Jogosítvány időseknek: sokan bukhatják a tervezett szabály szerint

Jogosítvány időseknek: új szabályozás jön?
Kép forrása: MTI- - a képünk illusztráció

Az Európai Unióban régóta tárgyalásokat folytatnak a közlekedésbiztonság növelése érdekében. Különös tekintettel az idősebb sofőrökre vonatkozó szabályokra. A jogosítvány időseknek mennyire biztonságos? Erre keresik a választ, és a szóban forgó szigorítások több nyugdíjaskorú autóvezető esetében a jogosítvány bukását is eredményezhetnék.

Az egyik felvetés az, hogy a 70 év felettieket ötévente vizsgálják felül. Ez a felülvizsgálat magában foglalna orvosi ellenőrzést és KRESZ-tesztet is. Már számos európai országban hasonló szabályozás létezik, de az EU tervezete egységesen tenné kötelezővé ezt a tagállamokban.

Jogosítvány időseknek: a Német Autóklub szerint óvatosabban vezetnek a 70 év felettiek

Gerhard Hillebrand, a Német Autóklub közlekedési elnöke úgy véli, hogy az idősebb vezetők általában előrelátók és kevésbé hajlamosak kockázatos manőverekre. Szerinte nem biztos, hogy ilyen gyakorisággal felülvizsgálatot tartani. Attól is tart, hogy a pozitív vizsgálati eredmények miatt az idősebbek túlbecsülhetik saját képességeiket.

Volker Wissing, a német szövetségi közlekedési miniszter is azt állítja, hogy érdemes megfontolni, van-e szükség további követelményekre az idősebb jogsival rendelkezők esetében. A statisztikák szerint ugyanis a 70 év felettiek nem okoznak több balesetet a többi korosztállyal összehasonlítva. A Német Közlekedésbiztonsági Tanács is ellenzi az idősek vezetési alkalmasságának kötelező ellenőrzését.

Magyarországon jelenleg is hasonló rendszer működik, ahol az orvosok életkortól függően értékelik az emberek vezetési alkalmasságát. Ennek a rendszernek már most is része lehet az orvosi vizsgálat.

Összességében az uniós tervezet alkalmazása Magyarországon valószínűleg nem hozna nagy változásokat. Az újítás a kötelező tesztek bevezetése lenne. Ott ugyanis a rutinon és az egészségi alkalmasságon túl fel kellene frissíteni mindenkinek a KRESZ-el kapcsolatos elméleti tudását is.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...