A Kutyapárttól retteg a DK-t támadó Donáth Anna?

Donáth Anna, a Momemtum képviselője
Donáth Anna FB-oldala

Egyre több elemző veti fel, hogy a Demokratikus Koalíciót érthetetlen módon megtámadó momentumos politikus, Donáth Anna valójában azért indította a támadást, hogy a Kutyapárttól szerezzen szavazatokat.

Néhány kutatás azt mutatta ki, hogy az amúgy semmit sem csináló, csak fáradtan poénkodó Kutyapárt elérheti az európai parlamenti választáson az 5 százalékos küszöböt. Az elemzők ebből arra következtetnek, hogy az „elitellenes”, a DK-t kifejezetten nem szerető „kutyák” a Momentumtól vesznek el szavazatokat. Donáth vélhetően abból indult ki, hogy ha a DK-ellenesség voksot ér, akkor azokat megpróbálja átvenni a Momentum számára.

Ha így gondolkodott Donáth Anna, akkor rosszul gondolkodott. A Momentum közös listán indult a DK-val – és más ellenzéki pártokkal – a 2022-es országgyűlési választáson. Így a DK elleni támadás eleve hiteltelen. Ellenben a Kutyapárt inkább azzal fenyegeti a Budapestet, a legtöbb kerületet, és több várost is irányító ellenzéki szövetségeket, hogy külön indulásával a Fidesznek játssza át a nagy nehezen megszerzett településeket.

A mostani felmérések szerint a Momentum az eddigi kettő helyett csak egy mandátumhoz juthat az Európai Parlamentben. Ha így lenne, azért az egyik fő felelős – Gelencsér Ferenc elnök mellett – éppen az EP-listavezető Donáth Anna lenne. Ez lehet az oka a mostani kapkodásnak.

Más kérdés, hogy a DK elleni indokolhatatlan és kínos támadás még inkább megmutatta a liberális párton belül széthúzást. Sem Pikó András józsefvárosi, sem Soproni Tamás terézvárosi, sem Nyirati Klára bajai polgármester nem osztotta meg Facebook-oldalán Donáth kirohanását a Gyurcsány Ferenc vezette párt ellen.


Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide! A Facebookon itt tudsz követni minket.

loading...