Nátha és köhögés: nem kell elkülöníteni társaiktól a gyermekeket

Nátha esetén nem kell elkülöníteni a gyermeket.

Nátha és köhögés esetén nem szükséges kivenni a gyermekeket a közösségekből. Ezt Dr. Novák Hunor írja rendelőjének Facebook-oldalán, bővebben pedig a weboldalán.

„Régi, meddő vita, mégis beleállok: teljesen értelmetlen a köhögős, náthás gyerekek kivétele a közösségekből. Ezzel csak magunk alatt vágjuk a fát: ezért is nehezebb a nőknek elhelyezkedni, és keresnek kevesebbet, munkáltatói szemmel ez nagy hátrány” – írja az orvos.

Bővebben is kifejti a tudomány jelenlegi állása szerinti gyakorlatot:

„A nátha az egyik leggyakoribb betegség, mégis érdemes komolyan foglalkozni vele, ugyanis hazánkban is nagyon sok a tévhit a náthával kapcsolatban. A sok aggódó szülő fogékonyságát kihasználják a gyógyszergyártók és természetgyógyászok is, akik mindenféle megfázás elleni készítményeket, immunerősítőket, vitaminokat javasolnak, pedig ezeknek gyakorlatilag semmi értelmük nincs.

Ha elolvassa a cikket, sok felesleges pénzkiadástól kímélheti meg a családot, de arról is szó lesz, mi az, amit valóban érdemes kipróbálnia. Ahogy megszokhatták, ezúttal sem a hagyományokra, régi szokásokra, hanem a legújabb kutatási adatokra, nemzetközi orvosszakmai ajánlásokra támaszkodom írásomban, azaz főként a legnaprakészebb, közel 6.000 orvos/kutató által szerkesztett fizetős orvosi oldal, az UpToDate.com irányelveire és az angolszász National Institute for Health and Care Excellence evidence-based guideline-jára építek.

A nátha tünetei

Ezek közé tartozik a láz, tüsszentés, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, a szem kötőhártyájának gyulladása, az elülső nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása. Újszülötteknél csökkent étvágy, alvásprobléma, orrfolyás és láz a típusos tünet: minél kisebb a gyermek, annál gyakoribb a láz nátha kapcsán. Iskolásoknál nátha esetén a tényleges láz ritka.

A nátha latin nevén rhinitis, vagy inkább rhinosinusitis, hiszen az orrnyálkahártya folytonos kapcsolatban van az arcüreg nyálkahártyájával, náthában mindkettő megduzzad. Ősszel, télen gyakoribb, cseppfertőzéssel vagy kézzel terjed (a szem- vagy orrváladék a „leghatékonyabb” fertőzésforrás). A lappangási idő átlagosan két nap, a tünetek pedig a betegség kezdetét követőn 2-3. napon a legerősebbek.

A nátha vírusfertőzés, ne adjunk rá antibiotikumot – hangsúlyozza az orvos

A náthát vírusok okozzák: főként rhinovírus, de többek között RS vírus, influenza, parainfluenza és adenovírus is állhat a háttérben. A vírusoknak nagyon sokféle szerotípusa van, ráadásul nem mindegyik vírus után marad védettség. Éppen ezért sokszor vagyunk náthásak. Sok szülő kérdezi: milyen vírust kapott el a gyermekem pontosan? Ezek azonosítása szinte lehetetlen vagy nagyon drága, és teljesen felesleges. Semmilyen következménye nincsen a kezelés szempontjából. Százmilliókat költhetnénk egy-egy gyerekre, hogy meghatározzuk, pontosan milyen rhinovírus-törzs okozta a nátháját. Ezzel csak magunkat szórakoztatnánk, semmi értelme.

Ha mindig beteg a gyermekem, gyenge az immunrendszere?

Sok édesanyával találkoztam, aki panaszkodik: „állandóan beteg a gyermekem, biztos gyenge az immunrendszere, nem lehetne kivizsgáltatni?” A statisztikák azt mutatják: 6 éves kor alatt átlagosan legalább 6 megfázás van évente egy gyermeknél (azaz téli hónapokban havonta 1-1), egy megfázás pedig átlagosan 12 napig (!) tart. Hat éves kor felett évi 3 megfázással számolhatunk, a tünetek pedig átlag 6 napig tartanak. Ezek csak átlagok, tehát az átlagnál több, a téli hónapokban akár 6-nál több megfázás is teljesen normális, meg kell nyugtassam a szülőket, az ilyen gyermek is egészséges, nem immunhiányos!

És most csak a megfázásról van szó, amely során nem alakult ki szövődmény, és nem szedett össze más betegséget (hasmenés, középfülgyulladás, mandulagyulladás, tüdőgyulladás stb.) a gyermek. Ha ezeket is számításba vesszük, azt láthatjuk, hogy a gyerekek jó része szinte „állandóan beteg” lesz. Ezt a fentiek fényében érdemes lenne minden édesanyának helyre tenni magában és elfogadni. Ez az élet rendje, a gyermekek fogékonyak a betegségekkel szemben. Normális, hogy különösen télen szinte folyamatosan van valami betegségük – az immunrendszerük így tanul. Ettől válik edzetté, nem a drága multivitaminoktól!” – írja Dr. Novák Hunor.

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...