Tovább dagad az osztrák-magyar vasutas botrány

Fotó: Ellenszel.hu

Tovább dagad az osztrák-magyar vasutas botrány. A MÁV uniós szabályt sérthetett, mielőtt elvágták Nyugat-Európától.

Uniós szabályozást sértett a MÁV a Budapest–Bécs vonalon kezdett építési munkálatokkal – mondta el a Népszavának Spohn Márton, a Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke.

A közlekedési szakértő kijelentette: a MÁV szinte egyik napról a másikra megkezdett pályafelújítása a vonatkozó uniós szabályozásnak gyakorlatilag minden pontjába beleütközik.

A szabály szerint a hét napnál hosszabb, a forgalom több mint 30 százalékát érintő pályakarbantartásokat két évre előre be kell jelenteni és egyeztetni kell a várható korlátozásról az érintett pálya használóival, az utasokon kívül a többi vasúttársasággal és a fuvarozókkal is. A MÁV azonban nemhogy két éve, de két hónappal korábban se hirdette ki ezt a tervét, kész helyzet elé állított mindenkit – írta a lap.

A MÁV a Népszava kérdéseire reagálva közölte, hogy szabályszerűen jártak el. A cég közlése szerint üzembiztonsági vágányzár esetén nem áll fenn a kétéves egyeztetési, illetve uniós szervek felé való tájékoztatási kötelezettség, és most ez történt. A MÁV közlése szerint az idei heves esőzések és a nyári hőségek hatására felgyorsult a korábban feltárt állapotromlás üteme, emiatt előbbre kellett hozni az eredetleg a jövő év elejére betervezett munkálatokat.

Pénteken az Ellenszél is beszámolt arról, hogy az osztrák vasút levágja a magyar vonatokat a nyugati-európai hálózatról.

Október 2 és 26 között nem jár a Railjet Budapest és München között, ebben az időszakban a magyar fővárosból induló szerelvények végállomása Bécs. A német nagyvárosba így csak átszállással lehet majd eljutni. Emellett a Salzburgba és Linzbe utazóknak is át kell szállniuk Bécsben.

Vitézy Dávid közlése szerint az osztrákok ezt nyilván azért teszik, mert szeretnék, ha Ausztriában pontosan járnának a vonatok. tehát a késve érkező budapesti vonatra nem fognak várni. Vitézy Dávid korábban arról beszélt, hogy több ezer milliárd forint hiányzik a MÁV kasszájából.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...