Korrupció: az Orbán-kormányt a sajátjai is korruptaknak tartják

Korrupció: Orbán Viktort a sajátjai is korruptnak tartják.

Az Orbán-kormányra nehezedő korrupciós vádak súlyos árnyékot vetnek a politikai palettára. A legfrissebb közvélemény-kutatás alapján egyre többen látják úgy, hogy a korrupció rendszerszintű probléma.

Különösen az ellenzéki szavazók körében van jelen ez a látásmód, de még a kormánypártok támogatói között is egyre többen osztják ezt a nézetet.

A Medián közvélemény-kutatása szerint a Fidesz támogatóinak 32 százaléka úgy véli, hogy a korrupció rendszerszintű probléma. Ezzel párhuzamosan azok aránya, akik szerint az Orbán-kormányra „nagyon nagy” vagy „nagy mértékben” jellemzőek a pénzügyi visszaélések, jelentősen megnőtt.

Hann Endre a HVG360-on ismertette a kutatást, amely azt mutatja, hogy a korrupciót régóta súlyos problémaként látják a magyarok. Mostanra a válaszadók kétharmadának van ilyen véleménye.

Az ellenzéki szavazók körében 96 százalék osztja ezt a véleményt. A pártot választani nem tudó vagy nem akarók között is 81 százalék gondolkozik így. Azok között, akik „jövő vasárnap” a kormánypártokra szavaznának, 32 százalék véli úgy, hogy a korrupció nem egyedi eset. Hanem központilag szervezett, rendszerszintű jelenség.

Az emberek személyes példaként Mészáros Lőrincet nevezik meg a legtöbben (58%), aki nem tisztességesen szerezte vagyonát. Második helyen Orbán Viktor áll (23%), míg harmadik helyezett Tiborcz István (18%).

A válaszadók 77 százaléka úgy gondolja, hogy az oligarchaként számontartott nagyvállalkozók valójában Orbán Viktor strómanjai lehetnek. Ezt csak a Fidesz támogatóinak 37 százaléka zárja ki.

A felmérést a Medián készítette 2023. szeptember 22. és 27. között, egy 1000 fős reprezentatív minta telefonos megkérdezésével. A minta kisebb torzulásait súlyozással korrigálták, hogy tükrözze a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és végzettség szerinti összetételét (Hibahatár: ±3,5 százalék).

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...