Szinte hihetetlen fordulatot tartogat az időjárás

Friss időjárás: Nagy széllel érkezik a nyári meleg október végére

Szinte hihetetlen fordulatot tartogat az időjárás. A mostani hajnali fagyok után 180 fokos fordulatot vesz az időjárás. Trópusi éjszaka váltja a fagyos hajnalokat.

A hét eleji hidegebb időt és hajnali fagyokat követően pénteken újra nyárias melegben lehet részünk a legfrissebb előrejelzések szerint.

Szerdáig hűvös, száraz légtömeg alakítja időjárásunkat: délutánonként csak 11-17 fok közötti maximumokat mérhetünk. A hajnali, kora reggeli órákban pedig kedden és szerdán is többfelé lehet gyenge fagy, a szélcsendes, derült völgyekben -3, -5 fok sem kizárt.

A hét közepétől azonban változik a helyzet. Skandinávia fölött egy anticiklon erősödik meg, miközben Nyugat-Európát az Atlanti-óceán felől egy aktív, nagy kiterjedésű ciklon éri el. Ennek a ciklonnak az előoldalán délire forduló áramlással szinte beözönlik majd a meleg levegő térségünkbe. Ennek köszönhetően az éjszakák jelentősen megenyhülnek, a nappali felmelegedés pedig több fokkal erősödik.

Csütörtökön az ország nagy részén már 18-24 fok várható, északon, északkeleten ennél azért még hűvösebb lesz, 10-17 fokra készülhetnek az itt élők.

Pénteken már csak egészen északon-északkeleten maradhat 20 fok alatt a csúcshőmérséklet, az ország nagy részén 21-27 fok várható, sőt délen 28 fok sem kizárt. Mindehhez az ország nagy részén erős, a Dunántúlon helyenként viharos déli-délnyugati szél fog társulni.

Trópusi éjszaka

Csütörtök hajnalban északkeleten még lehet gyenge fagy, máshol már nem fog fagyni. A péntekre virradó éjszaka az ország nagy részén már kifejezetten enyhe időt hoz, az ország északkeleti felén lesznek olyan helyek, ahol éjjel emelkedni fog a hőmérséklet. Az északkeleti harmadban 7 és 12, máshol 13 és 19 fok között alakulnak a minimumok.

A fagyos hajnalokat követően szombat hajnalban akár egy póló vagy vékony pulóver is elegendő lehet:

a jelenlegi számítások szerint az ország délkeleti felén nagy területen 20 fok körül, kevéssel 20 fok fölött maradhat a legalacsonyabb hőmérséklet.

A szokatlanul magas éjszakai hőmérsékletek alakulásában az egyik kulcsszerepet az erős déli-délnyugati szél játszhatja.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...