A kenyér ára nem csökken: kiderült, hogy miért

A kenyér ára nem lett olcsóbb. Kiderült, hogy miért.
Kép forrása: Orbán Viktor/Facebook

A gabona ára felére csökkent, az energiaárak sem magasak, de a boltokban nem látszik a kenyér árcsökkenése. Mi ennek az oka?

A növekedés.hu átnézte a termelési folyamatot. Az ágazati szereplőket kérdezte, mikor lehetnek olcsóbbak a pékáruk. Feltéve, ha valaha elindulnak is az árcsökkenés irányába.

A gabonaárak olyan alacsony szintre estek vissza, amit évtizedek óta nem láttunk. 2022 ősze előtt a búza tonnánkénti ára még 130 ezer forint körül volt, de az év végére ez a szám jó esetben is csak a felére csökkent, ha egyáltalán találtak rá vevőt a gazdák.

Azonban a kenyér és a pékáruk ára nem vagy csak minimálisan csökkent. 2020-ban még 52 000 forintért vásárolták a malomban a búzát, de tavaly már 138 000 forintot kellett fizetni ugyanazért a mennyiségért. Ennek eredményeként a liszt ára is emelkedett. Két évvel ezelőtt még 100 000 forintba került egy tonna liszt. 2022 őszére már 240 000 forint volt ez az ár – mondta Király László, a Zala Cereália Kft. ügyvezető igazgatója a portálnak.

A kenyér ára nem csökken, kiderült, miért

Most viszont éppen az ellenkezője történik: a búza árcsökkenése nem akadt el a malomban, és a liszt ára is közel 50 százalékkal csökkent, miközben januárban még 230 forint volt a kilogrammonkénti ára.

A sütőipari termékek árában azonban nem tükröződik vissza a gabona és a liszt árcsökkenése, ennek oka van. A kenyér és más péksütemények árában a búza és a liszt csak kismértékben szerepel. A lisztár csak mintegy 15-20 százalékot tesz ki a kenyér árában, a minőségibb pékáruk esetében pedig ez még alacsonyabb lehet.

A pékáruk fő költségei a munkabér, az energia és a szállítás. Ezek a tényezők az elmúlt években jelentősen drágultak – mondta Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője. Annak ellenére, hogy az energia tőzsdei ára most alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt.

A munkabér továbbra is növekszik, különösen fontos tényező, mivel a sütőipar nagy mértékben függ a munkaerőtől. A szállítási költségeket az utóbbi időben tapasztalható gázolaj áremelkedés növeli.

Mindezek miatt nem várható árcsökkenés a kenyér és más pékáruk esetében, mivel a más költségek emelkedése ellensúlyozza az olcsó búza előnyeit.

További cikkeinkért kattints ide! Házi pékáruk és egyéb finomságok receptjeiért az EllenLábas csatornát ajánljuk, és például ezt a finom zsemle receptet:

 

loading...