Dobrev Klára és csapata bombasztikus tervvel állt elő: ez a jövő

Dobrev Klára ismertette a programját Varju László és Kocsis-Cake Olivio társaságában.
Kép forrása: Dobrev Klára / FB

Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Kocsis-Cake Olivio környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminiszter és Varju László energia- és rezsiügyi árnyékminiszer Komlón mutatta be az árnyékkormány környezetvédelmi és energiapolitikai programját.

Az árnyék-miniszterelnök szerint már rég nem az a kérdés, hogy szükség van-e a zöld átállásra. Az igazi kérdés az, hogy miként kell igazságosan zöldebbé és fenntarthatóbbá tenni Magyarországot. Dobrev Klára beszélt arról a rossz példáról, amit az Orbán-kormánytól látunk. A Fidesz számára ugyanis a zöld gondolat csak ürügy ahhoz, hogy pénzt adjanak a gazdagoknak.

Dobrev Klára szerint a zöldpolitika csak akkor lehet sikeres és hatásos, ha a megvalósítása szociáldemokrata alapokon nyugszik. Az árnyék-miniszterelnök úgy látja, klímavédelmi jótanácsokat csak akkor osztogathatnak az embereknek, ha adnak mellé pénzt is nekik. A szociáldemokrata kormánynak pedig azt kell elérni, hogy az embereknek megérje fenntarthatóvá tenniük a mindennapjaikat. Hogy megérje megújuló energiára cserélniük a gázfűtést, mert alacsonyabb lesz a rezsijük.

Dobrev Klára meghirdette az energia-demokráciát: itt az ideje, hogy kezünkbe vegyük a jövőnket

Az Árnyékkormány tervei alapján a szociáldemokrata kormányzás alatt nem csak az ország orosz gázfüggősége fog csökkenni. Az energia-függőség csökkenésével a magyar emberek úgy fognak áttérni a megújuló energiákra, hogy eldönthetik, csak végfelhasználók lesznek vagy termelők is. Az Árnyékkormány egy olyan energiahálózat kiépítését tervezi, amiben magánszemélyek, családok, társasházak, akár vállalatok is bekapcsolódhatnak az energiatermelésbe és betáplálásba.

Ez lesz az energiademokrácia. Dobrev Klára egy önerő nélküli otthon-felújítási programot is hirdetett. Ehhez nagyobb részt uniós forrásokat, kisebb részben magyar állami forrásokat használnak majd. A lényeg az lesz, hogy a családoknak egy fillérjébe se kerüljön otthonaik energetikai felújítása.

Varju László részletesen beszélt az Árnyékkormány szociáldemokrata energetikai programjáról. A szociáldemokrata kormány:

  • megszünteti Magyarország egyoldalú függőségét Oroszországtól,
  • leállítja a Paks 2 beruházást és fokozatosan lemond az atomenergiáról,
  • feloldja a szélerőmű-építés tilalmat és ösztönözni fogja az új szélerőművek, háztartási szélkerekek telepítését,
  • elindítja a Panelprogram pluszt; 5 ev alatt 500 ezer lakótelepi lakást, illetve 1 millió más típusú lakást és családi házat fog felújítani,
  • január 1-jei értéken fagyasztja be a rezsiszámlákat terhelő rendszerhasználati díjakat,
  • vállalja, hogy 2030-ig minden, 250 négyzetmétert meghaladó állami és önkormányzati középületet napelemekkel szerel fel,
  • vállalja, hogy felújítja a magyar villamosenergia-hálózatot, hogy megszűnjenek a háztartási napelemek által termelt áram visszatáplálásának akadályai.

Kocsis-Cake Olivio a környezetvédelmi terveket mutatta be

Az Árnyékkormány környezetvédelemmel foglalkozó politikusa arról beszélt, hogy az energiademokrácia az árnyékkormány egyik legnagyobb klímavédelmi vállalása. Ennek segítségével a háztartásokat energiatermelőkké teszi. Így nemcsak fogyasztók lesznek, hanem maguk is hozzájárulnak az energia előállításához. Ez egyszerre jelent fenntarthatóságot és valódi rezsicsökkentést is.

Az Árnyékkormány arra is garanciát vállal, hogy kivezeti a rendkívül szennyező szén, lignit és nedves tűzifa fűtési használatát. Helyettük olyan szociális tűzifaprogramot indít, amellyel valamennyi rászoruló olcsó és jó minőségű fűtőanyaghoz juthat. A klímaügyi árnyékminiszter beszélt arról is, hogy elengedhetetlen a közlekedésben keletkező károsanyag-kibocsátás mérséklése. Ehhez nagy sebességű, villamosított vasúthálózat, vasúti szállítmányozás kiépítésére és a sok évtizedes, korszerűtlen közösségi járművek cseréjére van szükség.

A szociáldemokrata zöldpolitika része lesz a magyarországi tavak körüljárhatósága, a nádirtások leállítása, visszafordítása. Kocsis-Cake Olivio hozzátette: a parti sávra építési moratóriumot vezetnek be, az engedély nélkül épült, korrupt módon engedélyt szerzett, vagy az építkezés során természetkárosítást okozó épületeket elbonttatják és biztosítják, hogy mindenki számára legyen megfelelő számú szabadstrand.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...