Nagyon kínos helyzetbe hozta a török elnök Orbánt

A Fidesz népszavazást tartana az EU-ból való kilépésről.

Kínos helyzetbe hozta Erdogan Orbánékat: elindította a svéd NATO-tagság ratifikációját a török parlamentben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kezdeményezte a török parlamentnél a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló szavazás elindítását. A fejleményt a török elnöki hivatal tette közzé, de további részleteket nem közöltek, írja a hvg.hu.

A svéd miniszterelnök, Ulf Kristersson a közösségi médiában üdvözölte a fejleményt: „Most már a parlament dolga, hogy rendezze a kérdést. Várjuk, hogy NATO-tagok lehessünk.”

Svédország – Finnországgal együtt – röviddel az ukrajnai orosz invázió megindulása után kérte felvételét a NATO-ba. A csatlakozáshoz mind a 31 tagország egyhangú szavazata kell, mindkét nemzetnél Törökország és Magyarország volt az, amely hosszú hónapokig blokkolta a folyamatot. A finnek csatlakozását végül előbb a magyar, majd a török kormány is megszavazta márciusban, a svédeket azonban azóta is csak várattuk.

Erdogan azzal a váddal blokkolta a svéd csatlakozást, hogy az ország nem lép fel elég szigorúan a kurd fegyveresek és más, Törökország szemében fenyegetést jelentő csoportokkal szemben. Emellett felháborodtak a svédországi Korán-égetésen is (melyet egy olyan férfi talált ki, aki korábban egy orosz propagandaoldalnak is dolgozott). Erdogan ugyanakkor júliusban arról beszélt, hogy nem fogja megakadályozni a svédek csatlakozását a katonai szövetséghez.

A magyar kormány folyamatosan kevéssé reális kifogásokkal halogatta a ratifikációt. Legutóbb egy 2019-es, iskolai tananyagként vetített svéd kisfilmre fogták a halasztást, mert abban a filmben arról volt szó, hogy Magyarországon 2010 óta folyamatosan romlik a demokrácia helyzete.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...