Egy népszerű szakma: a bolti eladó

Azok, akik szívesen foglalkoznak emberekkel, és van némi kereskedői vénájuk is, gyakran választják a bolti eladó szakmát. A legújabb képzések akár 3 hónap alatt is elvégezhetők e területen, ráadásul specializálódni is lehet. Mutatjuk a részleteket.

 

Szakmaszerzés könnyedén

 

Látható, hogy a kereskedelem egy olyan terület, amelyet a Covid sem tudott kikezdeni – ezért nem is csoda, hogy sokan döntenek úgy, hogy bolti eladóként helyezkednek el. Ma már nemcsak élelmiszer bolti eladó végzettséget lehet szerezni, hanem jelentkezhetünk drogeristának, műszaki cikk eladónak és akár ruházati eladónak is.

 

Érdemes szétnézni az Alfakapos.hu kereskedelmi tanfolyamai között, ha célunk, hogy minél előbb elhelyezkedhessünk boltosként. Itt ugyanis olyan képzések indulnak távoktatásos formában, amelyek 3 hónap alatt teljesíthetők. A képzési díj megfizethető, és sikeres szakképesítési vizsga esetén államilag elismert bizonyítványt is kapunk.

 

Előfeltétele nincs a jelentkezésnek, csupán alapfokú végzettség szükséges és egészségügyi alkalmasság. Az órák minden héten online vannak, a tananyagokat elektronikus és nyomtatott formában is biztosítják.

 

Megéri jelentkeznie azoknak, akik szívesen dolgoznának a kereskedelem területén akár ruhaboltban, akár élelmiszerüzletben, akár műszaki áruházban beosztottként.

 

További lehetőségek

 

Ha valakinek már van bolti eladó végzettsége, és szeretne feljebb lépni a ranglétrán, akkor neki az üzletvezetői képzés való. Ennek feltétele, hogy legyen szakmai előképzettségünk és érettségink is.

 

Manapság sokan iratkoznak be erre a tanfolyamra is, hiszen ez is pár hónap alatt teljesíthető, és a szakképesítő bizonyítvány megszerzése után boltvezetőként is lehet dolgozni. Míg élelmiszer vagy műszaki cikk eladóként a legfőbb tevékenység a vevők udvarias kiszolgálása, a pénztárgép kezelése vagy az árufeltöltés, addig üzletvezetőként már nagyobb felelősséggel járó feladatokat is végezhetünk.

 

Az üzletvezető felel ugyanis a beszerzésekért, ő dönt számos helyzetben, sőt a munkatársakat is ő választja ki. Fizetése is nagyobb, mint a bolti dolgozóknak.

 

Ha pedig valakinek azért lenne szüksége erre a végzettségre, mert saját üzletének irányítását szeretné végezni, de nincs előképzettsége, annak jó hírünk van: az Alfakapos.hu oldalán 2in1 képzések is indulnak, azaz egyszerre lehet megszerezni a bolti eladó és az üzletvezető képesítést is!

 

Kinek éri meg jelentkezni?

 

Fontos, hogy azok, akik a kereskedelemben dolgoznak – akár eladóként, akár üzletvezetőként – rendelkezzenek bizonyos tulajdonságokkal. A legfontosabb az empátia, a jó kommunikációs készség és a segítő attitűd megléte.

 

Nagyon lényeges a türelem is: ruházati eladóként gyakran kell visszapakolni a polcra a ruhákat, műszaki eladóként akár ötször is el kell magyarázni valakinek, hogyan működik egy készülék. Az élelmiszerboltokban dolgozók esetében is tudni kell udvariasan bánni a vevőkkel.

 

Ha megvannak benned a fenti képességek, és jó szakmát szeretnél, akkor jelentkezz bátran valamelyik tanfolyamra!loading...