Temetés: belerokkanunk – az Orbán-kormány a halál vámszedője

A temetés költsége az egekbe rúg Magyarországon.
Grafika: ellenszel.hu

Temetkezési szervezetek közös kampányt indítanak azért, hogy „segítsenek megérteni,” milyen hatásai lehetnek, ha a temető helyett a családi otthonban helyezik el az urnákat. Egy temetés azonban nagyon drága.

A temetkezési szervezeteknek figyelembe kell venniük azt a tényt is, hogy az Orbán-kormány (többek között) a halál vámszedője is. Egy temetés 27%-os ÁFA-terhet jelent, csak úgy, mintha alkoholt vásárolna az ember. Ugyanannyit kér belőle a kormány. Orbánéknak a halál is jó biznisz. A KSH adataiból is világosan látható, hogy az elmúlt öt évben 60%-kal drágult egy temetés.

Ennek kapcsán Gy. Németh Erzsébet szociális- és nyugdíjügyi árnyékminiszter is közleményt adott ki.

„Árnyékkormány: Azért viszik haza az urnákat, mert a halált is súlyosan adóztatja az Orbán-kormány – Csökkenteni kell a temetkezés áfáját!

A megélhetési válság egyik szomorú következményéről nyilatkoztak temetkezési szervezetek: tízezrével viszik haza a gyászolók elhunyt szeretteik urnáit, mert a hamvasztás után már nem marad pénzük az urnák eltemetésére. A temetkezést ugyanis az Orbán-kormány világrekorder, 27 százalékos áfája sújtja.

Az Árnyékkormány szerint nem nyerészkedhet többé az Orbán-rendszer a magyar emberek halálán és a hozzátartozók gyászán, ezért 5 százalékra kell csökkenteni a temetkezés áfáját. Egy szociáldemokrata kormány szerint a magyar emberek elegendő adót fizetnek életükben ahhoz, hogy az áremelésekkel sújtott fizetésükből és nyugdíjukból már ne kelljen ilyen brutális adót fizetniük a szeretteik eltemetése után. Minden magyarnak joga van ahhoz, hogy méltó temetéssel búcsúzzon el a hozzátartozóitól, ez nem válhat luxussá” – zárja sorait Gy. Németh Erzsébet.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...