így! Nagyszerű összefoglaló! Ha megszoroznám százzal, még az is igaz lenne! Apám két kereszttel írt lá a nevét, de a fia elvégezhette az egyetemet! Ma melyik szegény család teheti ezt meg? Ez a mocsok, meg minden iskolát, minden tanúlnivágyót ellehetetlenít, mert neki legnagyobb ellensége a tanúlt ember, és a tudást adó iskolák, egyetemek! Neki csak az a jó, ha tőle ostobább, hülyébb emberekkel van körűlvéve, mert addig lehet VALAKI, aki egyébbként egy SENKI! EGY SENKIHÁZI AKASZTÓFAVIRÁG!

 109. Ez nem igaz! Én nem voltam senkinek, senkije! Fentebb már leírtam, nem ismétlem meg. Csk az volt az ajánló cédulám, hogy végtelen szegény voltam, s jók voltak a jegyeim! Tisztelt uraim! Ne károgjunk, ha nem tudunk semmit! “az igazat, csakis az igazat, a teljes igazat” tessék írni! Aljas dolog az igazságot bemocskolni! Jazse nevű társszerzőnek is ugyan ezt írom! Oxfordra én sem jutottam be, mert azt sem tudtam, eszik e, vagy isszák! Ezen túl, meg akkor (meg még most is) untig elég, ha valaki itthon tanúl, és kítünüen végez, diplomázik! Tessék megpróbálni!

 110. Nem tudom követi e, végig olvasta e, az összes kommentet ezzel kapcsolatban?? Mert talán két helyen is írtam, hogy 1958. ban ismerőseimet (munkatársaimat) nem vették fel a miskolci Gépipari Szakközépbe mert az apjuk ügyvéd volt a háború előtt, és a nevük Y-ra (Haraszty) végződött!! Ennyi elégvolt hogy osztályidegenné nyílvánítsák őket!! Nekem sem mesélték hanem saját tapasztalat!! Kétszer jártam végig a miskolci Műszaki Egyetem felvételi előkészítőjét matekból és fizikából Mind a két felvételinél elértem az akkor még 14- es ponthatárt, ennek ellenére egyszer a Budapesti Kandó Kálmán Villamosipari Főiskoláról egyszer pedig a Kazincbarcikai Vegyipari Automatizálási Főiskoláról utasítottak el helyhiány miatt!! Kérem árulja már el milyen mércével mér mikor ezt írja: “Bocsi, hogy ellenkezni merészeltem, egy magasabb szinten lévővel!” Mert ugye ismerni nem ismerjük egymást!! Nem tudom mi volt a viszonyítási alapja!! Hiszen talán ön is tudja a szellemiképességek megítélésénél nagyon fontos hogy mihez viszonyítunk, ezek a dolgok pedig erősen relatív eredményeket adhatnak!!! És még kiderűlhet az is, hogy tévedünk mert mi magunk nem rendelkezünk alkalmas mérőeszközzel!!! Ezért én mindig óvatos vagyok más szellemiképességének megítélésénél!!! Én sem azt állítottam hogy ön ostoba, azt pedig főleg nem hogy enyhén fogyatékos hanem amit írt magyarázat nélkül az ostobaság!! De még egy akadémia tag is mondhat és néha írhat ostobaságot, remélem legalább ebben egyetért velem!!! Ami pedig a nehezen érthetőséget illeti javasolni tudom a többszöri olvasást, nekem az általában segít!! Üdvözlettel: Csengő Zoltán…

 111. Túl fáradt vagyok ahhoz hogy önnek ismét leírjam amit már egyszer Zoltán Hegedűsnek leírtam!! Kérem görgessen és olvassa el!! Nekem teljesen egyértelmű, hogy ellentétes véleményen vannak azok akik bejutottak azokkal szemben akik nem!! Én azáltal nem mocskoltam be az igazságot, hogy elmondtam a véleményemet és rámutattam a rendszer hibájára!! Márpedig mesét mond az aki azt meri állítani, hogy hibátlan rendszer volt!! Minden hibája ellenére én is azt mondom az eddigi legjobb rendszer volt a Kádár nevével fémjelzett rendszer!! A történelmet megváltoztatni már úgysem tudjuk!! Teljesen más véleménnyel lehet valaki egy adott korszakról ha a korszak nagyobb részében a napos oldalon járt, azzal szemben akinek mindig az árnyékos oldal jutott!! Üdv: Csengő Zoltán…

 112. Amit írtam, azt a lekezelő stílusa váltotta ki belőlem. Azt is írtam, hogy mindig voltak, és vannak kivételek, de ezek nem általános jelenségek. Nem kívánom megbántani, mivel nem áll távol attól, amit én is elismerek, mert úgy volt. Nekem is vannak családi tapasztalataim!
  Üdvözlettel H.Z.

 113. “Azt is írtam, hogy mindig voltak, és vannak kivételek” Nagyon fájdalmas tudott lenni azoknak akik beleestek a kivételekbe!! Nagyon sajnálom, ha ön úgyérezte lekezelő a stílusom!! Pedig én csak őszinte akartam lenni!! Semmiképpen nem bántani akartam önt!! Ha nem is volt álltalános ez a fajta megkülönböztetés, de tagadhatatlan hogy sokáig jelen volt a rendszerben!! Évtizedekkel később de nekem is sikerűlt Felsőfokú műszaki végzettséget szereznem!! Igaz ez nem diploma!! A feleségem is megjárt egy hasonló kálváriát!! Ő a Sátoraljaujhelyi Közgazdasági Szakközépiskolába járt 4 éven keresztűl közel kitünő tanuló volt!! Jelentkezett a Közgazdasági Egyetemre!! Az édesapjának volt egy ismerőse Dr Hőgye Lajos aki a Sátoraljaújhelyi levéltárnak volt a vezetője ő megmondta kinek kell adni a borítékot hogy a lánya sikeresen felvételizhessen, de a papája későbbi apósom ragaszkodott az elveihez!! És nem utolsó sorban sokalta is az akkori 140-ezer forintot!! Így a feleségem is közel két évtizeddel később szerzett Szociális munkás diplomát a Debreceni egyetemen!! Ez már Orbán első kormányzása alatt történt!! A sors azért valamelyest kárpótolt engem is mert a kissebbik fiam három nem tévedés 3- egyetemi, a nagyobbik pedig egy főiskolai és egy egyetemi diplomát szerzett!! Az első diploma megszerzését mindketten Bursa ösztöndíj segítségével szerezték!! Teljen jól a hétvégéje!! Minden jót!! Üdv: Csengő Zoltán

 114. Tudomásul kell venni, a Kádár – rendszer sem csak fehér vagy fekete. Az itt felsorolt “szűrők” az idő haladtával egyre lazábbak voltak.pl: Az a töménytelen panel ha nem lenne, hol élne az ország nagyobb része? Mi lett az egykor világhírű mezőgazdasággal …..?

 115. Nemcsak ők !! Ember, ne feledd már, hogy “proletárdiktatura” volt, ezt nem is tagadták soha !!Az ügyvéd gyerekének, vagy az apjának lehetett volna annyi esze, hogy nem “őket” fogják preferálni!! Ment volna el érettségi után fizikai állományba melózni egy-két évig, simán felvették volna!!

 116. Nem figyeltél!!! Éretségizni nem engedték őket!!!! Írtam hogy Villanyszerelő Szakmunkások lettek!!! Nem a Főiskoláról utasították vissza őket hanem a Zalka Máté Gépipari Szakközépből!!!! Ami Miskolcon van!!!

 117. neeeem , azt a fasisztafitymaszista csürhebandacsorda csinálta .. de azon sem lepődnék meg ha kiderülne gecorbánc és tolvaj bandája keze van benne könyékig ..

 118. csak szeretne ez a mai kormány annyira gyilkos lenni , csak szeretne ..sokkal mocskosabbak sokkal DE SOKKAL .. NEM TOD MI LETT AZ ÜGYÉSSZEL AKI VIZSGÁLTA A QUAESTOR ÜGYET ?? VAJH MIÉÉÉÉ IS HALT MEG OLY HIRTELEN ? ??? VAGY rózsa milán ?? vagy a leesett létra esete ?? VAGY AZ ÖNGYILKOS A RENDÖR AUTÓBAN ? vagy az EMIR tulajdonosának halála ?? meg amikről még csak nem is tudunk .. pedig most nem is volt háborús körülmény egyszerűen csak a PÉÉÉÉÉNZ miatt csinálták .. azt hiszitek az emberek nem tudják .??? dehogynem ! csak mivel “senkik” így nem tudnak tenni sem semmit de azért tudják .. a mr 20 % -ot is tudja mindenki hogy ki , csak a hatalom az úr .. de egyszer mindennek vége lesz , na akkor lesz a tetemre hívás ..

