Bősz Anett fontos világnapra hívja fel a figyelmet

Bősz Anett a gyermekjogok világnapja alkalmából videóban üzent.

Dr. Bősz Anett a gyermekjogok világnapja alkalmából videóban üzent, és elmondta, miért kiemelten fontos most ez a nap.

A Gyermekjogi Egyezmény egy olyan nemzetközi megállapodás, melyet 1989-ben fogadtak el. A célja, hogy a világ minden országában azonos gyerekjogokat tartsanak tiszteletben. Magyarország 1991-ben csatlakozott az egyezményhez.

Bősz Anett videójában felsorolja azokat a jogokat, amelyek megilletik a gyermekeket. Az egyezmény három alappilléren nyugszik:

Gondoskodás-ellátás: A gyerekek ellátása, táplálása, oktatása és testi-lelki védelme minden társadalom elsődleges felelőssége. Ezen keresztül a gondoskodás és ellátás biztosítja, hogy a gyerekek hozzáférjenek különböző erőforrásokhoz, és kapjanak olyan dolgokat, mint a szeretet, az önbecsülés, a tudás és a bennük rejlő képességeik kibontakoztatása.

Védelem: Nemcsak a szülők felelőssége a védelem, hanem mindenki másé is, aki a gyerekekkel kapcsolatba kerül. Ide tartoznak a családok, kisközösségek, intézmények, szakemberek és a törvényalkotók is. Mindannyiuknak figyelemmel kell kísérni és meg kell védeni a gyerekeket.

Részvétel joga: A részvétel nemcsak aktív részvételt jelent, hanem azt is, hogy a gyerekek kifejezhetik magukat, akár egyénileg, akár csoportosan. Lehetőségük van véleményük kifejezésére és érzéseik megnyilvánítására.

Bősz Anett hozzátette: a gyermekeknek is joguk van a levéltitkuk védelméhez és ahhoz, hogy szabadon választhassák meg a barátaikat.

Mindezen jogokat nekünk felnőtteknek kell biztosítanunk, hogy olyan felelősségteljes állampolgárok legyenek a most még védtelen gyermekekből, akik el tudnak igazodni a jogok és kötelességek tengerében. Fiatal korukban tisztában legyenek a méltóságsérelem mindennemű tilalmával, a saját méltóságukkal és az egyenlő bánásmód elvével.

„Azt kívánom, hogy ezekkel ne csak tisztában legyünk, hanem egy olyan Magyarországon éljünk, ahol minden gyermek számára biztosítani tudjuk a jogokat” – zárja videós bejelentkezését Bősz Anett.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...