Sztrók: így azonosítsd az első jeleket, és cselekedj azonnal

Sztrók: így ismerjük fel a bajt.
Grafika: ellenszel.hu

A rettegett sztrók nem más, mint hirtelen bekövetkező agyi érkatasztrófa, amely lehet vérzéses (trombózisos) és vérzés nélküli (ischémiás). Hogy ismerjük fel? Mit tehetünk? Nem szükséges orvosi képzettség ahhoz, hogy időben léphessünk, ha észleljük a bajt.

Az első jelek felismerése és az azonnali cselekvés kulcsfontosságú lehet a gyors kezelés és a szövődmények elkerülése szempontjából. Az Ellenszél ebben a cikkben bemutatja, milyen tüneteket szúrhatunk ki azonnal, és mit tehetünk, ha felmerült a gyanú. Fontos, hogy a beteggel folyamatosan kommunikáljunk, és kérjük a segítségét a tünetek azonosításában, amennyiben ez lehetséges!

Sztrók: arc, fej, végtagok, beszéd

Sztrók: így ismerjük fel, ezt tegyük, ha megtörtént.

Az első jelek gyakran hirtelen jelentkeznek. Fontos felismerni ezeket, mivel a gyors reakció megmentheti az életet, és csökkentheti a károsodások mértékét.

Arc: az arc egyik fele zsibbad vagy megereszkedik. Asszimetrikus lesz. Ha ezt tapasztaljuk a hozzátartozónkon, ismerősünkön, kérjük meg, hogy mosolyogjon. Ha az arc egyik fele lecsüng kezdhetünk gyanakodni.

Beszédzavar: ha a hozzátartozónk nehezen beszél, és nem tudja értelmesen kiejteni a szavakat, vagy nem értjük, amit mond, szintén gyakori jele a sztróknak.

A végtagok gyengékké válnak: kérjük meg a sztrók-gyanús személyt, hogy emelje fel mindkét karját! Ha az egyik kar leesik, lefelé áll, vagy nem tudja hosszan megtartani, szintén tünet lehet. Ugyanezt a lábakkal is próbáltassuk meg!

Erős fejfájás, nyaki fájdalmak: az erős és hirtelen fejfájás, valamint az intenzív nyaki fájdalom is tünetként szokott jelentkezni a betegeknél. A látás homályossá válhat, arra is ügyeljünk!

Hívjunk mentőt, ha ezeket a tüneteket észleljük, ne habozzunk! A mentősök felmérik a telefonban a beteg állapotát, és soha nem fognak leszúrni minket, ha sztrók-gyanús beteghez hívjuk ki őket. Ha ugyanis időben sikerül a beteget kórházba szállítani, a legtöbb esetben a trombolízis nevű kezeléssel megelőzhető a komolyabb baj.

Ha van rá lehetőség, jegyezzük fel a tünetek kezdeti időpontját, mivel ez segíthet az orvosoknak a diagnózisban, és a kezelési terv összeállításában.

Forrás: mentok.hu További cikkeinkért kattints ide!

loading...