 119. Ennek, a nem tudni miért, de állítólag “elképesztő” történetnek a jobb oldalán a prosztata gondokról a cikk alatt pedig lábszagról és a lábgombáról lehet információkat szerezni. Nagyjából ennyiben ki is merül a cikk értéke.

 120. Lehet, hogy az én tanulásom csak”olyan volt” de hogy a magáé semillyen az biztos” a kretén válaszából itélve.

 121. Bejutni még nem is annyira, inkább bent maradni kellett volna. Apám a közgazdasági szakközép után bejutott a katonai főiskolára. Nem tudom mennyi idő után rájöttek besúgók által hogy rajta vannak anyai nagyszülei a kuláklistán, mert volt egy kevéske földjük, nem sok, nagyon meg sem lehetett élni belőle, de a lista az lista. Úgy kivágták a suliból hogy hazáig repült. Aztán a színművészetivel próbálkozott, mivel a helyi színjátszó csoport tagja volt, szívesen foglalkozott volna ilyesmivel, na onnan meg Major Tamás vágta ki.Maradt a közgazdaságnál.

 122. Az összes kommentemben erről írok hogy ha korrektek akarunk lenni bizony akkor a rendszernek ezt a hibáját sem szabad letagadni!!

 123. Vegye már észre, hogy nem vagyunk egy súlycsoportban, az ilyen kretén embereknek nem szabadna hozzászólni. Ennél fogva a vitát befejezettnek tekintem.

 124. Észrevettem. Maga nagyon tanulatlan, ostoba ember. Nem szándékom vitázni magával, egyszerűen csak a helyére teszem. Amelyik proli nem tudja, hogy hol a helye, azt meg kell alázni. Ezért törlöm magába a lában.

 125. ahan , jó válasz !! érdemtelen . érdemi vagy cáfolat semmi .. ez a mutogatós fasisztafityeszista csürhebandacsorda mentalitása .. pont mint gorbánc , lép be a liftbe és a középső ujját mutogatja vihogva az újságírónőnek (!) VÁLASZ HELYETT .. blöá (okádékok)

 126. 57-ben születtem. Nekem személy szerint jó gyerekkorom volt. Egészen a rendszerváltás utánig nem volt okom panaszra. Most: ajjaj! 🙁

 127. jaaa , akkor azért nem mondasz ellen gecorbáncnak 😀
  igen , mint tudjuk grázban kezelték hónapokig !! nyalogatta is a száját rendesen . 😀
  már értem a pártállásodat :DD he-he .. igazad van nem szabad ellent mondanod képes téged is a katonai kórházba küldeni ..

  de cáfolni ??? nem ??? nem tudod ugye ?? minden fasisztafitymaszista ha nincs mit mondani rögtön személyeskedik ..ez a mentalitás ..

 128. Kádár korszak mindenkinek jó volt. Akkor lehetett minden évben Szakszervezeti beutalóval üdülni a Balatonnál Szállodában vagy Vállalat i üdülőben. Minden évben a pénzügyminisztérium üdülőjében üdülhettünk Badacsonytomajban. Az unokáim most nem jutnak le a Balatonra, mert nem tudjuk megfizetni.Akkor mindenkinek volt munkája jó volt a közbiztonság. Munkakerülésért bevitték aki csak lógott és a k…vákat. Többek között ilyenek öltek 1956 ban akik kiszöktek a börtönökből és kiskatonákat őltek 1990 be ez a k..va képviselő lett a fiddes parlamentbe orbán bandájába.

 129. Látod ez az. Azért, hogy az ilyen gazemberek maguk között szétosztják az Országot. Sajnos, ha nem fogunk össze akkot tovább lopnak. Ez nem rendszerváltás volt. Ez csak arra volt jó orbánnak, hogy putyinnal a fennmaradása miatt tönkretegyék a NÉPET.

 130. A rendszer mindenkinek olyan hirdetéseket dob fel, ami az érdeklődési köre.
  Én nyaralás hirdetéseket látok

 131. Amit írtál az butaság. Ismerőseink közül sok maszek volt. Semmiféle protekciónk nem volt. Egyáltalán semmiféle tűzhöz nem voltunk közel. Tudod utazni úgy lehetett, hogy valaki / rádió, TV más/ szervezett egy Ibusz utat. Mi kifizettük ezért az ő útját. Ibusz utak száma nem volt korlátozva. A 70-es végén bizony azon kívül, hogy az adót behajtották nem bántották a maszekokat. Ha te is vetted volna a bátorságot hogy belefogj, akkor te is kereshettél volna. Különben a maszek igazolványt a később nagy kisgazda Homoki adta át a feleségemnek. Akkor már a maszek világ jó kiegészítője volt az állami, szövetkezeti üzleteknek.

 132. Nagyon sok hozzászólást olvastam,volt amivel egyetértettem volt amivel nem,Én egy kisvárosban nőttem fel 5-6 éves koromban volt hogy hajnalban még ovi elött sorbaálltunk a húsbolt előtt hogy legyen hús ebédre de a helyi gyár óvodájába jártam oviba, banán, narancs, füge, csak karácsony elött volt az üzletekben. A városba müködött az ország egyik legjobbnak tartott gimije és nem volt probléma a bekerülés az Én Apám nem párttagként volt befolyásos ember hanem a város tiszteletéből, mégsem lehettem az amit Ő szeretett volna, hanem mert lusta voltam tanulni.De és persze a párttagok élveztek némi előnyöket ez kétséget kizáró de Én még mindig azt mondom az a rendszer sokkal jobb volt mint ez a mai

 133. Mari neni:
  Mikola István – Hazafias Népfront, elnök
  Fónagy János – MSZMP tag
  Vonza András – MSZMP tag
  Szabadi Béla – MSZMP tag. munkásõr
  Varga Mihály – KISZ titkár
  Deutsch Tamás – KISZ titkár
  Orbán Gyõzõ – párttitkár. Orbán anyuka pedagógusi pályát cserélte fel egy
  pártbizottsági állásért.
  Orbán Viktor; – Gimnáziumi, majd egyetemi KISZ titkár
  Kövér László – KISZ titkár, és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága
  és az alá tartozó Társadalompolitikai intézet munkatársa
  Pozsgai Imre – MSZMP KB tag
  Rogán Antal – KISZ titkár
  Szûrös Mátyás – MSZMP KB tag
  Stumpf István – MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
  Járai Zsigmond – MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
  Matoksy György – MSZMP tag, HI/2 -Jgyuök
  Martonyi János – MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
  Ligetvári Ferenc – MSZMP tag
  Chikán Attila – MSZMP tag
  Pintér Sándor – MSZMP titkár

 134. Mindig őszinte embernek hittem magam.
  Igaz mindenről amiben megkérdeztek volt véleményem.
  16 évig társadalmi munkába, mint népművelő voltam a József Attila Művelődési házban. 1970-86 között.
  A történet hosszú, mert 1986 szeptember 01 óta Paraszt vagyok Gyöngyfán. 1998- ban a 9600 tejtermelőnek voltam a képviselője,
  -a MIZÓ ügybe, ma sajtot csinálok, nyugdíjas vagyok, 28500 a nyugdíjam.
  Boldogan élek és az összes pártot lesz@rom.
  Van egy üzenet számomra amiről nem tudom, hogy a Jó Isten, vagy a Földöntúliak küldték.
  A FELADATOMAT NEM ÁRULOM MÉG EL! Ezt a jelet többször látom! Van egy érzésem, hogy október 23-a körül fogom újra látni!

 135. Ezt az írást nem módosítom! Fentebb a sorokat tömörítve, olvashatóbb, rövidebb formába korrigáltam.

 136. A jobboldali érzelműek, vagy az akkori rendszert ki nem állható
  senkik a demokráciára hivatkoztak, aztán ezek, akik ki nem állhatták a szovjeteket, most a korábbi ellenségre acsarkodnak, és vígan beleülnek a Nagy Medve ölébe…. Rosszabbak, mint a templomtornyi szélkakas, amely csupán a szél járásának megfelelően forgolódik, de a mi szélkakasaink, a „Nadzs Madzsarjaink” öt évenként váltják a politikai nézeteiket szégyenkezés nélkül….! Nevet nem óhajtok említeni, mert minek. Ha nekünk ő kell, megérdemeljük, mi magyarok…. ahogyan éppen ő szokta volt mondani. De, hogy a fideSSel hova jutunk, s mi lesz itt még, nem tudhatom. Csupán azt látom, egy megvezetett szűk kisebbség ül tort rajtunk, a többségen! Jelenleg ébredésnek nyoma sincsen. Mi, magyarok, megérdemeljük! Ez kell nekünk!
  Valahogyan mindig ide lukadok ki. Mi lesz a kiút? Talány….

