Cukorbetegség felismerése: 10 jel, amire figyeljünk

Keresztrejtvény: ez nagyon megéri.
Fotó: MTI - képünk illusztráció.

A cukorbetegség korai jeleinek felismerése rendkívül fontos, hiszen időben történő diagnózis segíthet elkerülni súlyos komplikációkat. Ismerjük meg a cukorbetegség tíz figyelmeztető tünetét!

Szomjúság – A cukorbetegség első jele

Amikor a vér glükózszintje emelkedik, a vesék igyekeznek megszűrni azt. Ha túl sok glükóz van jelen, a vesék nem tudják gyorsan elvégezni a szűrést, így a felesleges glükóz kiürül a vizelettel. Ez pedig fokozott vizelést és szomjúságot eredményez.

Fokozott éhség – az inzulin hiánya

Az inzulin a kulcsfontosságú hormon a glükóz sejtekbe juttatásában. Ha a sejtek inzulin rezisztensek, nem tudják megfelelően felhasználni a glükózt, így a szervezet éhségérzetet generál, remélve, hogy több energiát kap.

Állandó fáradtság és gyengeség is a cukorbetegség jele lehet

Az inzulinrezisztencia és a hibás anyagcsere miatt a szervezet nem tudja hatékonyan hasznosítani az energiát, ami állandó fáradtságérzetet eredményez.

Hirtelen fogyás

Mivel a glükóz nem szívódik fel a sejtekben és kiürül a vizelettel, drasztikus fogyás léphet fel.

Zsibbadó Végtagok – diabéteszes neuropátia jelei

A bizsergő vagy zsibbadó végtagok a diabéteszes neuropátia következményei lehetnek, amit magas vércukorszint okoz. Ez a magas szint zavarhatja az idegek jelátvitelét és gyengítheti az érfalakat. Ha keze gyakran zsibbad vagy fáj, akkor kéztőalagút-szindróma is állhat a háttérben.

Rosszabbodó látás

A magas vércukorszint károsíthatja a szemeket és az azokban lévő ereket. Ennek eredményeként a lencse megduzzadhat és megváltozhat az alakja, ami homályos látást okozhat.” Fontos tehát, hogy amint valamelyik jelet tapasztaljuk magunkon vagy ismerősünkön, forduljunk mielőbb orvoshoz. Általában az éhgyomri vércukor-értékekből kimutatható, ha valaki cukorbetegségben szenved, vagy kialakuló fázisban van nála.

Tévhit, hogy csak az idősek lehetnek kockázatnak kitéve. A diabétesz nem válogat, a fiatalok közül is sokan kényszerülnek arra, hogy inzulin-injekciókkal éljék le az életüket. Éppen ezért különösen fontos a megelőzés, ahogy a sztrók esetében is. Kíváncsi vagy, hogy mik a sztrók jelei? Te is felismerheted őket, hogy azonnali segítséget hívhass.  Az Ellenszél cikkében részletesen leírjuk. Forrás itt.

loading...