Figyelem: Kárpótlást kaphat, ha a Media Marktban vásárolt ebből a termékből

Béremelés: egymillió ember számára tervezik megvalósítani.

Figyelem: Kárpótlást kaphat, ha a Media Marktban vásárolt.

Valótlan árkedvezményekkel reklámozott négy televíziókészüléket a Media Markt Magyarország Kft. – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A GVH Versenytanácsa 23,9 millió forintos bírságot szabott ki az elektronikai áruházláncra. A cég elismerte a jogsértést, és a büntetésen felül több mint 1000 érintett vásárlónak összesen több mint 20 millió forint kompenzációt fizet.

A nemzeti versenyhatóság tavaly indított eljárást a Media Markt áruházakat és honlapot működtető Media Markt Magyarország Kft.-vel szemben. A gyanú szerint a cég szabálytalanul tüntette fel a honlapján egyes elektronikai eszközök akciós árait.

Mint írják: a versenyfelügyeleti eljárás feltárta, hogy négy televíziókészülék esetében az eredetiként megjelölt árakat az áruházlánc korábban nem alkalmazta huzamosabb ideig, így nem minősültek az adott termékek jellemző árainak. Az ezekhez képest feltüntetett, valójában valótlan megtakarítás ígérete ezért megtévesztette a fogyasztókat.

A Media Markt az eljárás során mindenben együttműködő volt. A cég elismerte a jogsértést, a jogorvoslati jogáról lemondott, továbbá kompenzációs vállalást nyújtott be, amit a GVH kötelezően előírt számára. Mindezek alapján a GVH Versenytanácsa – tekintettel a kiemelt együttműködésre és az önként vállalt kompenzációra – több mint 35 százalékkal csökkentette a kiszabott bírságot, ami így 23,9 millió forint lett.

Ezekről a tévékről van szó:

A Media Markt akciós tévéi nem is voltak akciósak, most kárpótlást kell fizetniük
Fotó: GVH

A felajánlott kompenzáció keretében a Media Markt azt vállalta, hogy 15 ezer és 50 ezer forint közötti értékű ajándékkártyát ad annak a több mint ezer vásárlónak. Azok jogosultak a kárpótlásra, akik a jogsértés időszakában megvásárolták a négy televíziókészülék valamelyikét. Fontos, hogy az ajándékkártyák beváltási küszöb nélkül, teljes egészében levásárolhatók a következő 2 évben. Az áruházlánc 2023. december 31-ig várja azoknak a vásárlóknak a jelentkezését, akik valamelyik Media Markt áruházban vásárolták meg az érintett televíziókat. Az online vásárlókat e-mailben értesítik a kompenzációról.

A megtévesztő árfeltüntetések, illetve a későbbi akciós hirdetést szolgáló, pár napos „felárazások” felszámolására új, uniós szintű szabályozás lépett életbe 2022. május végétől. Ezen szabályok alapján – amelyek a Media Markt félrevezető akciói idején még nem voltak érvényben – a kereskedőnek az árcsökkentés feltüntetésekor eredeti árként (főszabály szerint) a megelőző legalább 30 napos időszak legalacsonyabb árát kell megjelölnie.


További cikkeinkért kövesd az Ellenszél Facebook-oldalát is!

loading...