L. Simon László többé nem igazgató: ezért rúghatták ki

L Simon László: ezért rúghatták ki.

L. Simon László többé már nem igazgatója a Magyar Nemzeti Múzeumnak. Az ügy előzménye az ominózus sajtófotó-kiállítás. Az igazgató nemrégiben kifejtette véleményét arról, mit gondol Dúró Dóra eszement javaslatáról.

18 éven aluliak nem látogathatták a Magyar Nemzeti Múzeum tárlatát. Ott ugyanis a gyermekvédelmi törvénynek csúfolt butaságnak nem megfelelő képeket is kiállítottak. L. Simon László ezt a bejegyzést tette ki, amikor a hírre, miszerint Dúró Dóra megint elszabadult, jóval többen álltak sorban a múzeumnál, mint korábban.

L. Simon László megszólalt Dúró Dóra kapcsán.

„Él és virul a nemzet múzeuma. Köszönjük, kedves Dúró képviselő asszony… Különösen köszönjük a közönségünk figyelmét, szeretetét és megértését” – írta (az egykori) igazgató a közösségi oldalára. Későbbre ígért tájékoztatást arról, hogy miért rúgta ki őt Csák János, de ismerve a Fidesz-kormány működését, egy ilyen vélemény alapos okot adhat arra, hogy elküldjenek egy direktort a posztjáról.

Ha így történt és nem más okból kifolyólag küldték el az igazgatót, akkor ez azt jelenti, hogy a Fidesznek nem tetsző, az észszerűség és a művészet mellett kiálló gondolatok és megszólalások is elegek ahhoz, hogy a rendszer összetaposson bárkit.

A szélsőjobboldali Dúró a World Press Photo kiállítás egy sorozata miatt kezdett akcióba, ami egy melegeknek otthont adó idősotthont mutatott be. A sorozatot Hannah Reyes Morales készítette. A Magyar Nemzeti Múzeum a 18+-os karikát kirakta, azonban a személyi igazolványokat a múzeum munkatársainak nincs joga ellenőrizni, nem is tették meg.

L. Simon László reagált a kirúságára:

„Sajtónyilatkozat

Csák János miniszter ma reggel közölte velem, hogy felment a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert álláspontja szerint szabotáltam a gyermekvédelmi törvényt. A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

Ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében: „Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel (…)”

A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük.

Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni. „

Az Ellenszél további anyagait itt olvashatod.

loading...