Gyurcsány Ferenc erős és őszinte ünnepi beszédet mondott

Gyurcsány Ferenc ünnepi megemlékezése.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció a városligeti ’56-os emlékműnél emlékezett az ’56-os forradalom és szabadságharc hőseire október 23-án.

A megemlékezésen Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke mondott beszédet.

Részletek a beszédből:

„Ha az ünnep igazi, akkor meleg szeretettel költözik be a szívünkbe. Értjük, miből táplálkozik, mit jelentett az akkoriaknak és a maiaknak. Ha az ünnep közös, akkor egyesít minket.

Gyurcsány Ferenc: Október 23-al kapcsolatban azonban gondban és bajban vagyunk évek óta

Először elkezdtük külön ünnepelni azt, ami a közös múltunkra emlékeztet. Aztán falakat is húztunk. Utána gondolatainkban, lelkünkben is mást gondoltunk róla. Ha ez az ünnep, akkor megrendülve mondhatjuk, hogy október 23-a megszűnt közös nemzeti ünneppé válni.

Ma megemlékezik a hivatalosság és tőlük távol mindenféle értelemben megemlékeznek az ünnep őrzői, mi. 

Vannak, akik eltolják maguktól az ünnep üzenetét, kifordítják azt, hamisítják. Ez a jeles nap ma nem egységes. Az ünnep tükrében nézzük a mát, a ma tükrében nézzük a történteket. A ma hatalmon lévők azt mondják, hogy akkor történt valami ezért és azért. Mi pedig azt mondjuk, hogy akkor az történt, és ma is az történik, hogy:

Akkor is Nyugat volt a remény, hogy egy függetlenebb ország legyünk. Annak idején is a Szovjetunió, ma pedig Oroszország jelenti a fenyegetést a szabadságra. Akkor is függetlenséget veszélyeztetett Oroszország, és ma is ezt teszi Ukrajna esetében. A mostani hatalom is a Nyugatot hibáztatja, Brüsszelt, ahogy anno a Nyugatot a szovjet vezetés.

Ők azt mondják, hogy az azonnali béketárgyalások jelentik a nyugalmat, mi pedig nem hisszük, hogy a pesti srácok ’56-ban tárgyalásokat akartak volna folytatni az agresszorral. 

Ha egyszer más lesz a világ, újra közössé kell tennünk október 23-át.”

Ezután a Demokratikus Koalíció politikusai, többek között Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, a DK alelnöke, Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója, országgyűlési képviselője, Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője, Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter, Barkóczi Balázs oktatási árnyékminiszter, Gréczy Zsolt, a DK országgyűlési képviselője koszorút helyeztek el az emlékműnél.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...