Rossz hírt kapott az Orbán-kormány

Az Európai Bizottság kimondta: Orbán góliát nagyságú hibát vétett.

Rossz hírt kapott az Orbán-kormány az Európai Uniótól. Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke határozottan tagadta, hogy a testület politikai alkut kötne a magyar kormánnyal

A Szabad Európának adott interjúban Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke határozottan tagadta, hogy a testület politikai alkut kötne a magyar kormánnyal. Nem nyitja meg a pénzcsapokat a többéves pénzügyi keret felülvizsgálatának elfogadása fejében.

A biztos az interjúban arról beszélt, a Bizottságnak az volt a célja a kifizetések blokkolásával, hogy Magyarország végrehajtsa a bírói rendszerben és az ügyészség tevékenységében szükséges reformokat. „Hogy miért? Azért, hogy amikor átutaljuk a pénzt, biztosak legyünk benne, hogy az ország képes lesz eljárni a csalás és a korrupció ellen” – mondta. Hozzátette, egy másik feltétel pedig, hogy Magyarországnak gondoskodnia kell az alapvető jogok védelméről.

A Financial Times írt arról brüsszeli forrásokra hivatkozva, hogy az Európai Bizottság november végéig elfogadhatja a jogállamisági reformot. Ezzel a magyar kormány akár 13 milliárd euróhoz férhetne hozzá. A testület – a cikk háromból két forrása szerint – így tenne. Mégpedig azért, hogy cserébe Orbán Viktorék átengedjék a 2027-ig tartó uniós költségvetés emelését. Azt, amiből Ukrajnának is újabb támogatást adna az EU. Később saját – többek között budapesti – értesülésekre hivatkozva lényegében ugyanerről írt a Politico is. A tárgyalásokra rálátó források a G7-nek is megerősítették a hírt.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...