Novák Katalin elnök asszonynak gőze sincs erről az 5 feladatról

Novák Katalin államfő a képen.

Novák Katalin az első olyan köztársasági elnök, aki úgy tölti be a tisztségét, hogy közvetlenül az állampárt (vagy a kormánypárt) küldte a Sándor-palotába.

Mi is a köztársasági elnök feladata?

Az Ellenszél összegyűjtött 5 olyan feladatkört, ami ugyan Novák Katalin hivatalához tartozik, az államfőnek még sincs gőze róla. Ha mégis van, akkor a megfelelési kényszer miatt nem úgy látja el azokat, ahogy illene.

  1. Képviseli a magyar államot: Novák Katalin esetében ezt a részt úgy fordíthatnánk le magyarra és igazra, hogy „képviseli a Fideszt.” Neki egészen mindegy, hogy milyen csoportok tiltakoznak az országon belül, maximálisan idomul az Orbán-kormány akaratához.
  2. Részt vehet és felszólalhat az Országgyűlés és az országgyűlési bizottságok ülésein: tekintettel az előző pontban említett elemekre, aligha várhatjuk Novák Katalintól, hogy meghallgassa a bizottságokban zajló érveket-ellenérveket egy törvénymódosításról. Főleg azért nem, mert ahogy azt korábban az Ellenszél is megírta, Pintér Sándor meg sem jelenik az ülésen, ahol meghallgatnák őt lélegeztetőgép-mutyi ügyben. Miért várnánk hát el a köztársasági elnöktől, hogy ott legyen?
  3. Népszavazást kezdeményezhet: számos olyan ügy van, amely kapcsán érdemes lenne népszavazást tartani. El tudjuk képzelni azt a szituációt, amikor Novák Katalin a tanárok követeléseit meghallgatva kezdeményez egy ilyet? Nem? Mi sem.
  4. Gyakorolja az egyéni kegyelmezés jogát: nagyon fontos feladat. Az államfőnk gyakorolta is már. A baj csak az, hogy a szélsőségesek megszólítása miatt, nem pedig azért, mert a terrorizmusért elítéltek bűnösségét saját hatáskörben egyértelműen cáfolni tudta.
  5. Dönt mindazokban az ügyekben, amelyeket külön törvény a hatáskörébe utal. Érdekes ez a feladatkör, ugyanis így bármilyen témát át tudnak adni Novák Katalinnak „mosom kezeimet” alapon. Így Végül a kényes ügyekben ő tud dönteni, a Fidesz pedig mondhatja, hogy működik a jogállam, mert nem ők döntöttek róla.

A fentiek értelmében elmondhatjuk, hogy nincs valódi köztársasági elnökünk. Egy fideszes pártkatonánk van, aki drága zongorával, festői környezetben tölti mindennapjait. Valakinek ez biztosan megéri, de azok nem mi, magyarok vagyunk.

loading...