Születések száma: Orbánt ez leforrázza, nem jött be a terv

A születések száma mást mutat az Eurostat szerint, mint amit a kormány kommunikál.

A Vakmajom nevű blog hívja fel a figyelmet a születések száma kapcsán. Az Eurostat adatai alapján Orbán terve nem jött be, sőt, a propagandával ellentétben kritikus a helyzet.

Orbánt biztosan leforrázza ez az adatsor, ugyanis a tények azt mutatják, hogy nem jött be a terve. Szöges ellentétben állnak a tények azzal, amit a kormány megpróbál elhitetni velünk. Idézzük a Vakmajom blogot:

„A születéskor várható élettartam a legkomplexebb mutató a fejlettségről: benne van a gazdaság fejlettsége, az egészségügyé, az életmód, a táplálkozás, az oktatás is, röviden: minden.

Nos, változások 2010 és 2021 között Ausztriában és Magyarországon: míg Ausztria minden részén tovább nőtt ez a várható érték, Magyarországon mindenhol csökkent 2010 óta. Kivéve éppen az Ausztriához közeli nyugati határszélt, ott icipici javulás volt, tán nem is véletlenül. Öszességében távolodás van Ausztriától. Még egy érdekesség: míg Magyarországon Budapesten a legmagasabb a születéskor várható élettartam (pl. nyilván itt lehet kapni a jobb, egyáltalán valamilyen, egészségügyi ellátást, ami az időskori kilátásokat nagyban befolyásolja), Ausztriában Bécsben a legalacsonyabb, az osztrák „vidéken” élni egyáltalán nem hátrány, sőt, úgy, mint ahogy a magyar vidéken, évekkel rövidebb élet vár a vidéken megszületőkre a budapestiekhez képest.

Kicsit elrugaszkodva a valóságtól, de nem nagyon, ha valaki úgy dönt, hogy szedi a sátorfájat, és inkább Ausztriában alapít családot, oda költözik, a születendő gyerekeit ceteris paribus 7(!) extra évvel ajándékozza meg az életből, és alighanem magának is juttat valamennyit. Jó, Pestről Bécsbe csak +3,4. Azért az se kevés. Ausztriai magyarok, szevasztok.”

A születések száma nem úgy alakult, ahogy azt eltervezte Orbán.

A fenti ábra jól mutatja, hogy a születések száma merőben eltér attól az álomtól, amit a „családbarát kormány” kitalált. Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...