Orbán Viktornak beszólt a világhírű író: ezt mondta neki

Margaret Atwood és Orbán Viktor.
grafika: ellenszel.hu

Margaret Atwood elsősorban „A szolgálólány meséje” szerzőjeként ismert a magyar nyilvánosságban. A világhírű kanadai írónővel a Budapest Fórum konferencia apropójából készített interjút a Partizán. Amikor arról kérdezték, hogy mit mondana Orbán Viktornak, ha tehetné, az írónő két választ is adott.

Először azt felelte, hogy egy történetet ajánlana figyelmébe. Ez pedig nem más, mint az irgalmas szamaritánus története.

Azt is mondaná Orbán Viktornak, hogy aki nem szereti a felebarátját, az nem követi Krisztus tanítását, tehát nem is keresztény.

Miről szól az irgalmas szamaritánus története?

Az irgalmas szamaritánus története egy ismert bibliai példabeszéd, amely az emberi emberség és segítőkészség fontosságát hangsúlyozza. A történetben egy zsidó férfi az úton rablók áldozatává válik, akik kirabolják, megverik, majd hagyják, hogy sebesülten és segítségre szorulva maradjon. Elsőként egy pap, majd egy lévita halad el. mellette, mindketten a vallási méltóságuk ellenére elkerülik a sebesültet, és segítségnyújtás helyett továbbmennek.

Az igazi fordulatot egy szamaritánus férfi képviseli, akit a zsidók idegenként kezeltek és elutasítottak. Ő azonban megáll, gondoskodik a sebesült férfiról, kitisztítja sebeit, beköti azokat, majd egy szállásra viszi, ahol további ápolást és pénzügyi segítséget nyújt neki.

E történet arra emlékeztet minket, hogy a segítőkészség és az emberség nem ismer vallási vagy kulturális határokat. Az irgalmas szamaritánus példamutatóan mutatja be, hogy az igazi jótevő nem az, aki az adott valláshoz vagy néphez tartozik, hanem aki képes az embertársai iránti emberségből és szeretetből cselekedni.

Margaret Atwood ezt a történetet ajánlotta Orbán figyelmébe.

Az interjú itt tekinthető meg:

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...