 137. Ezt a marhaságot meg honnan veszi? Az összes,akkor a rendszer ellenzőjének, utálójának számító valamennyi későbbi, a hatalomba bekerült káder egyetemet végzett, sőt sokuk (jellemzően későbbi szdsz-esek) nyugati elit egyetemeken szereztek diplomát! Ne tessék butaságokat írkálni, tessék előszőr tájékozodni, ha nincs megfelelő ismerte a dolgokról.

 138. Hát akkor viktorka vagy kommunista volt, vagy nem igaz amit itt össze-vissza írkálnak! Természetesen aki elég értelmes volt, és tanult is, az bármely, akár neves külföldi egyetemre is eljuthatott. Ma meg ha nincs pénze apunak, akkor erre abszolút nincs lehetősége.Tetszik már érteni a kölönbséget? Viktorka és több, ma nagypfájú sorossal ijeszgető szemétláda is Soros alapítványi ösztöndíjjal volt Oxfordban, (mert már akkor is, az átkosban is működtek az alapítványai) amit jellemző módon viktorka nem fejezett be, mert a hatalom közelébe kerülés lehetősége, és amiatti félelmében hogy lemarad a hirtelen keletkezett koncról, sokunk bánatára hazatántorgott. Egyébként viktorka az akkori rendszer ellenzője, sőt ellensége volt (ne tessék jönni a párttitkár apukájával, ami természetesen igaz) és ennek ellenére egyetemet is végezhetett még bőven az általa mélyen utált átkos rendszerben. Na most tessék ezeket a dolgokat megcsinálni!

 139. Ekkora marhaságot hogy lehet mondani! Egy vidéki smasszer, mint ahogy ma sem, közelébe sem kerülhet egy államtitkárnak. Az államtitkárok akkor sem foglalkoztak ilyen piti káderek személyes ügyeivel, max a börtönparancsnok, de szerintem még addíg sem tudtál eljutni nagyon helyesen. Mégis milyen alapon..és miért akartál Amerikába menni?

 140. Kedves Csengő..ha még azt sem tudja, hogy akkor (1958-ban) az az intézmény technikum volt,,szakközépiskolák abban az időben még nem is léteznek, teljesen hiteltelenné teszi amit itt le akar nyomni a torkunkon. Persze mindenkit mindenhova akkor sem vettek fel, de alapvetően a tudás, a pályára való alkalmasság ( amit akkoriban még vizsgáltak) a felkészültség, és az akkor még létező felvételi vizsgák eredménye volt a döntő. Egyébként meg egyetemi felvételnél 20 pont volt a felső határ, 14 ponttal max. mezőgazdasági inszeminátor felsőfokú tachnikumba lehetett bejutni abban az időben. Két előkészítő után a 14 pont..hát…(inkább nem írom le) miről beszél egyáltalán?

 141. Te ostoba: Én azért Írtam Szakközépiskolát, hogy érzékeltessem mennyire nem engedtek egyeseket még érettségizni sem!! Tudom hogy sokkal később veszítették el a technikumi státuszukat!! Kivették a technikus képzést így lett 4-éves az alap de az 5. évre is maradva szakdolgozat írása után lehetett minősítőt szerezni a későbbiekben!! Én nem írtam sehol hogy 14. pontot értem el a felvételin!! Annyivolt a küszöb!!! Ki is a hiteltelen?? Segítek TE mert kérdezés nélkül vádolsz és vagdalkózol!!! Ha már itt tartunk kellemes volt az inszeminátor felsőfokú technikum???

 142. Igen sunyiba végezték el protekosként az Egyetemeket, aztán pedig mikor borúlt a bili, akkor a rendszer ellen fordúltak!!!! Egyébbként pedig semmi kedvem erről diskurálni veled, mert nagyon eltértél a vitaindító cikk témájától!!! Nem ismered a mondást, hogy add az arcod (“pofád”) a véleményedhez????

 143. Nagyon úgy látszott hogy komcsi de a komája a Kövér az is MSZMP tag volt hogy nem szégyenli a mocskos pofáját

 144. Protekcióra és pártkönyvre volt szükség a Kádár rendszerben,azért nem kell elfelejteni a dolgokat.Ha volt ismerősöd a pártbizottságon akkor tudtál a gyermekednek 1-2 darab banánnal kedveskedni,mivel amúgy a boltban nagyon nem jutottál hozzá.Mindent részletre tudtál megvenni,csak úgy gyültek a cipősdobozban a kifizetett csekkek.Hónap végén szükősen volt a család,mert nagyon kellett a pénzünket számolgatni.Nem volt az a rendszer olyan könnyű,de aki dolgozni akart annak volt munkája.Akinek piroskönyve volt,azt már fel is vették,nem volt tudás akkor is.De ilyen nagy anyagi különbség nem volt,jól éltek a kiváltsággal rendelkező emberkék,de ennyire,amit most csinálnak nem más mint ország kirablása—-NO DE MEDDIG TEHETIK MEG ???????—–mindennek egyszer vége lesz—no de MIKOR ?????ez a nagy kérdés ?????,KI TUDJA ERRE A VÁLASZT???????ERRE ÍRJA MEG VALAKI A VÁLASZT,boldogan fogom elolvasni

 145. Inszeminátor..:-) Nem tudom, mert én egyetemre jártam és végeztem (villamosenergiaipari technikum (ott az általad említett zalka mátéval srégan szemben, utána Lomonoszov egyetem (csak 3 évet végeztem el,,,az első adandó alkalommal leléptem ..tudnék mesélni erről is érdekeseket!) utána még sikerült nappalira bekerülnöm a BME villamosmérnöki karrra (ösztöndíjjal, tehát nem én fizettem nekik, mint most, hanem ők fizettek, akkori viszonyok közötti elég rendes summát hogy tanuljak, minden kötelezettség vállalása nélkül!) Később (de meg akkor azt is ingyen lehetett!, ma már egy vagyont kérnek érte!) mérnöktanár+ 2 szakmérnöki) (summa cum laude), na meg persze MLE szakosító is (gondolom Te még tudod hogy mi volt az, de hogy felső vezető lehessek pontosabban maradhassak egy azóta már megszunt, illetve nemrég visszaállamosított nagy cégnél..szóval érted… ). A privatizáció után, látva az akkori balfácán politikai vezetö réteg (mdf+kdmp+kisgazda) nyomulását és szerencsétlenkedéseit, szép csendben leléptem (1993), és (és 2 felsőfokú nyelvvizsga és a közben honosított diplomák ( még az mle szakosított is elfogadták, társadalomtudományi végzettsének!) birtokában, persze az egyik nyilvávaló hogy oroszból volt, és nyugaton is komoly hasznát tudtam venni..) nyugatra távoztam (akkor még ezt nem lehetett teljesen legálisan megtenni)! De párttagságot soha nem követeltek, és így nem voltam mszmp tag sem, meg semilyen pártnak tagja, még csak szimpatitizánsa sem. Tudom hogy ez nem volt általános. Persze mivel nem voltam mszmp tag, nyilván gondolod..több “szakszolgálat” is megekeresett, de azokat is szépen le lehetett rázni,,nem igazak azok a rémmesék amit mostanában mesélnek a beszervezésekről..persze akit zsarolni lehetett valamivel, vagy mentálisan nem volt rendben..az más ügy. Végig jártuk jópáran hasonlóan mindem hátszél nélkül. Hát ilyen világ volt az, így éltünk..ki lehetett cselezni mindent! Általános véleményt nem lehet formálni arról a rendszerről, mint ahogy a mairól sem.

