Melyek a legjobb bojlik?

Milyen bojlik jelenthetik a nyerő választást, ha eltökélt szándékunk akár életünk halát horogra csalni a következő horgászat alkalmával? Mi mindenre figyeljünk, hogy a leginkább kézenfekvő csali kerüljön felkínálásra?

Fogós kérdések ezek, amennyiben sikeresek szeretnénk lenni a vízparton. Szerencsére a megfejtés korántsem bonyolult, csak ismerni kell néhány döntő fontosságú faktort. Ezekről lesz szó a bejegyzésben.

Miért lehet eredményes a pontyhorgászat bojlik használatával?

Természetesen azért, mert a pontyok imádják ezt a típusú csalit. Pláne akkor, ha megszokják a fogyasztását. Onnantól kezdve nem túlzás azt állítani, hogy létezni sem nagyon tudnak nélküle. Vagy legalábbis nem akarnak.

Ezért olyannyira népszerűek például a Fishinda bojlik kategóriájában lévő termékek is a horgászok körében. A horogra rögzített csalik ezen típusa kiváló beltartalommal rendelkezik, miközben ízekben is erős.

Márpedig ez igencsak ellenállhatatlan kombinációt jelent. Olyan, mintha a halak koncentráltan megkapnák mindazt, amit keresnek bármilyen táplálékban. Úgyhogy nem is nagyon tudnak ellenállni.

Melyek a legjobb bojlik közös sajátosságai?

Igencsak összetett maga a kérdés, úgyhogy nem is nagyon lehet rá pár szóban válaszolni. De mindenekelőtt az a lényeges, hogy ízekben, aromákban és összetevők tekintetében tükrözniük kell a hal természetes táplálékát.

Számítanak a színek, valamint a méretek is. Sötét vizekben például a fehér, a sárga vagy a piros árnyalatokban tükröződő variációkat hamarabb észrevehetik a pontyok, mint a kevésbé jól látható verziókat.

Az sem elhanyagolható faktor, hogy a horoghoz erősített csali valamiképpen legyen szinkronban a hal természetes táplálékával. Tipikus példa erre, hogy kagylóban bővelkedő vízterületeken rendre jól teljesítenek a halas-kagylós ízesítésű variációk.

Mi a bojlik horogra tűzésének leginkább bevált módja?

A helyes kifejezés nem is annyira a tűzés, inkább a fűzés. Magyarul a horog kötésénél figyeljünk rá, hogy lógjon le róla egy úgynevezett hajszálelőke. Erre kell felfűzni a csalit, illetve a csalikat.

Így a hal anélkül szippanthat rá a felkínált elemózsiára, hogy idő előtt gyanút fogna. Ráadásul a csalizás sem jár együtt kellemetlenségekkel, és az egyébként kemény golyókkal sem gyűlik meg a bajunk, miközben a horogra akarnánk valahogy rábűvészkedni őket.

Fontos szempont még, hogy a felkínálás a vízoszlop melyik rétegében történik. Van, amikor közvetlenül a fenéken működik legjobban a dolog. Iszaposabb mederfenék esetében viszont nem árt, ha néhány centiméternyit meglebegtetjük a csalit.

Összefoglalva, ahogyan sok egyéb műfaj, bizony a bojlival történő peca is sok-sok teszteléssel jár együtt. Addig kell kísérletezni és próbálgatni, amíg az adott vízen és adott napon legjobban működő varációt megtaláljuk.loading...