Baján lottót kell feladni a csekkfizetéshez? A polgármester utánajárt

Baján akkor adhatsz fel csekket, ha lottózol is.

Furcsa eset történt Baján. Egy helyi lakos csekket adott volna fel a Postán, de azt mondták neki, hogy ezt akkor tudja megtenni, ha szerencsejátékozik is. Ha tehát kitölt egy lottószelvényt, megteheti, hogy befizesse a villanyszámlát.

Mi történik Baján? Csak akkor fizethet be csekket, ha lottószelvényt is felad?

Meglehetősen furcsa és érthetetlen volt a bajaiak számára is ez a gyakorlat. Miért is tenné függővé a szerencsejáték-feladástól a Posta a csekkbefizetést? Milyen jogalapja lenne erre?

Szerencsére Baján nem rest a polgármester utánajárni a lakosságot érintő kérdéseknek, ezért személyesen hívta fel a Bajai Posta igazgatóját.

Nyirati Klára városvezető az alábbiakról tájékoztatta a lakosságot.

„Kedves Kommentelők!

Felhívtam Geiszinger Istvánt, a Bajai Posta igazgatóját.

A következő információt kaptam:

A Lottózó egy ún. „szolgáltalás a szolgáltatásban”. Azaz: a Lottózó beköltözött a Posta épületébe. Nem csekk befizető hely, hanem lottózó. Egy kedvezmény a lottót vásárlók számára, hogy be tudják fizetni a csekkjeiket- ne kelljen még egyszer sorba állni. Mindez ki is van írva a posta épületében. Az igazgató úr azt ígérte : átgondolják, mit tegyenek, hogy optimális és egyértelmű legyen a szolgáltatás.”

Baján a polgármester járt utána a kérdésnek.

Baján a lottózó helyzete nem egyértelmű a lakosoknak

Ezek szerint tehát a Posta épülete csak helyet ad a lottózónak, amely kiegészítő szolgáltatásként biztosítja a postai ügyintézés egy részét a vásárlóknak. Szerencsére a polgármester tisztázta ezeket a viszonyokat, azonban néhány kérdés az üzemeltető felé még mindig maradt.

  • Ha tisztában van azzal a lottózó, hogy a posta épületében van, miért nem jelzi jól látható helyen azt, hogy NEM a Magyar Posta része, hanem különálló üzleti egység?
  • Mi van akkor, ha egy 18 éven aluli személy akar feladni csekket? Ő egyáltalán nem teheti meg, mert lottózni nem tud az életkoránál fogva. Az egyébként elérhetővé tett szolgáltatást pedig megtagadja tőle a lottózó, amiért nincs jogosultsága szerencsejátékozni?
  • Ha egy másik üzlethelyiség úgy döntene, hogy csekkbefizetést is biztosít a vásárlás fejében, azt megtehetné? Ha igen, akkor egy élelmiszerbolt is köthetne ilyen egyességet a Postával, vagy ez csak a lottózók privilégiuma?

Alapvetően a probléma abban gyökerezik, hogy nem egyértelmű a bajaiak számára a kialakult helyzet. Ha már egy szolgáltatás elérhető, mert a lottózó annak lebonyolítását valamilyen okból kifolyólag vállalja, akkor miért ne lehetne azt feltételek nélkül igénybe venni?

Ezeken a kérdéseken érdemes elgondolkodnia az üzemeltetőnek, mert a fogyasztóknak sem szimpatikus az a gyakorlat, amikor muszáj sorsjegyet venniük, ha nem akarnak újra sorban állni.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...