 146. Én is a Villamosipari Szakközépbe jártam, akkor már nem technikum volt!! De elvégeztem a technikus minősítöt is!! 1980-ban végeztem!! Akkor Magyari István volt az igazgató ő a Villamos gépeket tanította, az én nagy szerencsémre, annyira szerettem ezt a tárgyat hogy az általa írt villamos gépek könyvet börbe köttettem!! Harmata Artúr volt a Labor mérések tanár Róth József (Torzsi papa) volt a Géptermi méréseket vezető tanár de említhetném még Csubri Károlyt akitől alaposan megtanulhattuk a különböző méretezéseket Villamos művekből!! Vagy szívesen emlékezem Hadházi Barnára akitől az automatika rejtelmeit sajátíthattuk el!! De tanított Szabó Károly is és Somogyvári tanár úr matematikát!! Én is szerettem volna egyetemet végezni mint ahogy olvashattad is, kétszer jártam a Műszaki Egyetem egyetemi előkészítő tanfolyamát, és őszinte szívvel mondom minden tőlem telhetőt megtettem , hogy sikeres legyen a felvételim mindkét tamfolyam ideje alatt albérletbe költöztem Miskolcra!! Akár mennyire fogunk vitatkozni ezen, én úgyérzem az akkori rendszer utasított el!! A valódi okát a mai napig nem ismerem!! De ugyanúgy elutasította a rendszer a nővéremet is !! Ő Tanulmányi versenyeket nyert gimnazista korában amit Tokajban égzett közel kitűnő eredménnyel!! Mivel megyei tanulmányi versenyt nyert kiutazhatott tanulmányi útra Novgorodba!! Ezt követően jelentkezett Tanárképző Főiskolára, de kétszer is helyhiányra hivatkozva elutasították!! A szüleink sem lehettek osztályidegenek mivel Édesanyám 6-osztályt végzett háztartásbeliként nevelte 4 gyermekét otthon!! Édesapám 8-osztályt végzett a szerencsi csokolládégyárban segédmunkásként dolgozott!! Igaz soha nem voltak párt tagok!! Rejtély számomra kivolt az ki megakadályozta a továbbtanulásunkat és későbbi karrier építésünket!! A nővérem nem adta fel, közel húsz évvel később mégis szerzett diplomát!! És a szerencsi Szakképző és középiskolában tanított!! 4 éve nyugdíjjas!! A feleségem is hasonló kálváriát járt Ő a Közgazdasági Egyetemre jelentkezett elutasították, mert a papa ragaszkodott az elveihez és nem fizetett 140-ezer csúszó pénzt!! A párom 18- évvel később szerzett diplomát a Debreceni Egyetem Szociális Munkás szakán!! Most Mentálhigiénésként dolgozik a szerencsi Szociális otthonban!! Mint ahogyan ezekből láthatod annyi kedvezőtlen tapasztalatom van a Kádárrendszer Protekciós káderképzési rendszeréről, hogy igenis vallom hogy ez alapvető hibája volt!! Később én is műszaki felsőfokú végzetséget szereztem Energetikusként igaz ez nem diploma!!! Most Villamos Üzemirányítóként dolgozom a Máv- nál!! Igenis úgy érzem ha a rendszer nem tart be nekem, kis szerencsével én is “melletted” ülhettem volna a sorozatos képzések alatt az iskola padokban!!

 147. Nem tudom mennyire számít elutasításnak a felvételi követelményeknek megfelelt de helyhiány miatt nem nyert felvételt tartalmú értesítés!! Lehet hogy csak finomodtak a módszerek?? Így biztosították a protekosok hellyét?? A létszám bizonyos részét pedig azon szerencsések tették ki akire szükségvolt az évfolyam szintjének megtartására!! Hiszen nem képezhettek csak protekció álltal bejutott “hülye” gyerekeket!!! A protekos rendszer pedig élt legalább 1983- ig Középiskolás tanárt “csaptak” el 1983- ban mert szexuális szolgáltatásért juttatott be lányokat az egyetemre!!! A párom édesapja is sokalta a 140- ezer csúszót aminek révén a lánya bejutott volna a Közgazdasági Egyetemre!! Pedig 4- éven keresztűl közel kitűnő tanuló volt!!! Történt mindez 1983- ban!!! Az elutasítás indoka szintén helyhiány volt!!!

 148. Piszkosul nem érdekel,hogy ki írta.Ha nem a modoros blog írta volna,amelyikről eddig nem is hallottam,akkor is igazat adnék az írójának.Mi a Ratkó gyerekek életünk jó nagy részét a szerinted “mocskos Kádári Diktatúrában” éltük le.Hidd el,legalább 4 millió Magyar ember szeretné ha Orbán is csak annyira lenne diktátor,mint Kádár volt.nagyon szeretnénk ha a cimborái is annyit keresnének csak és annyira lennének mohók,mint Kádárék voltak.A leg hivalkodóbb politikusnak sem volt olyan háza,vagy szerinted palotája,mint most egy sima celebnek. Nem politikust írok,mert azoknak nem egy palotájuk van,hanem sokkal több.na meg a legnagyobb része nem is az országban van,hanem különböző csodálatos tengerek és óceánok partjainál. A hozzá tartozó milliós értékű luxus hajókkal,magánkikötőkkel. Emlékszem a gengszterváltáskor és utána évekig keresték Kádár és a többi politikus eldugott kincsit,értékeit,aranyait. Nem akarták elhinni,hogy Kádárnak a vitrinben tartott,különböző országok vezetőitől kapott ajándékokon kívül nincs sehol,semmi eldugott kincse. pedig de nagyon keresték.Na nem azért,hogy bedobják a közösbe,hanem,hogy lenyúlhassák,mert az nekik járt,elvégre Ők szabadították meg a Magyar népet a Kádári diktatúrától.Mr. Bell. Ha ennyire tetszik a mostani rendszer és Kádár volt a patás,akkor nem tudom,hogy a szüleit,nagyszüleit is ennyire tudja gyűlölni?

 149. Oxfordban a mai fideszes férgek kiképzést kaptak, hogyan kell megdönteni Kádár hatalmát ! Orbánc és bandája azért fél Sorostól, mert pontosan tudják, hogy a Fidess hatalmát könnyen legyűri !

 150. Reggel hallgattam az A tévén a volt Nádudvari Mgtsz egykori elnökét és feljajdult bennem egy kérdés: Hol vannak a Szabó úrhoz hasonló, mértékletesen ám nem megalkuvóan fogalmazó komoly szakemberek? Tudják e azok akik “levezényelték” ezt a társadalmi változást, hogy a gyors vagyonszerzés lehetőségének eufóriájában mit tettek? Leépíteni a mezőgazdaságunk piacait? Ki vágni az állatállományt? Érdemes lett volna szem előtt tartani, hogy:: “Háztáji gazdaság nélkül nincs közellátás.” No, még egy idézet:”Úgy tagadtassék, hogy abból fejlődés származzon!” …vagy ma már ez sem igaz?

 151. Mert azért akkor sem volt minden megengedve. Nyugatra pl. nem mindenki utazhatott, na meg “divat” lett a “demokrácia”…..de semmi esetre sem olyan demokrácia(?) amit a jelen kormány “tálal”

 152. Miért? Volt? Vagy csak megpuccsolták az előzőt a Soros pénzén vigéckedők, meg köldöknézegető, turulsz@rral felkent értemiségi árvalányhaj-majmolók, aztán lett, ami lett…

 153. Ez ordas hazugság, amit a továbbtanulásról állít! Élt abban a rendszerben és próbált valamilyen felsőoktatási intézménybe jelentkezni? Mert én bizony nem voltam soha párttag (de nagyon jól éreztem magam a Kádár rendszerbe) és annyit tanultam amennyit akartam. Az igaz, hogy a jelentkezési lapon a közvetlen főnök megnézte, hogy az akkori munkakörömnek és az abba a munkakörbe történő előmenetelemnek megfelel-e a továbbtanulási szándékom, vagy másoké is! Hogy a munkáltatónak mi az érdeke és a jelentkező továbbtanulási szándéka azzal megegyezik-e. Én pl. Jogi Egyetemre akartam jelentkezni, de az osztályvezetőm már ezen az alsó szinten sem írta alá a jelentkezési papíromat, mert azt mondta van a vállalatnak viszonylag fiatal jogásza és elégedettek is Vele, ezért nem célszerű, hogy ezt a továbbképzést elvégezzem, mert én sem fogom tudni hasznát venni. De a saját szakmámban bárhol tovább tanulhatok azt támogatni fogja az “üzemi négyszög” is, ezt garantálja! (Üzemi vagy vállalati négyszög: intézményvezető – igazgató -, párttitkár, SZB – szakszervezeti bizottság) titkára és a KISZ titkár. Az osztályvezetőm egyben a vállalati SZB titkár is volt, tehát tudta mit beszél. Pénzügyi-gazdasági területen bármilyen felső oktatási intézménybe (egyetem, főiskola) és felsőfokú szaktanfolyamra beiratkozhattam, amit meg is tettem. Azonnal felvettek és egyetemet + utána mérlegképes szaktanfolyamot is végeztem sikeresen! Életem legjobb döntése volt! Pedig ezt megelőzően ez az SZB titkár főnököm kérte, hogy lépjek be a pártba (MSZMP)! Kértem pár nap gondolkodási időt (akkor már 2 gyerekes fiatal 30 éven aluli anyuka és feleség voltam) így a gyerekeimre való tekintettel NEMET mondtam! Nem esett jól Neki, de tudomásul vette és nem állt rajtam bosszút! Később sokat segítettem Neki a szakszervezeti munkában, de párttag sem 1990 előtt, sem azután nem voltam és nem lettem! Ja, igen ez az öntörténetem nem volt egyedi eset. Bárki bármennyit tanulhatott, akár tanyáról is származott, de, ha jó eszű volt és szorgalmas nem volt akadálya, akkor sem, ha a szülei segédmunkások, vagy földművesek vagy tanyasi gazdálkodók voltak.

