Száraz november: ez történik veled, ha nem iszol egy hónapig

Száraz november: megéri belevágni.

A száraz november hagyománya évről évre több vállalkozó szellemű magyart vonz. A kihívás lényege, hogy egy hónapon át nem iszunk alkoholt. Mire jó ez az egész? Az Ellenszél összegyűjtötte a válaszokat, és azt, hogy milyen pozitív hatásai vannak a szervezetedre a 30 napos absztinenciának.

Száraz november: kiket várnak a programba?

Mindenki száraz novemberezhet, függetlenül attól, hogy mennyit iszik. Egyetlen kivétel van: azok, akik nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak hosszú ideje, orvosi segítség, gyógyszeres támogatás nélkül ne vágjanak bele! Az alkohol hirtelen megvonása (kezelés nélkül) akár halálos kimenetelű tünet-együttest, úgynevezett delirium tremens-t eredményezhet. Így tehát ők először orvoshoz menjenek! Mindenki másnak érdemes kipróbálnia a száraz novembert.

Miért lesz nekem jó, ha kipróbálom?

Több okból. Először nézzük a fizikai- és mentális szempontokat!

A máj egészségesebb lesz: az alkoholfogyasztás hosszú távon károsíthatja a májat. A száraz november lehetőséget nyújt a regenerációra és a zsírlerakódások csökkentésére.

Jobban alszol: többen, akik évek óta a száraz november hagyományát ápoljuk, meg tudjuk erősíteni, hogy az alvás minősége jelentősen javul az alkoholmentes hónap alatt.

Megszépül a bőr: Többen „átfogó kozmetikai kezelésként” hivatkoznak az egy hónapos szárazságra. A bőr ugyanis radikális változásokon megy keresztül, szebb és simább lesz az arcbőr, érdemes előtte/utána fotót készíteni róla, hogy lásd a lényegi különbséget.

Javulnak a kognitív funkciók: az alkoholfogyasztás negatív hatással lehet az agyra és a kognitív funkciókra. Az alkoholmentes hónap során éberebbek és mentálisan frissebbek leszünk, sőt, a memóriánk is javul. Azt írtuk már, hogy a memóriánk is javul? (ha-ha).

A szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken: tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy mérsékelt alkoholfogyasztás növelheti a szívbetegség kockázatát. A száraz november során csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Lefogyhatunk könnyedén: az alkohol kalóriadús, vagyis nagyon keményen hizlal. Az alkoholmentes hónap segíthet a testsúly kontrollálásában. Nézzünk egy példát: ha vacsorához elfogyasztunk egy sajtos-tejfölös lángost, (amihez a legjobb receptet itt találod – ez a reklám helye) és megiszunk mellé 2 sört, akkor 997 kalóriát viszünk be. Ha a sör kimarad, 557 kalória lesz a vacsora eredménye.

Száraz november: le is fogyhatunk a segítségével.
A kép a kaloriabazis.hu kalkulátorával készült.

Mentális egészség javulása: az alkoholfogyasztás depressziót és szorongást okozhat. Az alkoholmentes hónap során javulhat a mentális egészségünk.

Mire számíthatunk még a hónap során?

Gyakorta fordul elő, hogy azok, akik belevágnak, „elbuknak”. Jön egy születésnap, vagy éppen egy rossz élmény a munkahelyen, és megszegik a fogadalmukat. Az ilyen bukások két kérdést vetnek fel a száraz novemberre vállalkozóknak.

  1. A kontroll még az én kezemben van?
  2. Tudom folytatni annak ellenére, hogy elbuktam?

A száraz november tehát egyúttal önvizsgálatra is késztet. Nem kell ennek eredményeit senkivel megosztanunk, de ha úgy tartja kedvünk, és közösségben jobban szeretünk nem inni, ezt is megtehetjük az erre létrehozott Facebook-csoportban, ahol sokan számolnak be száraz mindennapjaikról, annak nehézségeiről és jó élményeiről.

A 30 napos absztinencia ugyanis számos jó tapasztaláshoz vezet. Megváltoznak a hétköznapjaink, új szokásokat építhetünk be az életünkbe, amelyek nem egy bár vagy az otthoni meccses sörözéshez kötődnek. Befejezhetünk régóta halogatott projekteket, új hobbikat űzhetünk, vagy éppen olyanokkal ismerkedhetünk meg, akik hozzánk hasonlóan utazzák végig a novembert.

Ez egy izgalmas kaland ebben a kevésbé izgalmas őszben. Vágj bele bátran!

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...