Mi a teendő fájdalmas hólyagok, afták megjelenése esetén?

Mindannyian ismerjük a nyelven vagy a szájnyálkahártyán megjelenő hólyagok problémáját, amelyek nemcsak fájdalmasak, de ebből kifolyólag gyakran az étkezést is ellehetetlenítik. A gyulladt hólyagocskák nagyon intenzív panaszt okozhatnak, ehhez elegendő, ha hozzájuk ér egy ételdarab vagy épp a fogunk rágás közben.

 

Milyen tünetekben nyilvánulhatnak meg?

 

A gyakran megjelenő, rendszeresen visszatérő afták, hólyagok mielőbbi kivizsgálása javasolt, ezt megtehetjük egy állapotfelméréssel a Budapest Dental fogászaton, ezáltal tippeket kaphatunk a fájdalom enyhítése, illetve a gyorsabb gyógyulás érdekében. Bár a kiváltó okok általában nem ismertek, megjelenésükben szerepet játszhat vitaminhiány, felborult hormonháztartás, legyengült immunrendszer, illetve bizonyos emésztőrendszeri megbetegedések egyaránt. Okozhatják baktériumok és vírusok is.

 

Előfordulhatnak fogászati beavatkozásokat követően is, hiszen ilyenkor a nyálkahártya könnyen megsérülhet, ebből kifolyólag meggyengülhet a védelem is, ugyanakkor a szuvas fog kezelése során a kórokozók szétszóródhatnak, s így megfelelő alapot adnak a gyulladásoknak, fájdalmas hólyagok kialakulásának.

 

Az erre való érzékenység sajnos öröklődhet is, ha tehát a családban gyakoriak az aftás panaszok, több családtagnál tapasztalhatók hasonló problémák.

 

Eleinte még nem látni hólyagokat, viszont tapasztalható égő érzés, néhány nap elteltével azonban fájdalmas fekélyek alakulhatnak ki, melyek környékén egy piros udvar látható. A nyilvánvaló panaszok mellett sajnos levertség, rossz közérzet is jelentkezhet, és ami talán a legrosszabb, hogy az afta az evést, ivást is megnehezíti.

 

Milyen típusai ismertek?

 

Megkülönböztetünk kisebb, nagyobb és egészen apró, tűszúrásszerű fekélyeket. A kis aftákat szokás Mikulicz-típusnak is nevezni, melyek jellemzően fiataloknál jelentkeznek, kisebb csoportokban alakulnak ki, melyekből hólyagok nem, hanem egyből fekélyes képződmények jönnek létre. Nagyrészt két hét gyógyulási idővel kell számolni.

 

Az úgynevezett Sutton-afta már jóval nagyobb fekélyt jelent, méretéből adódóan ijesztőbb, s akár összetéveszthető szájüregi daganattal is. Ez esetben a gyógyulási idő akár egy, másfél hónap is lehet, vagy még több.

 

A harmadik csoportba a Cooke-afták tartoznak, melyek általában idősebb pácienseknél tapasztalhatók. A tűszúrásszerű fekélyek könnyen összetéveszthetők a herpeszes nyálkahártya-gyulladással.

 

Hogyan kezelhetők?

 

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő oldatokkal, fertőtlenítő hatású szájvízzel, illetve fontos a vitamin- és nyomelempótlás. Különösen a B-vitaminok, a folsav és a vas pótlása. Ezenkívül lényeges, hogy a mechanikai irritációért felelős tényezőket is megszüntessük, mint letört fog, rossz tömés.

 

Bár a kiváltó okot nem szünteti meg, a fájdalmat enyhíti és a gyógyulást gyorsítja a soft laser kezelés. A laser a szövetekben gyulladáscsökkentő és regeneratív hatású. Így megfelelő kezelési lehetőséget jelent a szájnyálkahártya gyulladásos megbetegedései során.

 

Érdemes mielőbb bejelentkezni egy gondos állapotfelmérésre, melynek keretein belül feltérképezhetők a problémák és elindítható a laser terápia is.loading...