Magyar űrhajósok: kiderült, mennyibe fog fájni ez a balhé

Magyar űrhajósok: ennyibe fog kerülni.
Kép forrása: MTI

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos elmondta, mennyibe kerülnek a magyar űrhajósok az adófizetőknek. Interjút adott az InfoRádió Aréna műsorának.

144 ezer dollár a díj egyénenként, amit a magyar űrhajósok kapnak az űrben végzett munkájáért, azaz az időért, amit az űrben töltenek. Ezt az információt erősítette meg Ferencz Orsolya. A miniszteri biztos hozzátette, hogy az űrállomás valójában egy kutatólaboratórium. A kísérletek végrehajtása és a laboridő kihasználása pénzben is mérhető. Sokan keresik őket, és ha van elérhető idő, szívesen fogadják a magyar űrhajósokat a kísérleteikbe. Ebben az űripiacban is érdekes lehetőségek rejlenek.

A miniszteri biztos továbbá beszélt a magyar űrhajósok felkészítéséről. Jelenleg négy magyar jelöltnek zajlik a kiképzése, és közösen gyakorolnak csapatként. Hamarosan az USA-ban zéró G repülést is végeznek. Az év végére derül ki, hogy ki az a két jelölt, aki folytathatja a programot Houstonban. Az űrrepülésre kiválasztott jelöltről a NASA dönthet majd.

A cél az, hogy minden jelöltet felkészítsék arra az esetre, ha végül mégsem ő repülhet az űrbe.

Jobban örülnénk magyar űrhajósok helyett magyar orvosoknak

Egészen elképesztő, hogy 50 millió forintnak megfelelő dollárba kerül óránként egy űrhajós kutatása. Miközben ez az egész politikai húzás, hiszen a Fidesz elmondhatja majd magáról, hogy Orbán Viktor megoldotta: újra vannak magyar űrhajósok. Közben nem úgy áll Magyarország szénája, hogy ezt megtehetné, sőt. Az orvosaink is kirepülnek az űrbe, vagy bármelyik országba, ahol megfizetik őket, jól bánnak velük. Nagyon szeretnénk, ha inkább erre koncentrálnánk, vagy éppen arra, hogy a jövő generációnak legyen módja tanulni. Űrhajósokra minden pénzt megadnak, tanárokra nem?

Nem a kutatással van baj, hanem azzal, hogy ez inkább tűnik Kim Jong Un Észak-korai rakétakilövős hóbortjához hasonló marketingnek, mintsem érdemi K+F projektnek. Ebből megint nem Magyarország fog profitálni, hanem csak a Fidesz.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...