Gyakran jár boltba? Akkor ennek nem fog örülni

Gyakran jár boltba? Ennek biztosan nem fog örülni.

Mennénk boltba, ha lenne mit költeni és lenne hova. Mindössze fél év alatt több mint 4000 üzlet zárt be Magyarországon.

Ilyen drasztikus bezárási hullám még sosem volt tapasztalható. Az inflációs válság nemcsak a lakosság, hanem a kiskereskedelmi egységek számára is kritikus időszakot hozott. A bezárások nem csak azért jelentenek rosszat, mert két sarokkal odébb kell mennünk boltba. A verseny csökkenése végül magasabb árakhoz vezethet. Így tehát az orbáni infláción túl még nagyobb drágulással számolhatunk.

Az idei év közepén már csak 103 ezer kiskereskedelmi egység működött Magyarországon, ami 4500-zal kevesebb, mint fél évvel korábban – derült ki a KSH friss adataiból.

Ha az év második felében is hasonló mértékű bezárások jönnének, akkor egy év alatt akár 8-9 ezerrel is csökkenhet az üzletek száma.

A tavalyi év közepétől (tehát egy év alatt) több mint 7000 bolt szűnt meg, ami egy ilyen drasztikus, 7% feletti bezárási rátát eredményezett. Ilyesmit korábban sosem tapasztaltunk. Mindez kevésbé meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy mi zajlik a kereskedelemben. A forgalom jelentősen visszaesett, miután évtizedek óta nem látott mértékben emelkedett az infláció. A magyaroknak elfogyott a pénze, és a helyzet egyre csak romlik.

Nem beszélve a nyugdíjasokról, akik nem tudnak elmenni mellékállásban dolgozni. A napi megélhetésük forog kockán, főleg. Rosszabb a helyzet, ha olyan falvakban élnek, ahol a kisbolt lehúzta a rolót. Akkor vagy hozatniuk kell valakivel (ez pluszköltségekkel járhat) vagy el kell menniük a városba, ha az egészségük engedi.

Magyarország egyre nagyobb szociális válságban van, és ez a kormány nem is törekedik arra, hogy mérsékelje azt.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...