 154. Akkor miért vannak már lassan 8 éve kormányon, mikor mérhetetlen sokat ártottak Magyarországnak, a lakosságnak és újabban magának Soros Györgynek is! Ha tud miért nem “gyűri le a Fidess” hatalmát! Bár már látnám, nagyon nehezen várom! De attól tartok a sok idióta fideszes birka 2018-ban újra válassza a külhoni magyarok segítségével, meg akiket Orbán 1 kg krumpliért, vagy egy tál ételért megvásárolt!

 155. Végre nem csak az átkokat szóró írás is megjelent a Kádár korszakról.Szerintem nagyon sokan azt hitték, hogy hasonló lesz a rendszerváltás után is, némi változtatással.Hát igen,tegnap voltunk a csepeli hospite kórházban a mi a Csepel Művek közepén van, és sajgott a lelkem szívem a még mindig kihasználatlan gyárterületek miatt, de egyáltalán az egész Csepel Művek miatt. Ha belegondolunk, mi mindent gyártottunk ott, és miket gyárthatnánk még mindig, de félt az első rabló kormány, hogy újra össze fog a nép ellenük, mert tudták előre, hogy nagyon nem fog tetszeni amit csinálni fognak. ,hát tényleg nem.

 156. Mert sok nagyravágyó ember volt és mindig lesz is.Ráadásul sok hülye is, aki azt hitte ha este lefekszik reggel kacsalábon forgó várban ébred a sifonér meg tele lesz milliókkal,neki meg a kezét sem kell arréb tenni.Hát kb ezért.A demokrácia meg hablaty, mert az is csak a gazdagok kiváltsága.

 157. Olyan frankó volt minden, hogy vasfüggönnyel kellett visszatartani a ide menekülni kívánó nyugatiakat…

  Meg az 1956 után Kádár által kivégeztetett több száz ember emlékét sem illene meggyalázni…

 158. Én már ehhez túl fáradt vagyok, hogy újra leírjam önnek mindazt amit ezzel a témával kapcsolatosan írtam!! Kérem olvassa el az összes ezzel kapcsolatos kommentemet, akkor talán az ön fejében is össze áll a kép a Kádárrendszer szomorú hiányosságáról!! Miből gondolja hogy ha önnek a továbbtanulással kapcsolatos igyekezete a szerencsével párosúlva eredményre vezetett akkor mindenkivel úgy történt??? Érveket és eseteket lehetne pró és kontra mind két oldalról,területről felhozni!! De felelőtlenség a saját személyestapasztalat alapján azt hinni, hogy mindenki egyformán sikeres volt ezen a téren!! Már bocsáson meg nem látom az arcát mert nem adta a mondanivalójához, de még az is lehet hogy a fiatalkori esetleges előnyös külseje is hozzájárúlt a felvételi sikeréhez!!! A mai napig a feltünően szép nők példáúl tízszer könnyebben találnak állást, mint a kevésbé szép, de olykor tehetségesebb, és okosabb társaik!!! Hogy mindaz amit őszintén leírtam az ordas hazugság az ön állítása szerint, azt köszönettel vissza utasítom!!! És kérem a továbbiakban tartózkodjon az ilyen megjegyzésektől!!! Amit kommentjeimben leírtam annak igazát bizonyítani tudom!! Igyekeztem írásaimban a legtöbb esetben mai élő személyeket megnevezni bármikor “utánna lehet menni”, le lehet nyomozni!! Ezek igazságon alapuló tények!! Ezzel én ezt a kérdést lezártnak tekintem!! Minden jót és jó egészséget kívánok önnek!! Üdvözlettel : Csengő Zoltán…

 159. Vegyük már észre, hogy a rendszerváltáskor nem ilyen lovat akartunk! Megállapíthatjuk, hogy a budi ugyan az, csak a segg más rajta!

 160. “Kádár-rendszer Mátyás király uralkodása óta a magyar nép
  legsikeresebb, legboldogabb, leggazdagabb időszaka volt – nem véletlenül
  hozza ki szinte minden független felmérés Kádárt legnépszerűbb
  történelmi személyiségünknek. ” Aki ezt leírta kurvára be lehetett drogozva!

 161. Két gyerekkel hat évig vizes albérletben.A bútor részletre a TV ,mosógép centrifuga.gáztűzhely részletre.Hegyekben álltak a befizetésre váró csekkek.Isteni volt.

 162. Amerikába (USA) vagy Nyugat-Európába 1968/1970 előtt nemigen lehetett menni, vízum is kellett, de a magyar állam sem szívesen engedett ki senkit. Emlékszem amikor 7. osztályos voltam 1968-ban a magyartanárnőm boldogan újságolta, hogy megengedték Neki és egy másik baráti házaspárnak, hogy kimehessenek 1 vagy 2 hétre (erre már nem emlékszem) Olaszországba turistaként. 1970-ben amikor középiskolába jártam szintén az egyik tanárnőm elújságolta nekünk a tanóra alatt, hogy a férjével (aki már akkor is neves, országosan ismert filmrendező volt, amit akkor nem tudtunk, én felnőtt koromba jöttem erre rá) Egyiptomba mennek nyaralni és megnézik a piramisokat meg a sivatagot. Ez akkor nekünk teljesen “hihetetlennek” tűnt, soha nem hallottunk akkor ilyen utazásról magyaroktól! Alig vártuk, hogy visszajöjjenek és meséljenek. Nagyon jó volt, mert képeket is hozott be nekünk megmutatni. Egyébként a Szovjetunióba sem volt egyszerű kimenni turistaként, másképp nem is lehetett, csak, ha hívták vagy ha a párt delegálta ottani tovább tanulásra. Egyébként aki turistaként ment ki annak kellett útvonal engedély, amiről nem lehetett letérni, elmenni másfelé ad/hoc kirándulgatni, tájat nézni, csak arra felé amerre a térképes útvonal engedélyezte. Minden településnél, városnál stb. jelentkezni kellett a hatóságnál. De ez egyedül álló volt a SZU-ban. Jugoszláviába sem lehetett csak 3 évente menni nyaralni vagy turistáskodni 1986/87-ig. Mi a gyerekeinkkel együtt 4-en 1987-től 1989-ig minden évben mentünk 2 hétre nyaralni az Adriai tengerpartra. Nagyon jó volt ez utóbbi. Ezekkel együtt én szerettem élni a szocializmusban nekem soha semmi gondom nem volt, soha még csak nem is igazoltattak, de nem is csináltam olyat ami miatt támadható lettem volna. Teljes biztonságban éreztem magam, közép szinten, majd később egy kicsit jobb szinten éltünk. Férjem tanulhatott volna ösztöndíjjal az NDK-ban el is intézte a papírokat, de végül is még sem ment, akkor még nem ismertük egymást, csak mesélte nekem. Nem tudta megindokolni miért is nem ment ki tanulni. Évekkel később (1977 után pár évvel) amikor a Planetáriumba dolgozott szintén hívták a Jéna-i Zeiss Művekbe dolgozni, majd még később a Bécs-i Planetárium Igazgatója is meghívta munkát ajánlva, de egyik helyre sem ment ki, sőt az utóbbi helyre Bécsbe mehettünk volna (én is a gyerekekkel) és lakást is biztosítottak volna, de a férjem – legnagyobb sajnálatomra – nem fogadta el, kötődött Magyarországhoz. Pedig ezt támogatta a Budapesti Planetárium igazgatója is, aki a férjem főnöke volt és a Párt központ is, ahová irányítás szempontjából tartozott a “Plani”. Nekem megfelelő volt ez a rendszer kaptunk volna szövetkezeti lakást is viszonylag olcsón, igaz 7 évet kellett rá várni (addig szüleimmel az Ő 2 és fél szobás lakásában laktunk és oda született 2 gyerekünk is) , de kellettek hozzá a gyerekek is. Addigra vettünk egy Pesthez közeli településen telket és mire megkaptuk a szövetkezeti lakást a család és barátok, munkatársak segítségével felépítettük a saját házunkat, azóta is abban lakunk. Abban az időben 2.3%-os volt az OTP kölcsön és kamatmentes a két munkáltatói hitel, így nem volt soha gond az építési hitelek törlesztése, nem úgy, mint 2002-ben bevezetett deviza és egyéb hitel a csillagászati mértékű kamatokkal. Minden évben nyaraltuk és a gyerekek sem szenvedtek semmiben hiányt. Amíg nem volt gyerekünk volt egy 27 éves fekete BMW motorkerékpárunk, a gyerekek születése után kis Polski Fiatunk, aztán LADÁNK! Nagyon jó volt.

