L. Simon László nem politikai mártír: felfedjük az igazi arcát

L. Simon László most megkapta a magáét.
Kép forrása: MTI

Ahogy azt korábban az Ellenszél megírta, L. Simon László a rendszer legújabb lefejezettjévé vált azzal, hogy szembement a legbutább propagandával. A Fidesz számára ő olyan, mint a felnégyelt Koppány, akit elrettentésül a négy legnagyobb vár fokára tűztek ki. Ilyet nem szabad csinálni egy autoriter vezetésű országban.

L. Simon László nem a Fidesz zsarnoksága ellen küzdő politikai mártír

2012. júniusi államtitkári kinevezése után nem sokkal olyan törvénymódosítást nyújtott be, ami a korábbi összeférhetetlenségi szabályt felülírva lehetővé tette a kormánytagok számára, hogy vezető pozíciót vállaljanak a Nemzeti Kulturális Alapnál. A frissen létrehozott és rendkívül széles jogkörökkel felruházott (nem mellesleg igen jól fizető) NKA-alelnöki posztra pedig hogy, hogy nem, pont saját maga bizonyult a legalkalmasabbnak. Ahogy egy hosszú ideig a közelében dolgozó indexes forrás fogalmazott, Orbán Viktortól azt tanulta meg, hogy nem kell vacakolni a megvalósítással: nem a célokat módosítjuk, hanem a törvényeket.

„Nem rágódik, nem hezitál. Úgy gondolja, hogy nyerésben van, hogy a bölcsész megfogta az Isten, azaz Orbán Viktor lábát, akihez érzelmileg, ideológiailag is kötődik.”

Elítéltek dolgoztak nála, és zsíros megbízásokat kapott

2012-ben Orbán Viktor látogatást tett Agárdon, és az erről készült beszámoló megemlítette, hogy L. Simon szőlőjében elítélt személyek dolgoznak. L. Simon ezt az elítélt foglalkoztatási gyakorlatot normálisnak tartja, és hangsúlyozza, hogy ez teljesen független a képviselői pozíciójától.

A mellékút felújítása, ami a Simon-panzió mellett található, 2015-ben 795 millió forintból valósult meg, kormányzati döntés alapján. Erről jó hírként májusban L. Simon számolt be, de elmulasztotta megemlíteni, hogy ő is érdekelt ebben a projekttel kapcsolatban.

Az S&S Kft. 2009 óta összesen 84 millió forint mezőgazdasági támogatást kapott az államtól. 2009-ben még csak 2,8 millió forintot, de 2010-ben, amikor L. Simon Lászlót a környék képviselőjévé választották, már 6 milliót, majd 2011-ben 21 millió forintot, 2012-ben 16 milliót, 2013-ban 18 millió forintot, és tavaly ismét 21 millió forintot. L. Simonhoz köthető mezőgazdasági vállalkozások 2014-ben is jelentős földtámogatásban részesültek. Az S&S Kft. mellett még két másik vállalkozás, az Aratrum Kft. és a Velencei-tavi Borászati Kft. összesen 59 millió forintot kapott.

Ezeket az adatokat a Blikk közölte először, 2014 végén, reagálva L. Simon furcsa érvelésére, miszerint nincs probléma azzal, ha a politikusok gazdagok, mert így több időt tudnak fordítani a közjóra.

Egyik legjelentősebb hibája az volt, hogy az RTL Klub kamerái előtt megmutatta, hogy nem ismeri a saját benyújtott törvényjavaslatát. Ezt követően felajánlott egy újabb interjút abban az esetben, ha a kellemetlen felvétel nem kerül adásba.

L. Simon László rákellenes barackmagokat árult a cégével, de letagadta

A családi vállalkozás olyan sárgabarackmagot hozott forgalomba, amelyekre élelmiszer- és gyógyszeripari szabályok vonatkoznak, de ezeket a szabályokat figyelmen kívül hagyva reklámozták a terméket. Rákellenes és más gyógyító hatásokkal kecsegtettek, noha ezeket a hatásokat tudományosan soha nem bizonyították. L. Simon akkoriban hirtelen azt állította, hogy a S&S Kft. nem az övé, hanem a feleségeé, noha ez a cégnyilvántartás és a saját vagyonnyilatkozata is cáfolta. Lázár János válaszul kijelentette, hogy L. Simon kétségkívül hazudott, és ennek következtében kellett lemondania a cégről.

L. Simon legjelentősebb problémái nem a családi vállalkozásaival kapcsolatosak. Egy alapos cikksorozat, elsősorban a Népszabadságban publikált információk alapján az derült ki, hogy L. Simon által alapított alapítványok és az ő ismerősi köréhez köthető vállalkozások jelentős közpénzeket nyertek el. Ezek az összegek több százmillió forintra rúgnak, és jelentős részüket olyan állami intézményektől és testületektől kapták, amelyekben ő vagy valamelyik munkatársa vezető pozícióban volt. Gyakran olyan marketing- és médiapályázatokról van szó, amelyek a 25 milliós határnál kevesebbet értek, és ezekre csak L. Simon ismerőseihez köthető vállalkozások kaptak meghívást. Az államtitkár azt az érveléssel védelmezte, hogy szívesebben dolgozik már ismert emberekkel, akikről nem kell referenciákat beszereznie.

Az egyik legnagyobb összeg, amely L. Simon környezetébe került, egy magántulajdonban lévő kápolnásnyéki kastély felújítására szánt 267 milliós állami fejlesztési támogatás volt. Az Átlátszó szerint a pályázatot korábban kétszer is elutasították az irreális költségek és a kezdetleges üzleti terv miatt. Azonban az L. Simon által alapított kistérségi alapítvány harmadszorra mégis megkapta a pénzt a projektre.

Több lábon akar állni, hogy ne lehessen korrumpálni

A Feol.hu-nak adott korábbi nyilatkozatában sokat elárult a pénzhez való viszonyáról:

„Az anyagi függetlenség az, ami garantálja a szellemi szabadságomat. Erre pedig a politikában nagy szükségem van. Aki a civil életben is boldogul, azt nem lehet korrumpálni, ezért is fontos, hogy a politikusok is több lábon álljanak.”

Tehát ő L. Simon László. Még ezzel a hozzáállással sem tűrte meg a Fidesz az ellenvéleményét. Nem politikai mártír, nagyon is az embertelen Orbán-rendszer megalkotói közé sorolhatjuk. Egye meg, amit főzött!

loading...