
A rakott krumpli egy olyan hagyományos étel, amely mélyen gyökerezik a magyar konyhában. Ha a megszokottól eltérőt készítünk, azt is hívhatjuk rakott krumplinak, hiszen más nemzetek konyhájában, például a francia gasztronómiában is megtalálható. Mi most egy egészen új verziót hoztunk el nektek.
Ez az étel nemcsak ízletes, hanem egyszerű elkészíteni, így rendkívül népszerű a családi ebédek és ünnepek alkalmával. A most bemutatott recept sem nehéz, de más, mint az eredeti.
A rakott krumpli elkészítése során általában a krumplikat megfőzzük, majd rétegezzük egy sütőedényben. Itt egyáltalán nem főzzük a krumplit, megspórolva magunknak időt és mosatlan edényeket. Az egyes rétegeket sűrű tejföllel vagy tejszínnel öntjük le, és szórt sajttal megpakoljuk. Nálunk a tejföl nem magában kerül rá, hanem ínycsiklandó fűszerezéssel.
Az igazi magyar rakott krumpli tartalmaz hagymát, fokhagymát, és néhányan még paprikát is hozzáadnak az extra ízért. A főtt tojás és a kolbász sem maradhat ki belőle. Utóbbi kettő ebben a receptben nem szerepel. Lesz benne viszont bacon és egy kis füstölt csülök is (ha van otthon). Olyan praktikákat mutatunk be a receptbe, ami a főzés más területén is kamatoztatható, ezért azoknak is ajánljuk, akik kezdő, hobbiszakácsok.
A rakott krumpli nem szent és sérthetetlen, variáljuk bátran
Ez a rakott krumpli tökéletes választás ha nem tudjuk hirtelen, mit főzzünk. Ugyanúgy megállja a helyét egy egyszerű hétköznapi ebéd vagy vacsora során is. Sok magyar család saját receptjeit őrzi, és mindenki egy kicsit másként készíti el ezt a hagyományos ételt. Mi mégis azt mondjuk, hogy merjünk kipróbálni új dolgokat, mert annak idején Gundel Károly vagy éppen Horváth Ilona is saját kútfőből és mások szokásaiból merített ötleteket.
Egyes változatokban a krumpli helyett más zöldségek, például padlizsán vagy cukkini is szerepelnek. A mi receptünkben maradunk a burgonyánál, de sok más finomság is kerül bele. Nem is szaporítjuk tovább a szót, íme az EllenLábas csatorna rakott krumplija:
Kipróbálnál mellé valami mást is? Ajánljuk ezt a finom sajtgolyós, mustáros ragulevest hozzá.