 163. Úgy van ahogy Éva Baráthné írja! Egészen más lett minden 1960-1962 után, de főleg az 1968-as “új gazdasági mechanizmus” bevezetése után, mint ami az 1950-es években, pláne ami a Rákosi érában volt, vagy amíg a szovjetek a bosszú hadjáratot 1960-ig ráerőltették Kádárra. 1962-r Kádár már lerakattatta hazánkban a “szocializmus alapjait”, már engedett a szorításokból. Kádár János 1970-es évek elejétől már nyíltan a KGST-ben is szembeszállt a szovjet elvtársakkal és a többi szocialista országok vezetőivel és nyitott gazdaságilag Nyugat-Európa, sőt az USA felé is. Az Ikarus buszok exportra történő gyártása főleg az USÁ-nak készült, a GANZ MÁVAG a motorvonatokat, vonatszerelvényeket Egyiptomnak és más afrikai közel-keleti országoknak gyártott. Létre jöttek a magyar-amerikai vegyes vállalatok pl. Tungsram, Bábolnai Kukoricatermelő CPS stb. Rengeteg külföldi termék bejött 1974 után hazánkba pl. különféle parfümök, szappanok, egyéb illatszerek, ruházati cikkek, de pl. farmernadrágot a férjemmel üzletben nem tudtunk venni (csak trapper farmert, az meg nem kellett), de hoztak be sportolók (főleg footbalisták – fradisok -), vagy lehetett venni eredetit az Ecser-i piacon ( a “tangon”) :-). Nálunk Magyarországon nem volt akkora szigorúság, mint a Románoknál, vagy az NDK-ban vagy bármelyik egyéb szocialista országba és ez Kádár Jánosnak köszönhető!

 164. HA egyetemre, főiskolára bejutásra valamilyen keresztapa támogatása kellett, akkor én (és sok további egyszerű társammal együtt) hogy-hogy bejutottam, és sikeresen le is diplomáztam? Úgyhogy én igenis tagadom, hogy egy felvételin megfelelt aspiránsnak keresztapa kellett a bejutáshoz. Esetleg annak kellett keresztapa, aki nem felelt meg, de elvtársi segítséggel mégis bejutott.

 165. Lehetne felhozni mindkét táborból példákat. Azokéból akik bejutottak és azokéból is akik nem!! És mindkettő igaz is lehet!! De az mélyen felháborító, hogy a bejutottak tábora egyáltalán nem akar tudomást szerezni azokról akik nem sőtt tagadják az ilyen tábor létezését is!! Na ők az olyan szerencsés Egyetemet végzettek, akik elbizakodottságukban nem látnak túl az orrukon!! Egyszerűen hazugságnak minősítik a benem jutott emberek létezését is !! De gondoljunk csak arra, hogy az Egyetemek finanszírozása, és túlélése régen nem a hallgatók létszámához volt kötve!! Hanem népgazdasági érdek határozta meg az Egyetemek hallgatói létszámát!! Ezért kellett az a bizonyos szűrő, aminek alapján válogatták össze a kellő létszámot!! És sajnos ezen a téren bizony vitathatatlanúl kiépült egy protekciós rendszer, ma azt mondanák korrupció működött!! Hogy mégis voltak szerencsések akik protek nélkül jutottak be az azért volt mert nem kockáztathatták a képzés szinvonalának nagyarányú visszaesését!! Igyekeztek megtartani az arányokat!! A gyengébbképességű protekcióval bejutottak mellé kellettek az értelmes okos természetes ésszel megáldottak is!! És bizony elég nagy probléma volt a protekosok egy idő utáni értelemszerű “kipergése” az Egyetemekről!! Akik csak bizonyos ideig elvették a helyet és a lehetőséget az értelmesebbektől!!! Ezzel a témával tovább már nem kívánok foglalkozni!! Végső konklúzióként azt üzenem a szerencsés bejutottaknak hogy örűljenek annak hogy ők lehetőséget kaptak az akkori párthatalmi elittől!! Talán jókor voltak jó helyen!!! Akik meg nem jutottak be azoknak azt üzenem ne keseregjenek a sorsuk ugyan egy rosszabb irányt vett, és egy meghatározott lehetőségi és szellemi szinthez kötötte őket, de mivel a dolgok nem ok nélkül történnek, lehet nekünk nem vot ez a lehetőség kódolva a sorsunkba!!!

 166. Viktor ebben is hazudott, mert a pereputtyát is pénzelte Soros ! A hazug vályogsori suttyót hazaárulóvá képezték ki ! …… a diplomáját is Soros vette neki az Ecserin !

 167. Hogy mikor lesz vége az ország kirablásának?? A válasz egyszerű!! Akkor lesz vége, ha majd az utolsó ellopható “szög” is magánkézbe kerűl!!!

 168. Hosszú cikkre sajnos nincs módom hosszan válaszolni, pedig kellene. Ha már tényeket említ a cikk én is tényeket mondok, de a hátteret is meg akarom világítani, mert ez nélkül én is féligazságokat írnék, ahogy a ebben az írásban van. A féligazság pedig, nem igazság.
  A békés kiszámítható gyarapodásnál azt hittem a Horthy korszakról beszél, mert akkor történt ez, a semmiből felépül az ország, Európa legnagyobb legbiztosabb fejlődését hozva. Felépítve a társadalombiztosítást, az egészségügyet, az iskolarendszert megduplázva. Az esztergályos szakmunkás úrként, glasszé kesztűben jár dolgozni, a rendszer által létrehozott sporttelepeken, csónakházakban, dalárdákban pihenhet szórakozhat, olcsó vonatjeggyel leugorhat a Balatonra pihenni. A sportsikereink innen datálhatók. Persze vannak zsellérek és más szegény emberek is, de a fejlődés óriási. Ma a tizedéért hálásan tennénk össze a kezünket.
  Ezzel szemben A cucculista kádári rendszer, gyenge fejlődést mutat azt is kölcsönökből, amit sohasem fizettek vissza. csak egy példa: ha a banktól felveszek kölcsönt, akkor legénykedhetek, akkor jön a baj amikor vissza kell adni. Kádárék ebből voltak “víg barakk”.
  A”puritán” Kádár pedig állami /saját/ üdülőiben pihenhetett /Balatonaliga, -Füred stb…/
  Nagy puritánságában felakasztatott több száz embert, köztük egy olyan fiatalembert, /Mansfeld Péter/ aki 16 éves volt, de megvárták, hogy 18 legyen és akkor akasztották fel. Mellesleg ártatlanul, mivel úgy tudta, hogy 16 évesen nem akasztható fel, ezért mások mentése érdekében sok mindent magára vállalt. 1956-ban nem köztörvényesek csinálták a forradalmat nem voltak fosztogatások, aki ezt mondja az vagy tudatlan, vagy politikai okból hazudik.
  Sajnos nincs több időm, a cikk írója vörös ködben úszik és ezért tudatlanul hülyeségeket ír!

 169. Alapvető különbség a Kádár és az Orbá rendszer között: Kádár, amikor elmondta a konszolidációt meghírdető beszédét ezt mondta az ország népének: Aki nincs ellenünk, az velünk van, tehát a köznép nyugodtan élt. A

  Orbán pedig így adta meg politikájának alaphangját:Aki nincs velünk, az az ellenségünk. És ezt az elvet követi ma is.Nyugodtak vagyunk? Nemigen.

 170. Ez így nem igaz. Egyetlen kitüntetés volt, amivel simán felvettek, a “Munkás-paraszt hatalomért”. Tény, hogy nem vettek fel ész nélkül mindenkit, de aki végzett, azt a végzettségének megfelelő munka várta. Most jobb? Dunát lehet rekeszteni a felesleges papírokkal. (Mellesleg nekem 1965-ben 7 egyházi középiskolás évfolyamtársam volt)

 171. Kedvetlen Csengő úr.Már jó pár oldalon át fújja a” véleményét”Nagyon unalmas ugyanazt ötször hallgatni./olvasni..Csak ennyi telik?Nagyon szegényes!

 172. Fafejűkém ezekszerint nem követte logikusan a kommentjeimet ha csak ennyi jött át belőle, és ilyen “szegényes” reakciót váltott ki önből!! ha figyelt volna akkor eljutott volna a szelektáltan működő agyához, hogy én már lezártam a témát az utolsó kommentemben próbáltam végső konklúziót levonni!! Minden jót és jó egészséget valamint szellemi felfrissülést kívánok önnek Üdvözlettel: Csengő Zoltán…

 173. Szedett piaci értesülés! A blogger mennyire ismerte Kádárt személyesen? Szerintem csak hallomásból ismerte, és amit írt az valójában a vidám barakk rövid gazdaságtörténete. Kádár valóban nem gyűjtött vagyont, csupán csak a nyakába akarták varrni a forradalmárok kivégzését. Ajánlom olvasásra a FÁMA 2008 című írásomat a http://velemenyek2.blog.hu oldalon TENGERPICI 2017.11.20. https://uploads.disquscdn.com/images/3d4ec4d02f043a88ffa08218f520b042795ffa4a4368bce68e6c23e833f0ce98.jpg

 174. Szavazzanak a munkáspártra, ne a nagyságos méltóságosékra. Keletre kell tartozni nem nyugatra. TENGERPICI 2017.11.20.

