Szokatlanul hideg idő jön

Szokatlanul hideg idő jön

Szokatlanul hideg idő jön jön a következő hetekben Európában, és Magyarországra is megérkezik a lehűlés.

Európa a szezon első hideghullámára készül, miután a hétvégén a hőmérséklet várhatóan jelentősen visszaesik, és hétfőre olyan városokban, mint London és Párizs, a szokásosnál 5-6 Celsius-fokkal hidegebb lehet – írja a Bloomberg.

A Maxar Technologies Északnyugat-Európára vonatkoz időjárás-előrejelzése szerint a 30 éves átlagnál jóval alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani a következő hetekben. Az október 20-i átlaghőmérséklet például 5,3 Celsius-fok körül alakulhat, míg a hosszabb távú átlag 10,4 Celsius-fok.

A télies időjárás egy szokatlanul meleg északnyugat-európai időszakot követ, ami késleltette a fűtési szezon elindulását. Miközben az energiaárak különböző tényezők – többek között az ukrajnai orosz invázió következményei – miatt továbbra is magasak, Európa most felkészületen érkezik a fűtési szezonhoz. A tárolók közelednek kapacitásuk határához, és több ország növelte cseppfolyósított földgáz (LNG) infrastruktúráját, hogy ellensúlyozza az Oroszországból érkező gázáramlás csökkenését. Az ellátási kockázatok azonban továbbra is fennállnak, az infrastruktúrát fenyegető potenciális biztonsági kockázatok és a közel-keleti feszültségek fokozódása miatt.

Az Egyesült Királyságban az időjárás várhatóan jóval hűvösebbre fordul, Dél-Angliában jelentős, akár a hét elejéhez képest 10 Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet is előfordulhat, és az első éjszakai fagyok is megjelenhetnek Közép- és Észak-Angliában.

Bár a jövő hét végére várhatóan enyhül a hideghullám, a hőmérséklet a hónap folyamán valószínűleg kissé az évszaknak megfelelő átlagértékek alatt marad.

Magyarország

Az elmúlt napokban kaptunk egy kis ízelítőt az őszből, a folytatásban azonban újra visszatér a nyárias idő. A csúcshőmérsékletek a hét második felében ismét 25 fok körül alakulhatnak, sőt akár a 27-28 fokot is elérhetjük.

Az ősz azonban nem adja fel, és a friss előrejelzésekből már látszik, hogy egy komolyabb, tartósabb lehűlés van készülőben. Hétvégén, jelen állás szerint vasárnap északnyugat felől egy markáns hidegfront érkezhet meg esővel, széllel, záporokkal. A front mögött 10-15 fokkal hidegebb levegő áramlik be hozzánk. Jövő héten a nappali maximumok bőven 20 fok alá csökkenhetnek és újabb fagyokat is hozhatnak az éjszakák, írja az Időkép.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...