Újra terjed a 12 ezres cseresznye fotója: ne dőlj be neki

Újra terjed a 12 ezres cseresznye képe.

Még tavaly járta be a magyar internetet a 12 ezres cseresznye fotója. Utánanéztünk, hogy valódi-e a kép, és ha igen, mi lehet az oka az elsőre nagyon drágának tűnő gyümölcsnek.

A kép igazi, azonban nem felel meg a jelenleg kapható cseresznyék általános fogyasztói tapasztalatainak. Ennek több oka van, ezeket szeretnénk megvilágítani az olvasóink számára:

  • A kép a cseresznyetermelők csoportjából származik, ahol egy Szabolcs nevű termelő viszonteladó barátjának portékáját látjuk.
  • A lefotózott cseresznye nem hétköznapi fajta, ezt ugyanis bigarreau burlat-nak hívják. Ezen az oldalon bővebb információkat is találunk róla.
  • Nagyon korán volt még egy hete, amikor a cseresznyét a nagybanin megvette az árus, ezért a beszerzéséért is borsos árat kértek.

12 ezres cseresznye vagy csak kamukép?

Ugyanebből a csoportból egy termelő arra panaszkodott, hogy nagyon kevés a viszonteladó, így termelőként is keveset tudnak eladni, sok gyümölcs rájuk marad.

A fentiekből is látszik, hogy a viszonteladó részéről merészség volt megvásárolni 5 ezres kg-áron a cseresznyét, hiszen a bigarreau fajta egy héttel később 2300ft-ért kapható, így a 2000ft-os kilónkénti haszon reményében már nem kellene 12 ezer forintért adnia.

A cseresznyetermelők csoportjában Szabolcs, a termelő azt írta:

„Ha tudtam volna, hogy hajlandó 50eFt-ot fizetni 5 kg cserkóért, lebeszélem róla és szedek neki töredék áron.”

A következtetés tehát:

  • A 12 ezres cseresznye az átlagos magyar cseresznye áránál jóval magasabb, és az idő haladtával ez hatványozottan igaz.
  • A termelők sincsenek könnyű helyzetben, amikor áraznak, főleg hogy jóval kevesebb a vevőjük.
  • Akinek így is kell, vigye!

Ne hagyd abba az olvasást, számos érdekes és tartalmas hírt találsz az Ellenszél felületén, sokféle témában ide kattintva!

loading...