Orbán Putyinnal fog találkozni Kínában: itt vannak a részletek

Orbán Viktor és Putyin találkozni fognak.
MTI-fotó

Orbán Viktor találkozni fog Vlagyimir Putyinnal Kínában. Ez az ukrajnai háború kezdete óta először történik meg, de most is csak úgy, hogy a magyar miniszterelnök lesz ott egyedül EU-s tagállami vezetőként. A többiek nem akarnak egy levegőt szívni a háború okozójával.

A következő héten Orbán Viktor is részt vesz a Kína által rendezett „Egy övezet, egy út” fórumon. Ezen Vlagyimir Putyin is részt vesz, mert szintén elfogadta a meghívást a rendezvényre.

Pekingben, jövő szerdán rendezik meg ezt az eseményt, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is jelen lesz. A Politico információi szerint ő is elfogadta a meghívást, ahogy jó barátja, Putyin is. A lap információi alapján Orbán lesz az egyetlen uniós vezető, aki részt vesz a találkozón.

Orbán Viktor elmegy, de Kína jól lóvá tette, ezért nem lehet túl boldog

Források szerint Orbán talán nem túl derűs hangulatban érkezik a rendezvényre, mivel a Budapest–Belgrád vasútvonal kínai finanszírozása szinte teljesen leállt. A magyar sajtó szerint ugyanis a kínai vállalkozók képtelenek voltak megfelelni az uniós szabványoknak a vasúti rendszerek szállításában. A miniszterelnök korábban nyilvánosan kifejezte a véleményét, miszerint az EU „jogilag megerőszakolta Magyarországot”.

Ugyanakkor a pekingi kormány bizakodónak tűnik. Wang Yi külügyminiszter múlt héten Szijjártóval közölte, hogy a vasúti projekt továbbra is folytatódik a tervek szerint. Persze ez nem csak Kínán múlik, hanem azon is, hogy képesek-e megfelelni az uniós szabványoknak.

A Politico továbbá felhívja a figyelmet arra is, hogy az eseményen jelen lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök, tehát nem kizárt, hogy Orbán Viktor találkozik vele is a rendezvényen.

Vajon lesz annyi mersze Orbánnak, a béke koronázatlan királyának, hogy megkérdezze Putyint, mikor akar béketárgyalásokat folytatni Ukrajnával? Nagy tételben fogadnánk arra, hogy a béke szót ki sem ejti a száján. Azt csak óriásplakátokra iratja és TV-reklámokba mondatja be, hogy a magyarok elhiggyék. A valóság ezzel szemben az, hogy mindenben Putyin érdekeit tartja szem előtt, és a háború pártján áll.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...