Orbán elsüllyedhet: Romániában 40%-kal emelik a nyugdíjakat

Orbán elsüllyedhet most: Romániában 40%-kal emelik a nyugdíjakat.

Romániában 2024 szeptemberétől az állami nyugdíjakat átlagosan 40 százalékkal emelik. Ennek hivatalos oka az Európai Unió által támogatott nyugdíjreform. A szomszéd ország tehát felzárkózik Európához, Orbán pedig továbbra is hazudozik az EU-s pénzek érkezéséről.

A reform célja az egyenlőtlenségek csökkentése és a nyugdíjpolitika függetlenségének biztosítása. A nyugdíjemelés után fél év alatt három fontos választást tartanak Romániában.

Bucura Oprescu munkaügyi miniszter közölte, hogy az állami nyugdíjak emelésének lehetőségét egy tervezett törvényjavaslat teszi lehetővé, amely újraszámításokat ír elő, és havonta 13,8 milliárd lejjel (ami megfelel 2,97 milliárd dollárnak) növeli a nyugdíjkiadásokat – írja a Reuters.

A tervezett nyugdíjtörvény jelenleg a parlamenti jóváhagyást várja. A 2024 szeptemberére tervezett újraszámítás célja az egyenlőtlenségek megszüntetése, hogy azonos munkakörben és ugyanannyi évet dolgozók azonos nyugdíjat kapjanak.

A nyugdíjrendszer reformja az Európai Unió gazdaságélénkítő alapjához való további hozzáférés előfeltétele. Ezért a kormány ígéri, hogy megszünteti az egyenlőtlenségeket és a politikai megfontolások által vezérelt választási motivált nyugdíjemeléseket.

Összességében az állami nyugdíjakra fordított kiadások előrejelzések szerint 2024-re mintegy 146 milliárd lejre (31,45 milliárd dollár) növekednek az idei körülbelül 115 milliárd lejről.

Orbán elsüllyedhet, Románia az EU-val tart, mi a nyomorral

Orbán Viktor vajon mit szól ahhoz, hogy ígéretéhez híven nem kapjuk meg az uniós pénzeket, de Románia már nem csak a GDP-ben, hanem a nyugdíjakkal is leköröz minket? Arról ugyanis Navracsics csak a levegőbe tudott beszélni, hogy az Európai Bizottság hamarosan küldi is a pénzeket.

Az Ellenszél mai cikkéből kiderült, hogy ennek a fele sem volt igaz.

loading...