Első napja előtt megbukott Orbán szövetségese

Első napja előtt megbukott Orbán szövetségese

Első napja előtt megbukott Orbán szövetségese.

A holland politikai színtéren komoly kihívásokkal néz szembe a kormányalakítás, miután a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) Geert Wilders vezetésével megnyerte a választásokat, írja az Index.

A legnagyobb akadályt Ronald Plasterk visszalépése jelentette, aki a tervezett koalíció miniszterelnök-jelöltje lett volna. Plasterk, aki korábban a koalíciós tárgyalásokat vezette, egy korrupciós botrány miatt lépett vissza még hivatalos felkérése előtt. A vádak szerint etikátlanul járt el egy biotech cég eladásakor, amelyből jelentős hasznot húzott, miközben a tudósok és az amszterdami egyetem nem részesült a nyereségből. Bár Plasterk tagadja a vádakat, úgy érezte, a botrány ellehetetlenítené miniszterelnöki tevékenységét.

Ez a fejlemény különösen nagy problémát jelent a PVV számára, amelynek nincs széleskörű politikai tapasztalattal rendelkező tagja. Wilders nehezen talál megfelelő jelöltet a miniszterelnöki posztra. A koalíciós partnerek, akik már előre kikötötték, hogy a kormány vezetője nem lehet Wilders vagy más PVV-tag, szintén szorult helyzetben vannak.

A koalíciós megállapodásról szóló parlamenti vita szerdán kezdődik, de valószínűtlen, hogy addigra sikerül új jelöltet találniuk. A kormányalakítási folyamat emiatt további késedelmekkel és bizonytalanságokkal néz szembe, ami a választók elégedetlenségét is növelheti.

A koalíciós tárgyalások közel hat hónapig tartottak, és több fontos kérdésben sikerült megállapodniuk. Megállapodtak a migráció, a lakhatási válság és az államadósság csökkentésének kérdéseiben. Azonban a koalíció költségvetési tervei kérdéseket vetnek fel a fenntarthatóságuk tekintetében, különösen, hogy egyes spórolási intézkedések, mint például az EU-nak fizetendő pénzek csökkentése, nem biztos, hogy megvalósíthatók.

Geert Wilders optimistán nyilatkozott a kormányprogramról, de elismerte, hogy az együttműködésen még javítaniuk kell. A koalíció tagjai egyelőre érdekházasságként tekintenek az együttműködésre, amely Wilders szerint a kölcsönös tisztelet és kompromisszumok révén működhet hosszú távon.

A holland politikai jövő tehát bizonytalan, mivel a szélsőjobboldali kormányalakítás számos kihívással néz szembe, amelyek megoldása elengedhetetlen a stabil kormányzás érdekében.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...