Demencia: így előzd meg a bajt, konkrét tippek időseknek

Demencia: így előzd meg a bajt időben.
Képünk illusztráció.

Az idősebb korosztály számára a demencia megelőzése kiemelt jelentőségű. A WHO becslése szerint 55 millió embert érint világszerte. Szerencsére léteznek olyan praktikák és életmódbeli változtatások, amelyek hozzájárulhatnak a mentális frissesség és az agy egészségének megőrzéséhez.

Ebben a cikkben több praktikát is összegyűjtöttünk, amelyeket az idősek könnyedén beépíthetnek az életükbe a demencia megelőzése érdekében.

A táplálkozás és az Omega-3 zsírsavak szerepe

Az étrend kulcsfontosságú szerepet játszik a demencia megelőzésében. Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, például tőkehal, lazac, dió hozzájárulhatnak az agy egészségéhez. Az idegrendszeri megbetegedések egyik lehetséges kiváltó oka az omega-6/omega-3 arányának eltolódása illetve az omega-3 zsírsav csökkent bevitele lehet.

Emellett fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása is, melyek antioxidánsokkal és vitaminokkal segítik az agy működését.

A fizikai aktivitás és a demencia között is összefüggés lehet

A rendszeres testmozgás és agyfittség fenntartása is kulcsfontosságú. A mozgás javítja a véráramlást, az agyi oxigénellátást, és növeli az agyi működést. Az idősek számára ajánlott a sétálás, könnyű tornagyakorlatok, és akár a tánc is. Az agy edzése olyan fontos, mint a testé. Az időseknek érdemes szellemi kihívások elé állítani az elméjüket. Például új nyelvek (vagy idegen szavak) tanulásával, keresztrejtvények megoldásával, vagy művészeti tevékenységekkel. A lényeg, hogy mindig aktívak maradjanak szellemileg, ez is hozzájárulhat a demencia megelőzéséhez.

A szociális elszigeteltség a demencia melegágya

A társas kapcsolatok ápolása, barátokkal, családdal való időtöltés segíthet megelőzni a szociális elszigeteltséget, ami demencia kockázatot jelenthet. Ha nincs kivel beszélgetni, idősek klubja, piacozás, szomszédolás is sokat segít a szociális élet fenntartásában.

Ahogy sok más kórképnél, a demencia esetében is fontos, hogy időben ismerjük fel a problémát

Rendszeres orvosi vizsgálatokkal és az egészségi állapot monitorozásával időben vehetjük észre a problémát. A korai észlelés és kezelés segíthet csökkenteni a betegségek kockázatát. Már az első jeleket érdemes az orvos felé kommunikálni, mivel korai fázisban nagyobb esély van a szellemi hanyatlás csökkentésére.

Bár sok demencia esetében nincs specifikus gyógyszer, egyes kiegészítők, például B-vitaminok és omega-3 kiegészítők hasznosak lehetnek. Az életmódbeli változtatások és a tudatosság alapvetőek a demencia megelőzésében. A fenti praktikákat könnyedén beilleszthetik az életükbe, és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hosszú és egészséges időskort éljenek.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...