Izrael 24 órát adott a Gázai övezet északi részének kiürítésére

Izrael válaszcsapásra készül. A képen Daniel Hagari.

A Hamász felelőssége, hogy nem kaphatnak több időt a kiürítésre – nyilatkozta a BBC-nek Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője. Izrael kemény válaszcsapásra készül.

Péntek kora hajnalban Izrael felszólította a Gázai övezet északi részén élő 1,1 millió embert, hogy 24 órán belül hagyja el a területet, és települjenek át a régió déli részére. A Hamász ugyanakkor azt kérte a palesztinoktól, hogy hagyják figyelmen kívül az evakuálási utasítást, és maradjanak otthon. A terrorszervezet eddig is a civilek mögé bújt, mintegy pajzsként használva őket, ez most sincs másként.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres, kérte Izraeltől további részletek megadását a Gázai övezet északi részének 24 órás kiürítéséről. Ez a lépés 1,1 millió embert érint, akiket arra kérnek, hogy a Gázai övezet déli részére települjenek át, ami a Gáza-folyó déli oldalán található. Ebben az időszakban már mintegy 400 ezer palesztin hagyta el otthonát. Az evakuálás célja az, hogy minimalizálja Izrael katonai válaszcsapásainak hatásait a civil lakosságra.

Az ENSZ izraeli nagykövete, Gilad Erdan, kritikusan értékelte a világszervezet reakcióját. Szerinte az ENSZ éveken keresztül figyelmen kívül hagyta a Hamász fegyverkezését és azzal kapcsolatos aggályokat. A szervezet civileket és infrastruktúrát használ fegyvereinek elrejtésére és támadások végrehajtására. „Most pedig az ENSZ inkább oktatja Izraelt, ahelyett, hogy támogatná Izraelt a Hamász támadásai ellen” – mondta a nagykövet.

További cikkeinket itt találod.

loading...