Alkohol: ha Ön iszik, érdekelni fogja, mi derült ki róla – nem jó hír

Alkohol: kiderült, milyen veszélyeket rejt.
Kép forrása: Miniszterelnöki sajtóiroda

Ha Ön az alkohol szerelmese, nincs jó hírünk. A National Institute on Alcohol olyan ábrát tett közzé, ami az egymillió alkoholista országában számos családot és alkoholbeteget vagy nagyivót érinthet.

A National Cancer Institute vagyis az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet állásfoglalása:

„Erős tudományos konszenzus van abban, hogy az alkoholfogyasztás többféle rákot okozhat. A rákkeltő anyagokról szóló jelentésében az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumának Nemzeti Toxikológiai Programja az alkoholtartalmú italok fogyasztását „ismert humán rákkeltő” kategóriába sorolta. Ehhez képest nálunk már az egyik lebrutálisabb piát, a házi pálinkát főzheti mindenki otthon magának. Orbánéknak fontos, hogy bódultak legyenek a magyarok.

A magyar egészségügyi ellátást komolyan leterhelik azok a betegek, akik az alkohol miatt kerülnek kórházba. Nem a májzsugorra gondolunk esetünkben, hanem az összes olyan egészségügyi problémára, amit testünk különböző pontjain okozhat. Íme az ábra:

Az alkohol káros hatásai minden szervünkben jelentkezhetnek.

Sokszor a beteg orvosa azt sem tudja, hogy komplexebb probléma áll a háttérben, mivel az alkoholizmus fel sem merül mindig egy vizsgálaton, ahol például szívritmuszavart vagy éppen hasnyálmirigy-rákot diagnosztizálnak. Az ábra angol nyelvű, de összeszedtük a legfontosabb területeket, íme:

Az alkohol káros hatása a szervezetre – lehet, hogy ezekről nem is tudtál

Mentális zavarok: alkoholfogyasztás során az agyban kémiai egyensúlytalanságok jöhetnek létre, amik depressziót, szorongást és más mentális zavarokat okozhatnak. Az alkohol hosszú távon negatívan befolyásolhatja az érzelmi állapotot.

Immunrendszer: az alkohol gátolja az immunrendszer működését, így a gyakori fertőzések és betegségek hajlamosabbá tehetik a fogyasztókat.

Szív- és érrendszeri károk: az alkohol hosszú távon növelheti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul az alkohol miatt kialakult szívritmuszavarok is előfordulhatnak.

Májkárosodás: az alkohol különösen veszélyes a májra. Az alkoholfogyasztás májzsugorodáshoz, cirrózishoz, és alkoholos májbetegséghez vezethet, amelyek más egyéb súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak.

Hasnyálmirigy-gyulladás: az alkoholfogyasztás növelheti a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatát, ami egy súlyos és fájdalmas állapot.

Rák: az alkohol fogyasztása hozzájárulhat különböző típusú rákok kialakulásához, például a szájüregi, torok, nyelőcső, máj és emlőrákhoz.

Memória: az alkohol károsíthatja a memóriát és az agyi funkciókat, ami demencia kialakulásához vezethet, különösen idős korban.

Csont- és izomproblémák: hosszú távú alkoholfogyasztás csökkentheti a csontsűrűséget, ami csontritkuláshoz és törésekhez vezethet. Az izomvesztés is potenciális probléma lehet.

Ezek csak néhány példa az alkoholfogyasztás káros hatásaira. Nálunk a pálinka alapvető élelmiszer. Elnevetgélünk rajta, de egyre több kutatás bizonyítja, hogy ennél roncsolóbb drogot nagyon nehéz találni. Az Orbán-kormány pedig ezt a szert minden eszközzel támogatja

Az Ellenszél további cikkeiért kattints ide!

loading...