Mérgező edények lehetnek az otthonodban: kiadták a riasztást

Mérgező edények: a te otthonodban is? A képünk illusztráció.
fotó: ellenszel.hu

Mérgező edények lehetnek a Te otthonodban is. Egy olyan figyelmeztetést adtak ki, amit érdemes nagyon komolyan venni. Cikkünk a The Guardian nevű nemzetközi lap írása alapján készült.

Az üzletek továbbra is árulnak bambuszpoharakat, amelyek esetleg szennyezhetik az ételeket vagy italokat. Magyarországon is gyakoriak ezek.

Jótékonysági szervezetek és kereskedők „környezetbarát” bambuszpoharakat és gyerek-étkészleteket értékesítenek. Noha figyelmeztetések szerint a természetünk védelmére hivatkozó állítások megtéveszthetik a vásárlókat. A termékek ugyanis egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

A bambusz „környezetbarát” poharakat általában azzal hirdetik, hogy hozzájárulnak a bolygó védelméhez. Általában nem újrahasznosíthatók. A szabályozók figyelmeztetnek, hogy a zöld állítások megtéveszthetik a fogyasztókat, akik fenntarthatónak gondolják a termékeket.

Az Egyesült Királyság Élelmiszerbiztonsági Hatósága (FSA) azt mondta, hogy júniusban tanácsot adott az eladóknak, hogy vonják vissza a termékeket, és további értékesítés már törvénytelen lenne.

Annak ellenére, hogy tilos, a bambusz- és műanyagtermékek továbbra is széles körben elérhetők az interneten, beleértve a gyerekpoharakat és tányérokat is. Általában bambuszból készülnek, melamin-formaldehid gyanta hozzáadásával, és műanyagnak látszanak.

Hiába a mérgező edények, poharak, számos online kiskereskedő továbbra is árul gyerekeknek szánt bambusz- és melamintányérokat

Mérgező edények: bambuszból készült poharak.

Bambusztermékekkel kapcsolatos aggályok merültek fel 2019 novemberében, miután a német Szövetségi Kockázatértékelő Intézet által végzett tesztek azt állították, hogy a „bambooware” termékekből melamin és formaldehid szabadulhat fel, amikor forró italokkal, például teával, kávéval vagy csecsemőtápszerrel töltik meg. Azt mondták, hogy bizonyos poharakból a formaldehid kibocsátása meghaladja a tolerálható napi bevitelt 30-szor a felnőttek esetében és 120-szor a kisgyermekek esetében.

Ezekből a bambusztermékekből nincs akut egészségügyi kockázat, de a megnövekedett melamin és formaldehid szintekkel való ismétlődő érintkezés egészségügyi kockázatot jelenthet, a melamint pedig vesekárosító hatásokhoz kapcsolták.

Gyermekek számára is gyártják ezeket.

Az Egyesült Királyságban az FSA júniusban azt mondta, hogy egy független tudományos tanácsadó testület arra a következtetésre jutott, hogy a bambusz kompozit poharakból való formaldehid és melamin migrációja potenciális kockázatot jelent az emberi egészségre, és szükséges egy alaposabb kockázatelemzés. Ha tehetjük tehát a mérgező edények elkerülése lehet a legjobb védekezés.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide! (A főképünk illusztráció, általános edényeket tartalmaz, nem a cikkben szereplőket.)

loading...