Újabb háború: az USA figyelmeztet rá, ráadásul a szomszédunkban

A Fidesz népszavazást tartana az EU-ból való kilépésről.

Újabb háború készül az Amerikai Egyesült Államok szerint. Ráadásul Magyarország szomszédjában. Ne feledjük, hogy az orosz-ukrán konfliktust is az USA jósolta meg, akkor kevesen hittek nekik.

Újabb háború, ami közvetetten érinthet minket is?

Az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a szerb katonák példátlanul nagy létszámban történő összevonását a koszovói határ közelében – jelentette ki a Fehér Ház.

John Kirby, a nemzetbiztonsági tanács szóvivője közölte, hogy a NATO növeli a Koszovóban állomásozó békefenntartók számát az erőszakos cselekmények aggasztó növekedése miatt. Az Egyesült Államok felszólítja Szerbiát, hogy húzza vissza a koszovói határ közelében összpontosított erőit – mondta a szóvivő.

Az utóbbi hónapokban Szerbia és Koszovó közötti feszültség kiéleződött. Május végén Koszovóban zavargások törtek ki a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után. Az észak-koszovói térségben, ahol többségében szerbek élnek, az albán lakosság szavazatai alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett albán polgármesterek kerültek hivatalba. Ezen a területen a helyi szerbek konfliktusba keveredtek a koszovói rendőrökkel és a KFOR békefenntartókkal.

Vasárnap észak-Koszovóban tűzpárbaj zajlott le szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között. A lövöldözés egész nap tartott, egy rendőr életét vesztette, egy pedig megsérült. Négy támadót lelőttek, hatot megsérítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök. A koszovói rendőrség később jelentős mennyiségű fegyvert talált és foglalt le a faluban – tudósít az MTI.

Magyarok is megsérültek már ott korábban

Az Ellenszél írta meg, hogy két magyar KFOR-katona is súlyosan megsérült idén május végén Koszovóban. Amputálni kellett a lábukat. Egyiküknél ráadásul késlekedés vezethetett a drasztikus beavatkozáshoz. A riasztó hírek ellenére a magyar kormány folytatta a titkolózást. Az ország továbbra sem kapott válaszokat az esetről.

Az Árnyékkormány közleményt adott ki, amelyben azt követeli, hogy a honvédelmi miniszter álljon az ország elé, és számoljon be a Koszovóban történtekről! Mi okozta a magyar katonák súlyos sérülését, hány magyar katona sérült meg összesen? Valamint valóban késlekedés miatt veszítette-e el egy magyar katona a lábát?

Azt is tudni akarják, hogy milyen konkrét segítséget kaptak a megsérült magyar katonák és családtagjaik a minisztériumtól, és milyen konkrét lépéseket tettek a zavargásokban résztvevők felelősségre vonása érdekében? Elég volt a kormányzati titkolózásból, az országnak joga van tudni, hogy mi történt a magyar katonákkal Koszovóban – írta közleményében Vadai Ágnes.

További cikkeinkért kattints ide!

loading...