 175. Ribanc az a jó kurv@ édesanyukád, aki a világra sz@rt az albérletben ! ! ……… a rendes, tisztességes, dolgos embereknek nem kellett 6 évig vizes albérletben lakni, de te már akkor is dologtalan gazember voltál !……. ha apádat ismerted volna…….

 176. Azért ez így nagyon egyoldalú! Engem gyerekkoromtól diszkrimináltak a rohadék kommunista tanárok,egyrészt mert jobb voltam mint a funkcionáriusok kölkei,másrészt,mert maszek volt az apám.Később az iskolából is majdnem kirúgtak,mert a rendszert kritizálni merészeltem. A Kádár korszakban korrupció,és mutyi volt,azért dörgölődzött mindenki a párthoz. Végül 87-ben,nem bírtam tovább,és elhagytam az országot. Jellemző,hogy az állami munkahelyemre 4 évig feleslegesen jártam,mert nem pecsételték le a munkakönyvem,és valami elvtárs ellopkodta a társadalombiztosításomat. Ezért 67 éves koromig kell hogy dolgozzak. Utólag tudtam meg,mikor már megszünt a cég. Ilyen volt a Kádár rendszer! A velejéig romlott,hazug és korrupt!

 177. A mostani oroszország,nem a Szovjetunió! Ébredjen már fel ember! A nyugat tönkretesz mindent,egyedül az oroszok ragaszkodnak az európai kultúrához,meg értékekhez! Fogadjon be maga is a házába egy pár muszlem kutyát,ha annyira nem tetszik ! A demokrácia a nyolcvanas években más volt nyugaton,mint amit ma a libsi árulók hazudoznak! Mindenképp jobb volt mint komcsi,pufajkás seggnyalók tábora. Egész az Unió bevezetéséig jó volt nyugaton élni. Ma már nem jó. Oroszország Európa utolsó bástyája! Ezt jól jegyezze meg!

 178. Kádár idejében is egy millióba volt egy lakás,aztán kerestünk 3-4 ezret. Ott is csak a komcsi seggnyalók érvényesültek,ami viszont lényegesen könnyebb volt,mint a mai világ,ahol a puszta segnyalás nem elegendő a megélhetéshez! Ezért nosztalgiáznak itt sokan!

 179. Nem tudom, hogy a szerző hány éves. Amiket leír az nekem, egy 70 éves embernek, teljesen természetes valóság volt és nem tudom, hogy miféle tabuk döntögetéséről beszél. Az, hogy nyomorult áruló férgek, mint az MSZMP vezetői 1990-ben, elárulták a népi demokráciát, a szocialista-kommunista eszmét, a hétszázezer párttag pedig gyáván nézte, beleértve a munkásőröket, akiknek fegyver volt a kezükben, csak a magyarokra jellemző évezredes gerinctelenségről árulkodik. Ahogy múlik az idő egyre kevesebben emlékszünk az akkori valóságra, mert az azóta született generáció fejét teletömik hazugsággal és a mai fiataloknak fogalmuk sem lesz már soha, hogy milyen szép és boldog lehet az élet. Ezért sajnálom is a mai fiatalokat, mert övék a jövő én meg boldog vagyok, hogy élhettem abban a politikai rendszerben és ismerhettem Kádár Jánost.

 180. Vadászházai viszont voltak, ország szerte. Nem kellett neki semmit a nevére se iratnia,mert mindent ingyen kapott, kinyalták az alattvalók a valagát is!

 181. Apád volt fafejü mert nem a falra pisált.Ekkora hülyét,mint te még nem láttam.remélem nem is fogok Faxkalap.Azt éred el, hogy letiltlak.Beképzelt “bunkó “vagy.

 182. Meg csillant az igazi éned lehult az álarc, fafejűkém!! Hánnyad csak ki magadból a gyűlöletet!! Hátha halálod előtt megtisztúlsz!! Minden jót !! Üdv: Csengő Zoltán..

 183. Jó nagy tévedésben vagy… (Sajnos nem vagy egyedül.)

  Oroszországban 2x annyi a muszlimok száma és számaránya, mint az EU-ban vagy annak bármely tagországában. Az európai nagyvárosok közül is a legtöbb muszlim Moszkvában van. Mint ahogy Európa legnagyobb mecsete is ott található. Az iszlám a 4. oroszországi államvallás. Még az orosz katonák 11%-a is muszlim. Menekültből 200 ezret fogadtak be.

  És a másik: Oroszország a korábbi érdekszférája visszaszerzésén munkálkodik. Keleti Blokk…

 184. Azt nem mondtam,hogy nincsenek muszlemek Oroszországban,viszont rendesen kordában vannak tartva! A radikális uszítókat szarrá veri a rendőrség,ezért a muszlemek inkább behúzzák a farkukat,és nem okoznak problémát. Ezek a primitív barbárok,csak az erőszak nyelvét értik,a ruszki,meg nem tököl sokat,hála Istennek! At érdekszférákkal kapcsolatban,meg ha már mindenképp kurvának kell álni,legalaáb akkor legyünk a fehár ember kurvája,ne a négeré,a zsidóé,meg az arabé! A Szovjet megszállást nem éreztük,mert a laktanyákból nem jöhettek ki. Csak a seggnyaló, kommunista vezetőink,meg a párttagok voltak,akik élhetetlenné tették az országot a hülyeségükkel,és hozzá nem értésükkel. A mai politikai viszonyok közt ezerszer jpbb lenne Putyin Oroszországána szövetségi állama lenni,mint az EU tagjaként a brösszeli szabadkőművesek csicskása! Az oroszok biztos nem akarnának négereket telepíteni hozzánk,és nem ugatnának bele a gazdaságunkba se olyan súlyos módon,mint azt az EU vezetés teszi!

 185. Oroszország ~150 millió lakosából minimum 10 millió, de inkább 15-20 millió muszlim. Ennyi embert nem lehet “kordában tartani”. De nincs is rá szükség. A szélsőséges csoportokra (nem sok van belőlük) valóban odafigyelnek. De nem tesznek másként az EU-ban sem. Ez egy nagy megtévesztés és megfélemlítés, hogy van néhány százalék muszlim néhány EU-s országban, összesen pedig valami 1-2 % és ettől összedől a világ, vége a kereszténységnek és hasonlók. (Az irracionálisan magasra hazudott muszlim népszaporulat is ezt a célt szolgálja.)

  Az exportunk (de az importunk is) 85%-a az EU-ba irányul, mert ott van fizetőképes kereslet. Oroszország GDP-je apró töredéke az EU-énak, kb. Spanyolországgal van egy szinten. Akkor kivel is kereskednénk az EU-ból kilépve? (Elveszítve a vámmentességet.) Vissza a cserekereskedelembe? No és mit kapnánk a magyar áruért, orosz olajat és gázt? Hova teszünk annyit? (Az oroszok különutakon adják el az EU-nak.) Visszajön majd az orosz színestévé is?

  Igenis beleszóltak az oroszok a keleti blokk társadalmi életébe, nagyban leszabályozva azt. Ma is tesznek róla, hogy sem országon belül, sem kívül, sem politikailag, sem gazdaságilag senki se “nőhessen a fejükre”. Ők maguk (Nyugat-Oroszország) pedig nem viszik túlzásba a fejlődést.

  Mindezt csak egy megveszekedett bolond akarhatja.

 186. Én Nyugaton élek,itt bizony a sok betolakodó,már komoly probléma! Ehhez képest egész gyerekkoromban tán egyszer találkoztam Magyarországon orosz katonával. Milyen “fejlődésre” vágysz? Hogy a saját hazádban szolgaként élhess jogfosztottan? Ehhez képest,ami most van Magyarországon,még az orosz megszállás is ezerszer jobb volt. Ők nem kérdőjelezték meg a nép jogát az országhoz.

