Kártyás fizetés a kisboltban: ezért mérges rád a kereskedő

Kártyás fizetés: nem örül neki a kereskedő.

A járvány óta megszokhattuk, hogy a kártyás fizetés életünk részévé vált. Mindenütt fizethetünk bankkártyával, mivel ez általánosan kötelező az online pénztárgéppel rendelkezők esetében. Mégis azt tapasztaljuk, egyre többször, hogy a kiskereskedő nem örül, ha ezt tesszük.

A kártyás fizetés több ízben is lehúzza a kereskedőt

A kisboltos vagy a büfés a kártyánkat húzza le, a kártya viszont őt, nem is akárhogyan. Lúdas Matyi szerűen, háromszor veri rajta vissza a költségeket. A g7.hu precíz cikkben szedte össze, mennyi helyre kell fizetnie egy kis értékű vásárlásnál a boltosnak, ha csak egy 200 forintos ásványvizet akarunk kártyával kifizetni. Érdemes a teljes cikket is elolvasni, mi most kiragadunk egy kis részletet belőle:

„Amennyiben a büfés nem pont azzal a bankkal állt kártyaelfogadói szerződésben, amelyik az én bankkártyámat kibocsátotta, akkor háromfelé kellett fizetnie:

a saját bankjának, a kártyát kibocsátó társaságnak és az én bankomnak.

Máris látszik, hogy sok a változó az egyenletben, de ha (bank- és kártyanevek nélkül) egy tipikus kiskereskedői szerződést nézünk a legáltalánosabb formában, akkor azt kapjuk, hogy körülbelül 8-9 forintra rúgott a büfés összköltsége. Ez durván 5-6 százaléka a nettó árnak, amely tényleg nagy arány a tipikus kiskereskedői árréseket figyelembe véve.”

Mi ezzel a legnagyobb baj?

A probléma, hogy ha a kereskedők nem akarnak radikálisan árat emelni, (márpedig ezt a jelenlegi magyar megélhetési válságban aligha tudják megtenni) akkor egyre több helyen találkozhatunk újra azzal a jelenséggel, hogy „a kártyás terminál nem működik.” Trükközniük kell, mert ezek a járulékok teljesen kiszipolyozzák őket.

A kormány árstopjai is arra voltak jók, hogy a kereskedőkre hárítsák a plusz terheket. Ha már kötelezővé tették (egyébként vásárlói szempontból nagyon helyesen) a kártyás terminálokat, miért nem vezetnek be a bankok felé valamilyen „stop”-ot? Például, hogy ne dézsmálják meg csak azért a kisboltos bevételét, mert a vásárlói szokások átalakultak, és készpénzt nagyon ritkán használunk a covid óta? Mikor segít nekik a kormány?

Lesz majd egy olyan szürke zóna a kereskedelemben, amely elromlott kártyás terminálokból fog állni. Így a vonatra sietve kiszámíthatatlan, hogy tudunk-e fizetni épp vagy nem. Ha nem akar csődöt jelenteni a kereskedő, kénytelen lesz ilyesmihez folyamodni.

A bankok pedig érintetlenül harácsolják a jutalékot a kis értékű vásárlások után. Ez igazságos? Aligha.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

Jabronka Richárd

loading...