Reptér felvásárlása: kibújt a szög a zsákból, erre megy ki a játék

Reptér: ez állhat a vásárlás mögött.

Az Equilor is részt vesz abban a folyamatban, ami a reptér felvásárlásához vezethet. Ez a cég is azok közé a vállalatok közé tartozik, amelyek tanácsokkal látják el a magyar kormányt a Budapest Airport felvásárlásával kapcsolatban – írja a Bloomberg. Ez az Equilor Befektetési Zrt.-re utal, ami Tiborcz Istvánhoz köthető, mivel a többségi tulajdonosa a Gránit Bank. (A Gránitba pedig korábban a miniszterelnök veje is bevásárolta magát.)

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az Equilor már 2021-ben kapott egy kormányzati megbízást a Budapest Airport felvásárlásához. Még jóval azelőtt, hogy a Tiborcz által irányított BDPST Group átvette volna az Equilor vezetését. A cég egyébként segített a Vodafone eladásában is.

A lap megkereste a BDPST-t az ügyben, amely az Equilor Befektetési Zrt.-hez irányította őket, de érdemi választ nem kaptak. A cég ugyanis azzal hárította a megkeresést, hogy „nem kívánja kommentálni a Bloomberg kérdéseit.” Ebben nagyon hasonlítanak Orbánra, aki az újságírók kérdéseit nem kívánja kommentálni. Ahogy a köztévé fogalmaz: kérdésekkel nem lehet őt provokálni. Mi viszont kívánjuk kommentálni a tevékenységüket, főleg, ha a Hazánk repteréről van szó.

Néhány napja a Bloomberg arról számolt be, hogy a magyar kormány a francia Vinci SA infrastruktúra üzemeltető óriáscéggel együttműködve tervezi megvásárolni a Budapest Airport Zrt-t. Magyarország 51 százalékos részesedést kíván szerezni a reptér vásárlásával. A fennmaradó részt a francia Vinci SA vásárolná meg, terveik szerint még az év végéig.

A reptér felvásárlása régóta álma a kormánynak, a probléma az, hogy ez költséges vállalkozás. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter már október elején, a Világgazdaság konferenciáján felvetette, hogy Magyarország igényt tart erre.

Ehhez körülbelül 800 milliárd forintot kellene összeszedni, amit a kormány már javában elkezdett összeharácsolni. Például az Erste részesedésének eladásával.

Meglepődtünk volna, hogy ha Magyarország érdekét szolgálná az adás-vétel, nem pedig valamely Orbán családtagét.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...