 187. Nyugaton élsz, de azért Magyarországot az Orosz Föderációhoz csatolnád!?
  Kádár ide vagy oda, a magyar vezetők is “tudták a dolgukat”. És a tanárok is. A legnevesebb magyar tudósok sem Magyarországon futottak be, itt csak keresztbe tettek nekik.
  A hétköznapi ember Oroszországban és Magyarországon is egyre inkább nagyvállalkozók, oligarchák jobbágya (a multik jobban megbecsülik a munkaerőt, sok esetben maga a magyar állam tiltotta meg a hazainál magasabb bérezést), kitörési lehetőség minimális és nem is érdeke a vezetésnek. A szakszervezetek pl. nyugaton éppen, hogy erősebbek, itt szinte nincsenek. Ez itt nem kapitalizmus, hanem mintha visszamentünk volna 200 évet az időben.
  Jog az országhoz? Mit jelent ez? Eleve meghatározták a politikai, gazdasági, iskolai, stb. rendszert, amiben az emberek 99%-a fogyóholmi volt, csavar a gépezetben, akinek tilos gondolkodni. Most már sokan csak a szépre emlékeznek, de pl. sosem volt annyi depressziós és alkoholista, mint akkor. Most is megnézheted, mennyi joga van az Orosz Föderáció Moszkvai területen kívüli, elvileg egyenjogú szubjektumainak.
  Bocs, hogy vannak önálló gondolataim és nem vakít el valamilyen újabb eszme.
  Véletlenül keveredtem ide. Milyen Kuruc?

 188. Mennék is rögvest haza,ha végre bedöglene ez a mocsok Unió! Azt írtam,hivatalosan nem kérdőjelezték meg azt,hogy a magyar föld,és az ország kincsei a nép tulajdonát képezték. Az,hogy loptak,az köztudott.De azért nem halt senki éhen Magyarországon. Annyira pofátlanok azért nem voltak,mint a mostani kapitalisták,akik eladják nekünk a saját vizünket,és gázunkat,amit a saját földülkből ők termelnek ki,mert valaki eladta nekik az országunk kincseit! Ellopták a bauxit,meg az uránkincset az oroszok,de azért voltak termelő gyáraink,amelyek munkát,és megélhetést adtak az emberek millióinak. Én nem szerettem őket,azért is kellett elszöknöm.Azt akkor nem lehetett tudni,hogy nem tart örökké a kommunista diktatúra. De a legszörnyűbb álmaimben nem gondoltam volna,hogy lesz még annál szarabb is Magyarországon! Hogy azért az autópályáért is fizetni kell,ha rámegyek,amit még az én adómból építettek! Hogy kipusztítják azt a parasztságot,amit a kommunisták se öltek meg teljesen. Hogy az ország mezőgazdasági,és ipari termelését lenullázzák,rabszolgává téve a népet. Amit ma termelnek,azt a nyugati befektető tőkéjéből,és annak hasznára teszik. Most is tilos gondolkodni,mert az iskolákban és a felsőoktatási intézményekben ugyanaz a liberálbolsevik csürhe,meg azoknak az újabb generációi mossák a fiatalok agyát,akik még az én időmben tették. Gender projekt,meg Internacionalizmus! Nesze neked szabad Magyarország!

 189. Mármint ’56 óta ott vagy? Akkor fogalmad sincs itt semmiről.
  Hivatalosan nem kérdőjelezték meg, de azért ellopták, amire szükségük volt?
  A nyugat mit kérdőjelez meg hivatalosan?
  A nyugat tehet arról, hogy hogyan bonyolították itt a privatizációt?
  Most akkor szerinted vissza kellene állítani a kommunizmust? Minden újra legyen a népé?
  Nincs lenullázva a mezőgazdaság és az ipar.
  A Fidesz a liberálbolsevik csürhe?

 190. Milyen kommunizmust okostojás? Hol volt még autópálya 56-ban?A világon nem volt sehol kommunizmus,csak magukat kommunistának hazudó bűnözők diktatúrája volt! Én a nemzeti szocializmust tartom a legfejlettebb társadalmi berendezkedésnek! Nem a nyugat tehet róla,hogy hogyan bonyolították a privatizációt,hanem a nép,amelyik nem nyúzta meg az előző rendszer funkcionárusait! A nyugat,annyiban bűnös,hogy kiegyezett egykori ellenségeivel,a helyett,hogy börtönbe zárta volna őket! -lásd: DDR-!
  A nemzeti vagyont,pedig vissza kellene államosítani,már amit nem romboltak le,és nem tüntettek el azóta! A fideszt,nem említettem,mert vannak nálánál még elvetemültebbek is.Orbánék csak politikai nyomásra hagyják a libsi egyetemet,mert a zsidók keresztbe tennének nekik máskülönben!

 191. Megcsillant az igazi éned lehult az álarc, fafejűkém!! Engedd meg hogy a fafejű jelzőn túl én ne minősítselek!!! Annyit elmondhatok, hogy “bátor” vagy!!! Okádd csak ki magadból a gyűlöletet!! Hátha halálod előtt megtisztúlsz!! Addig is minden jót !! Üdv: Csengő Zoltán..

 192. Gondolatban bármelyik autópályára rámehetsz.
  Van az elméleti kommunizmus, meg van a gyakorlati… Ahogy a nácizmus is csak elméletben tartható fenn sokáig, mert hogy embertelen. A rabszolgatartást már meghaladtuk egy ideje.
  Ami azt illeti, néha azt gondolom, Kádár néhány (valódi) reformkommunistája felelősebben bonyolította volna le a rendszerváltást és a privatizációt.
  Zsidók? Az ortodox zsidók ugyanúgy nem nézik jó szemmel a liberalizmust, Netanjáhú pedig különösen nem nézi jó szemmel Soros civilszervezeteit. Az meg butaság, hogy liberális = zsidó. Az emberi jogokért, demokráciáért pedig nem csak a liberálisok állnak ki.

 193. Már ha nem csinált mást, csak csajozott és bulizott. Vagy barlangban élt. Akkorra már csak a nyugati hitelekből élt az ország, a gyárak legtöbbje leamortizálódva, stb. Már mindenki csak nyugati filmeket nézett, hogy na úgy kellene élni.

 194. Valóban azt gondolja, hogy az oroszoknak jobban megy a sora, mint nekünk, itt az Európai unióban? A mi életünk sokkal jobb lehetne, ha nem a nemzetrontó Orbán rendszer ülne a nyakunkon, és nem abban a tévhitben hizlalná a maga nemzeti burzsoáziáját. hogy majd ez oldja meg minden gondunkat. Tudja Ön hogyan éltek az emberek a Szovjetunióban? Én láttam, mert jártam ott. Ahhoz képest Jelcin és Putyin atyuskák olyan nagyon felemelték a népet? Csak az olaj és a gáz mentette meg őket az éhen halástól. Azt is lefölözték a az újdonsült Cárhoz hű oligarchák, Miért van, hogy Moszkva a világ legdrágább fővárosa?

 195. Csakhogy Magyarországon a legtöbb autópályát adúpénzekből,sőt a hármas egyes szakaszait táradalmi munkában építette a magyar lakosság! Ki kell lépni az unióból,és acsak a külföldi autósoktól kellene útdíjat szedni! Az lenne méltányos a lakossággl szemben. Egyébként Magyarországon egy éves matrica drágább,mint Európa legtöbb országában, ez is méltánytalan a lakosságra nézve, a kereseteket figyelembe véve.!

 196. Ma már nem szovjetúnió van ember! Oroszorszg a fehér ember,és az európai kultóra utolsó bástyája! Az oroszok nacionalisták, hazaszeretőek. Lenne mit tanulni a sok elhülyült, elkorcsosult európai nemzetnek tőlük!

 197. Milyen nyugati filmeket? A TV-n nem ment ilyesmi,aki meg dolgozott,annak nem volt ideje hülyeségekre.Csajozott,és bulizott? Egy fiatal ember természetesen megy az ösztönei után.De az ilyesmit talán nem kellene felróni senkinek! Főleg,akit nem a pereputtya hízlalt harmincéves koráig! Én 14 éves korom óta önálló vagyok.

 198. Moziban sem jártál a ’80-as években!??? A tévében is előfordultak, de akkor már sokaknak volt VHS-e is. Ha mond ez neked valamit. Videotékák is voltak, de kézről-kézre is jártak a filmek. Nem tudom, te hol éltél.

 199. Én a valóságban éltem meg azt, amit te valószínű, esetleg csak a filmeken láttál! Az én életemben nem a film a meghatározó kulturális élmény. Én soha nem futottam a hülye divatok után.

 200. A ’80-as években “már tudtam az eszem” és láttam a külöbséget, főleg, hogy néhány évet én is a szocializmuson kívül töltöttem. Nem elsősorban magamról beszéltem a filmekkel kapcsolatban, hanem sokakról, akik természetesen nem “hülye divatok”-at láttak benne. Nem csak Rambo filmek voltak! Az meg, hogy te hogyan élted az életedet vagy mit gondoltál a filmekről, mások számára nem volt meghatározó.

 201. I simply could not go away your website before suggesting that I really enjoyed the usual info an individual provide on your visitors? Is gonna be again continuously in order to investigate cross-check new posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.