Az Oroszország elleni szankciókhoz hasonló vár Magyarországra?

Orbán Viktor furcsán viselkedett Putyin társaságában
Kép forrása: MTI

Az Oroszország elleni szankciókhoz hasonló vár Magyarországra? Az elemző szerint a svédek NATO-csatlakozásának blokkolása miatt lehetséges.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban nyilatkozott arról, hogy a kormány egy darabig hagyományos módszerekkel kezelte az inflációt, de be kellett látniuk, hogy ez nem vezet eredményre. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem tudta kezelni az inflációt, a kormánynak kellett beavatkozni.

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint a kormányfő Matolcsy György jegybankelnökre akarja kenni a rekorder pénzromlás felelősségét, de nem akarja tovább feszíteni a húrt. A K&H Bank vezető elemzője szerint a magyar gazdaság helyzetén ronthat, hogy nem szavazzuk meg a svéd NATO-csatlakozást.

„A jegybanknak beletört a bicskája az infláció elleni küzdelembe” – mondta a miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában, hozzátéve, hogy ez nem a jegybank hibája, mert az infláció már nem csak egy kis ágacska, amit le lehet bicskával nyesni. Fává nőtt, ahhoz pedig fejsze kell, ami csak a magyar kormánynak van.

Sanyargatni kezdtük a multikat, megfogtuk a fülüket. Rendet akartunk rakni, amit a világ nem szívesen látott – vélekedett Orbán Viktor, aki szerint a kormány sikerrel járt. Nagy Attila Tibor politikai elemző a miniszterelnök nyilatkozatáról azt mondta az ATV-nek, hogy Orbán továbbra is Matolcsy nyakába akarja varrni a felelősséget. Hozzátette: a miniszterelnök nem akarja tovább feszíteni húrt.

A kormány és a jegybank között kirobbant vita hetek óta tart, de a politikai elemző úgy látja, a miniszterelnök most rálépett a fékre. Úgy véli, Orbán Viktor belátta, hogy nem élezheti tovább a kormány és az MNB közötti konfliktust.

Hétfőn Orbán Viktor még meglehetősen negatívan, kicsit lesajnálóan nyilatkozott a Magyar Nemzeti Bankról, de belátta, hogy ezt enyhíteni kell már csak azért is, hiszen Matolcsy György mandátuma, tetszik, nem tetszik, 2025-ig tart, addig le kell nyelnie a keserű békát a kormánynak, és együtt kell valahogy Matolcsyval működnie

– mondta az elemző.

Jönnek a szankciók? 

A K&H Bank vezető elemzője szerint a kormányzati vezetők és az MNB-elnök között kirobbant vita nem tesz jót a forintárfolyamnak. Mindemellett pedig kockázatot rejthet az is, hogy Magyarország blokkolja a svéd NATO-csatlakozást.

Németh Dávid úgy fogalmazott: A másik probléma a kormány esetén, hogy továbbra is vannak elszámolási vitáink az Európai Unióval. Ez sem segíti a forint megítélését, illetve ha a svéd NATO-csatlakozást nézzük, az is inkább egy politikai kockázatnak fogható fel, és leginkább azért, mert ha emiatt Magyarország megítélése romlik, akkor az Egyesült Államok valamilyen szankciót is kilátásba helyezhet Magyarországgal szemben.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...