Dobrev Klára és az Árnyékkormány folytatja a programbemutatókat

Dobrev Klára és az Árnyékkormány folytatja a programbemutatókat

Dobrev Klára és az Árnyékkormány folytatja a programbemutatókat.

Nagykanizsán mutatta be Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Szaniszló Sándor, önkormányzati árnyékminiszter és Szitka Péter vidéki önkormányzatokért felelős főtanácsadó az Árnyékkormány önkormányzati és fejlesztéspolitikai programját.

Dobrev Klára arról beszélt, hogyan rabolta el az Orbán-kormány az elmúlt 13 évben az önkormányzatok pénzeit, hatásköreit és hogyan rontotta le a helyi szolgáltatásokat. Az árnyék-miniszterelnök szerint már rég nem a helyi emberek érdekeiről szólnak Orbánék központosított döntései, mert Orbán Viktor gyenge Magyarországot és gyenge magyarokat akar, mert ő csak így lehet erős. Ezért gyengíti az önkormányzatokat!

Dobrev Klára ígéretet tett, hogy a szociáldemokrata fordulat után visszaadják az önkormányzatok hatásköreit például az építéssel kapcsolatos jogköröket és  visszaadják az iskolákat, az egészségügyi és szociális intézményeket és feladatokat is.

Dobrev Klára szerint itt nem lehet megállni. A szociáldemokrata kormány emelni fogja azok fizetését, akiknek a helyi szolgáltatások színvonala múlik. Az árnyék-miniszterelnök eltökélt célja, hogy megfordítja azt az ördögi kört, amellyel az Orbán-kormány fenntartja az olcsóságot. Dobrev Klára arról beszélt, a közszférában a fizetésemelés valójában az egész ország érdeke, mert ha az állam rendesen megfizeti a saját alkalmazottait, akkor az maga után húzza a versenyszférában kifizetett fizetéseket is.

Az önkormányzati fejlesztések kapcsán Dobrev Klára átláthatóságot ígért, és bejelentette, hogy ennek az első lépése lesz az Európai Ügyészséghez történő magyar csatlakozás. Majd a szociáldemokrata kormány felül fogja vizsgálni az Orbán-kormány összes fejlesztési tervét és pályázatát a legutolsó alvállalkozóig, hiszen ezek teljes titokban, társadalmi egyeztetés nélkül készültek el.

Szaniszló Sándor önkormányzati árnyékminiszer részleteiben mutatta be az Árnyékormány önkormányzati és fejlesztéspolitikai programját. A szociáldemokrata kormány:

  • megerősíti az önkormányzatok adókivetési jogát, hogy a helyi emberek adói minél nagyobb arányban helyben, az önkormányzatoknál maradjanak,
  • vissza fogja adni a településeken zajló beruházások feletti rendelkezés teljes jogát,
  • vissza fogja adni az önkormányzatok településrendezési és építés-szabályozási hatáskörét is,
  • azoknak a településeknek, amelyek akarják és képesek is saját maguk fenntartani, vissza fogják adni az általános iskoláikat,
  • át fogja alakítani a szociális ellátórendszert: a gyermekvédelem és az idősellátás a települések, míg a fogyatékosellátás a járások, illetve a megyék szintjén működik majd,
  • garantálni fogja, hogy sokkal több helyi népszavazás lesz. Nem épülhetnek sem akkumulátorgyárak, sem zömében vendégmunkásokat alkalmazó üzemek a településekre a helyi emberek többségi beleegyezése nélkül.

Szitka Péter arról beszélt, hogy egy szociáldemokrata kormány elsődleges célja lesz, hogy segítse a falvakat a vidéki életforma megtartásában, fenntartható fejlesztésében, megállítva az elvándorlást, a vidéki népesség elöregedését. Ehhez támogatni fogják a helyi termelést és feldolgozást az agrárgazdaságban. Minden településnek jár a megfelelő infrastruktúra, ezért a szociáldemokrata kormány fejleszteni fogja az úthálózatot. A szociáldemokrata kormány vállalja, hogy a gazdasági érdekképviseletekkel, civil szervezetekkel, területi önkormányzatokkal, a tudományos élet és a közintézmények képviselőivel, illetve a kisebbségi önkormányzatokkal egyeztetve fog dönteni a fejlesztési források elosztásáról.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...