Orbán soha nem táncolt még így: kirúgott a hámból a kormányfő

Orbán úgy táncol, ahogy fütyülnek neki.

Orbán Viktor nem táncol úgy, ahogy Brüsszel fütyül. Ez a Fidesz legújabb és talán legtöbbet hangoztatott tételmondata. A magyar kormányfő mégsem táncolt még soha azelőtt akkora intenzitással, mint most.

Mindenekelőtt üzenjük Brüsszelnek, hogy ne fütyüljön:

Ha már túl vagyunk az – egyébként zseniális film – jelenetén, nézzük meg, miért is füttyög nekünk Brüsszel!

Az EU-tagállamoknak át kell ültetniük az EU jogszabályait a saját jogrendszerükbe, és meg kell felelniük az EU által meghatározott szabályoknak. Magyarország esetében az EU-tagság számos gazdasági és politikai előnnyel jár, például az uniós források és a piachoz való könnyebb hozzáférés.

Mindezt akkor is tudtuk, amikor csatlakoztunk ehhez a közösséghez, élvezve annak minden előnyét. Vidékfejlesztés, kultúra, munkahelyek, számtalan EU-s forrás érkezett ezekre.

Nem azért kaptuk ezeket a pénzeket, hogy aztán füttyögjön nekünk az EU, mi pedig táncoljunk, hanem mert nincs külön EU. Nem létezik különálló „Brüsszel.” Ezt csak Orbán akarja elhitetni velünk. Egyetlen közösség van, amelynek mi is részei, formálói vagyunk. A mi képviselőink is ott ülnek, a mieink is szavaznak, sőt, a soros elnökséget is betölti Hazánk.

Ha valamely tagállam nem veszi tudomásul a közös politikai döntéseket, úgynevezett szankciókra számíthat. Ha például a politikai döntés az, hogy óvodafejlesztésre szétdob az EU forrásokat, de azt a magyar kormány ehelyett túlárazott sportlétesítményekre költi, akkor számíthat rá, hogy a következő pénzt már nem kapja meg. A korrupció miatt. Miért adna német-holland-osztrák stb. hozzájárulásból az európai közösség pénzt, ha azt az Orbán-kormány ellopja?

Az EU nem kizárólag gazdasági közösség. A szabad mozgás, munkavállalás mindannyiunk számára elérhető. Éppen ezért nem megengedhető, ha egy másik tagállambeli utazó Magyarországra jön, (vagy akár munkát vállal itt) és valamilyen jogsérelem éri, itt ne úgy vizsgálják meg a panaszát, mint más tagországokban. Ezért szükséges az egységes döntéshez való alkalmazkodás.

Ez minket is véd, hiszen ha a magyarok átjárnak „osztrákba” dolgozni, és ott azt mondanák nekik, hogy magyarokat nem alkalmaznak, akkor ők is szankciókra számíthatnának az EU-tól, vagyis mindannyiunk közösségétől.

Orbán nekünk akar fütyülni, de valójában ő most úgy táncol, ahogy eddig soha

A miniszterelnök imádja a labdarúgást, ezért egy focis példán keresztül mutatjuk be, mi is a legnagyobb veszélye a Fidesz jelenlegi kommunikációjának.

Minden játékosnak van saját focicsapata. Valaki a Fradiban játszik, valaki az Újpestben, valaki az MTK-ban. Amikor azonban foci világbajnokságot tartanak, innen-onnan kerülnek a válogatottba játékosok. Képzeljük csak el, ha egy diósgyőri futballista a magyar válogatott tagjaként elkezdene a diósgyőri csapatában kígyót-békát mondani a válogatottra, amelynek ő is tagja, vajon mit szólnának majd a többiek? Lehet, hogy a diósgyőri csapattársai büszkék lennének rá, amiért nem úgy táncol, ahogy a válogatott fütyül, de vajon a nagycsapat is együttműködne vele a továbbiakban?

Továbbmegyünk: mi van akkor, ha ez a játékos a magyar válogatotti szerepe ellenére csereként ott van a kínai, a török vagy az orosz válogatottban is? Nem zárná ki ezt az embert a soraiból a magyar csapat?

Orbán jelenleg úgy táncol, ahogy fütyülnek neki. Nem Brüsszel füttyög, nem az EU veri fel itt a csendet, hanem Orbán idegen-ligás barátai. Ezzel a tánccal azonban csak azt éri el, hogy kitáncoltat minket a saját csapatunkból. Azt viszont nem fogjuk hagyni, mert mi vele ellentétben büszke európaiak vagyunk!

Jabronka Richárd

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...